grafieken maken in Excel

Grafieken maken in Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Saaie cijfertjes worden vaak ineens een stuk interessanter als ze grafisch worden getoond. Grafieken maken in Excel is niet ingewikkeld. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder en meer uitgebreid in mijn handige boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel.

We beginnen wat grafieken maken in Excel met een lijngrafiek. Een lijngrafiek is zeer geschikt om de ontwikkeling in de tijd weer te geven, zoals het verloop van een aandelenkoers. In kolom A staan bijvoorbeeld de datums en in B de slotkoersen van elke dag.

Selecteer de cellen die je in de grafiek wilt weergeven, inclusief de opschriften boven de kolommen.

Toetsen om snel te selecteren zijn:

  • druk op Ctrl+Home om naar cel A1 te gaan,
  • druk op Ctrl+Shift+pijltoets-Rechts om A1 en B1 te selecteren,
  • druk op Ctrl+Shift+pijltoets-Omlaag om alle gegevens in deze beide kolommen te selecteren.

Onder aan de selectie verschijnt de knop Snelle analyse. Klik op die knop; hierdoor open je een menu met tabbladen.

  • Of druk op Ctrl+Q.

Kies in het menu de tab Grafieken. Houd de muisaanwijzer op de verschillende soorten grafieken. Je ziet dan een voorbeeld van dat type grafiek. Klik op de knop Lijn.

Er verschijnt een kant-en-klare grafiek. De datums staan langs de onderkant van de grafiek. Dit is de horizontale as, ook wel categorie-as of x-as. De koersen staan op de verticale as; dit is de waarde-as of y-as. De naam die in cel B1 boven de gegevens staat wordt overgenomen als titel van de grafiek.

grafieken maken in Excel
Je maakt in Excel snel een grafiek. Selecteer de gegevens, kies welke soort grafiek je wilt en even later staat de grafiek op je scherm.

Een kolomgrafiek maken

Met een kolomgrafiek vergelijk je waarden met elkaar, zoals de verkoopcijfers per provincie in een kwartaal.

Selecteer de hele tabel. Klik op de knop Snelle analyse die onder aan de selectie verschijnt; hierdoor opent er een menu met tabbladen. Kies in het menu de tab Grafieken. Klik op de knop Gegroepeerde kolom (links in het menu).

Er verschijnt een kolomgrafiek. Op de verticale as staan de cijfers en op de horizontale as de provincies (in dit voorbeeld). Boven iedere provincie staan drie kolommen die de waarden van januari, februari en maart weergeven.

grafieken maken in Excel
Excel geeft de gegevens per provincie in kolommen weer.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken. De tips en trucs uit dit boek zijn ingedeeld in de volgende categorieën:

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle Excel-tips en -trucs op Computer Creatief vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.