Werken met Outlook in Windows 11

Werken met Outlook in Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

De komst van Outlook in Windows 11 geeft je een hoop meer mogelijkheden op het vlak van e-mail, meer dan in welke voorgaande versie van Windows ook. Toch is het nieuwe Outlook in Windows niet gelijk aan de in kantooromgevingen gebruikte Outlook. In dit artikel leggen we uit wat je met de Windows-Outlook kunt, een destillaat uit het Handboek Windows 11, 2e editie van Peter Kassenaar. Tips voor het werken met Outlook in Windows 11.

Outlook, maar dan nieuw

Na een nieuwe installatie van Windows is de app Outlook aanwezig in het startmenu. Outlook is de opvolger van de ‘losse’ apps Mail en Agenda. Outlook is vaak een belangrijke toepassing voor computergebruikers. In dit hoofdstuk leert u de belangrijkste mogelijkheden van deze app. Met Outlook kunt u alle typen e-mailaccounts beheren. Het maakt niet uit of u een outlook.com-, hotmail.com- of Yahoo- of Gmail-adres heeft. U leert in dit hoofdstuk over accounts, het verzenden en ontvangen van e-mail en het maken van afspraken in de agenda.

✒️ Nieuw Outlook in vogelvlucht
In het boek wordt uitgebreid uitgelegd hoe u nieuwe accounts instelt, dat slaan we hier voor de overzichtelijkheid even over. Wel laten we zien dat Outlook beduidend meer is dan een mailprogramma alleen! Outlook is al jarenlang onderdeel van Microsoft 365 en Microsoft Office, de kantoorbundel van Microsoft. Met Windows 11 is echter een nieuwe versie van Outlook meegeleverd. Er is sprake van een nieuw design en op de achtergrond is andere programmacode gebruikt. Het pictogram heeft ook een kleine badge new, zoals in afbeelding 6.1 is te zien. Daarmee is de bestaande Outlook-versie gedegradeerd tot ‘klassiek Outlook’. Op dit moment zien ze er dus nog heel verschillend uit, maar het is de verwachting dat deze twee applicaties naar elkaar toe gaan groeien. Op termijn blijft dan alleen de ‘nieuwe Outlook’ over. Hieronder leest u een aantal tips voor het werken met Outlook in Windows 11.

Outlook in Windows 11
Het startvenster van Outlook. Links staat een werkbalk voor snelle toegang tot andere Office-applicaties, de mappenlijst op de mailserver, de berichtenlijst en – centraal – het geselecteerde bericht (of een foto van een berg als geen bericht actief is).

Postvak IN bekijken

Als alle accounts goed zijn ingesteld, kunt u eindelijk mail lezen. Berichten die naar u verzonden worden, komen terecht in het Postvak IN. Hier kunt u een bericht lezen door erop te klikken of te tikken. Als uw beeldscherm breed genoeg is, wordt de inhoud van de postvakken in drie kolommen op het scherm getoond. U hebt dan een compleet overzicht.

Outlook in Windows 11
Outlook in Windows 11
Bij een lagere schermresolutie of op een mobiele telefoon schakelt Outlook automatisch over naar smallere kolommen, of worden kolommen zelfs helemaal verborgen. Met de knop met de drie streepjes kunt u in dat geval een uitklapmenu zichtbaar maken om een andere map of ander account te kiezen.

We gaan er in dit artikel verder van uit dat Outlook op een scherm wordt gebruikt dat breed genoeg is, bijvoorbeeld een tablet in liggende modus of een laptop of bureaucomputer.

Mail verzenden en ontvangen

Boven in Outlook staan opdrachten voor de meest uitgevoerde handelingen.

 • Met de blauwe knop Nieuwe e-mail kunt u een nieuw mailbericht schrijven (of een nieuwe afspraak maken of een document in Word, Powerpoint of Excel).
 • De knop Verwijderen gooit uiteraard een mailbericht weg. De toetsencombinatie hiervoor is Ctrl+D (van Delete).
 • Met de knoppen boven een mailbericht kunt u het huidige mailbericht beantwoorden of doorsturen.
Outlook in Windows 11
Het startvenster van Outlook. Links staat een werkbalk voor snelle toegang tot andere Office-applicaties, de mappenlijst op de mailserver, de berichtenlijst en – centraal – het geselecteerde bericht (of een foto van een berg als geen bericht actief is).

💡 Verwijderen of archiveren?
Zowel bij Verwijderen als bij Archiveren verdwijnt een mailtje uit het Postvak IN. Wat is dan het verschil? Bij veel mailproviders wordt bij Verwijderen het bericht in een prullenbak geplaatst. Deze wordt vaak automatisch, bijvoorbeeld na dertig dagen, geleegd. Het bericht is dan definitief verdwenen. Bij Archiveren komt de mail in een archiefmap. Deze staat in de lijst met mappen aan de rechterkant en wordt nooit automatisch geleegd. U kunt het bericht dan ook altijd nog terugvinden.

Agenda instellen in Outlook

Naast e-mail bevat Outlook ook een uitgebreide agenda. Met een Microsoftaccount kunt u afspraken centraal bijhouden en bekijken, maar de agenda kan ook overweg met Google Calendar. Er wordt met een traditionele interface gewerkt waarbij u – zoals in alle agenda-apps – kunt schakelen tussen dag-, week- of maandweergave.

✒️ Mail en Agenda zijn nu Outlook
In eerdere versies waren de aparte apps Mail en Agenda aanwezig. Deze zijn nu opgevolgd door Outlook. Ook uw afspraken worden nu dus bijgehouden in Outlook en niet meer in een aparte app.

Afhankelijk van uw account worden instellingen gesynchroniseerd op de server en met meerdere apparaten (tablet, telefoon). Hierbij moet u goed in de gaten houden wat de mogelijkheden van uw account zijn.

Outlook in Windows 11
De algemene interface van de agenda. Kies bovenin een weergave. Afspraken in uw agenda worden online opgeslagen en gesynchroniseerd met uw account.

In de agenda hebt u globaal gesproken de volgende mogelijkheden:

 • Bestaande afspraken bekijken en wijzigen (klik op een dag of afspraak voor een detailoverzicht).
 • Afspraak toevoegen (klik op een leeg deel van een dag of klik op de knop Nieuwe gebeurtenis).
 • Schakelen tussen dag-, week- of maandoverzicht.
 • Gedetailleerde instellingen of een herhalingspatroon opgeven in het detailvenster.
Outlook in Windows 11
Algemene details worden rechtstreeks in de agenda ingevuld…
Outlook in Windows 11
…zijn er meer details dan kunt u aanvullende instellingen opgeven. De mogelijkheden verschillen per provider. Let er altijd op dat u een keuze bevestigt met Opslaan (klik niet op het kruisje, dan wordt de afspraak gesloten zonder op te slaan!).

Tot zover een eerste voorstellingsronde van het werken met Outlook in Windows 11. In het betreffende hoofdstuk uit het boek vindt u véél uitgebreider informatie en nog meer tips en trucs voor het werken met Outlook in Windows 11 en bent u na het lezen daarvan ongetwijfeld een echte Outlook-tijger geworden.

Handboek Windows 11, 2e editie

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

Meer tips over Windows 11:

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.