Alternatieven voor Lightroom Classic

Alternatieven voor Lightroom Classic

We schreven al eerder over de alternatieven die er zijn voor Lightroom en Photoshop. Waarom je een alternatief voor beide applicaties zou willen hebben? Als je een gebruiker van Lightroom Classic bent, heb je misschien geen zin om elke maand dat tientje te betalen voor dat abonnement. Je wilt eigenaar van de software zijn! Of je hebt om een of andere reden de pest aan Adobe. Of je denkt dat er betere applicaties zijn dan Lightroom. Allemaal legitieme redenen voor de aanschaf van andere software dan Lightroom. In deze blog behandelen we kort wat van die alternatieven voor Lightroom Classic. Maar eerst nog even waarom je misschien toch nog aan Lightroom zou kunnen vasthouden…

Lightroom Classic is een zeer complete applicatie. De Bibliotheek waarin je de foto’s verzameld is onovertroffen. Er is bijna geen enkele andere applicatie die daaraan kan tippen. Daarnaast is er natuurlijk de betrouwbare RAW-ontwikkeling van Adobe, die in de loop der jaren alleen maar beter is geworden. En Lightroom Classic staat niet stil in ontwikkeling. Adobe heeft de afgelopen jaren heel veel nieuwe, mooie mogelijkheden aan Lightroom toegevoegd. Bijvoorbeeld de maskering en het automatisch herkennen van onderwerpen. 

Upgraden vanuit Lightroom versie 6

Als je nog met versie 6 van Lightroom Classic werkt is het misschien eens tijd om te kijken of die huidige versie van Lightroom toch niet iets voor jou is. Ik weet het, je kunt dan niet om de abonnementsvorm heen, maar er is echt veel moois in de huidige Lightroom Classic. Adobe heeft niet stilgestaan. De software waarmee je je foto’s bewerkt en opslaat, is even belangrijk als die nieuwe lens voor je camera. Op een gegeven moment werkt die oude versie – versie 6 – niet meer, of niet meer goed en ‘lust’ ie de RAW-bestanden niet die uit je nieuwe camera komen. En als je dan denkt: dan koop ik wel andere software: je raakt alle informatie kwijt die je in je Bibliotheek van Lightroom hebt opgeslagen.

Mocht je vanuit Lightroom 6 aan het werk willen met de laatste versie van Lightroom Classic, dan kan het misschien geen kwaad om je even in te lezen in de laatste nieuwe functies. Dat kan met het boek Ontdek Lightroom Classic.

Luminar Neo

Maar je wilt toch overstappen (of beginnen) met de andere software waarmee je je foto’s kunt bewerken! Dan is er keuze zat. Bijvoorbeeld Luminar Neo. Over Luminar Neo schreven we regelmatig. Het is een aantrekkelijk alternatief voor Lightroom Classic. Het heeft een bibliotheekfunctie (die overigens niet zo goed is als die van Lightroom). De gereedschappen waarmee je je foto’s bewerkt, worden veelal aangestuurd door Artificial Intelligence

De focus bij Luminar Neo ligt sterk op presets en bewerkingen met één klik, waardoor gebruikers snel vertrouwd raken met de software. Er zijn ook geavanceerde bewerkingsopties beschikbaar voor degenen die graag meer gedetailleerde controle willen uitoefenen. Voor degenen die liever geen abonnement op software hebben, wordt Luminar Neo minder aantrekkelijk. Er zijn allerlei abonnementsvormen met prijzen van € 11,95 tot € 4,96 per maand. De laagste prijs is voor degene die een abonnement voor 24 maanden afsluit. Je kunt – als je dat wilt – het nog wel kopen: € 199,- inclusief extensies. (Snel aan het werk met Luminar Neo? Daar is een boek voor: Zo werkt Luminar Neo en AI.)

Capture One Pro

Capture One Pro vormt qua functionaliteit een solide alternatief voor Lightroom. Het heeft bovendien een aantal mogelijkheden die ook te vinden zijn in Photoshop, zoals de optie om lagen te gebruiken. Als je actief je verzameling afbeeldingen uitbreidt en graag het overzicht behoudt, biedt Capture One Pro de optie om je afbeeldingen te organiseren in sessies in plaats van alleen in catalogi. Bovendien kun je zelfs direct annotaties aan uw foto’s toevoegen. In een interview met Bob Timroff, auteur van het boek Zo werkt Capture One Pro, zegt hij over de software: ‘Het gaat erom of je met die software lekker kunt werken en dat je de resultaten kunt bereiken die je wilt bereiken. De workflow van Capture One vind ik prettig. Capture One werkt intuïtief. Je kunt de interface aanpassen zoals jij hem zelf wilt hebben.’ Als je Lightroom Classic gewend bent is het even wennen, maar de tools van Capture One zijn krachtig en de resultaten van de RAW-omzettingen zijn misschien wel beter dan die van Lightroom.

Capture One is duurder dan Luminar en Lightroom. Je kunt je abonneren vanaf € 18,25 per maand en je kunt de software kopen voor € 349,-. Abonnees krijgen gratis updates en regelrechte kopers kunnen updates krijgen tegen speciale prijzen. U kunt tegen een gereduceerd tarief ook een licentie krijgen voor een versie van Capture One die slechts één cameramerk ondersteunt: Fujifilm. (Snel aan het werk met Capture One Pro? Daar is een boek voor: Zo werkt Capture One Pro.)

DxO PhotoLab

DxO PhotoLab is afkomstig van DxO, een Frans bedrijf dat software ontwikkelt voor fotobewerking en het organiseren van de fotoverzameling. Deze beeldbewerker, beschikbaar voor zowel Mac als PC, zet RAW-afbeeldingen om en corrigeert automatisch optische gebreken, vergroot het dynamisch bereik en verwijdert digitale ruis. De kwaliteit van de omzetting is minstens even goed als die van Lightroom. De bibliotheek is vergelijkbaar met die van Lightroom. Een review – in het Engels – kun je hier lezen. De software is ‘gewoon’ te koop voor € 219,- en je kunt het gratis 30 dagen proberen. (DxO nam jaren geleden alweer de Nik Collection van Google over en heeft er flink aan doorontwikkeld. Prachtige plug-ins voor Lightroom en Photoshop.)

ON1

Dan is er nog de software van ON1. Software die je ook al kunt vergelijken met Lightroom Classic. Het heeft een uitgebreide bibliotheekfunctie en beeldbewerkingsfuncties. Ook deze software corrigeert voor lensdefecten en lensproblemen. Je kunt er HDR- en panoramafoto’s samen stellen, kortom: een vrij complete applicatie. Je kunt je op de software abonneren, maar die ook kopen. Kijk HIER voor de mogelijkheden. Een review van ON1 2023 vind je HIER.

Gratis alternatieven voor Lightroom

Lezer Rudy vroeg zich in een reactie af of er geen goede gratis alternatieven voor Lightroom zijn. Die zijn er natuurlijk, maar, wat mij betreft, mankeert er vaak wat aan. Dan is er weer een heel matige bibliotheekfunctie of helemaal geen bibliotheek. Of de software heeft een onbegrijpelijke interface, waaruit alleen techneut wijs kan worden.

Maar goed, die gratis alternatieven zijn er. Ik googelde op ‘Gratis alternatieven voor Lightroom’ en kreeg een leuke link van Skylum, de makers van Luminar Neo, met allemaal gratis alternatieven voor Lightroom. In die lijst zag ik Lightzone dat ik jaren geleden gebruikte als externe editor, omdat ik er mijn foto’s een effect mee kon geven wat ik in Lightroom niet voor elkaar kreeg. Ik keek naar Raw Therapee, maar moest daarna zelf in therapie, omdat ik van de software niets begreep. Nu ja, kijk zelf maar en wie weet, zit er wat voor je bij.

We schreven op dit blog over een stuk over Gratis en betaalde alternatieven voor Photoshop. Je vindt dat HIER.

6 gedachten over “Alternatieven voor Lightroom Classic”

  1. Het artikel begint met” een tientje… ” en dan worden alleen maar duurdere alternatieven besproken. Laat dan ook eens gratis alternatieven aan de bod komen.

    1. Natuurlijk zijn er gratis alternatieven te vinden voor Lightroom Classic, maar vaak mis je bepaalde onderdelen. De Bibliotheek bijvoorbeeld, of is de manier van werken onbegrijpelijk. Ik heb het artikel een beetje aangevuld met een link naar die gratis alternatieven.

    2. Naast de gratis alternatieven die al genoemd worden door de auteur, kun je ook kijken naar Darktable. IMHO het beste gratis alternatief.
      Qua betaalde opties is Capture One erg prettig, alleen wel duurder dan het origineel, en de jaarlijkse updates kosten ook flink geld.

  2. Alternatief is Light Room Clasic aan te schaffen voor een paar tientjes, heb ik gedaan. Nadeel is dat de de software maar ook één apparaat geïnstalleerd kan worden. Moet je altijd dezelfde laptop gebruiken.

  3. Voor een beroepsfotograaf zijn deze programma’s natuurlijk peanuts maar de gemiddelde hobby/vakantie fotograaf vindt dit gewoon te duur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.