formules opstellen in Excel

Formules opstellen in Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Het spreekt voor zich dat formules opstellen in Excel een van de meest voorkomende klusjes is bij het opzetten van een rekenblad. In mijn boek Excel Tips 2e editie treft u naast tips rondom dit onderwerp nog vele andere eenvoudig uitgelegde wetenswaardigheden. Kunt u snel aan de slag met ‘s werelds meest populaire spreadsheetprogramma Excel!

Eenvoudige berekening maken

Je kunt in elke cel een formule typen. Zodra je op de Enter-toets drukt, wordt de formule ingevoerd en wordt deze berekend. In de cel zie je de uitkomst, in de formulebalk vind je de formule terug. Iedere formule begint met het teken =. Eenvoudige berekeningen maak je door getallen in de formule te plaatsen met een van de volgende tekens ertussen.

formules opstellen in Excel

Bevat een formule meer berekeningen, dan worden deze uitgevoerd van links naar rechts zoals ze in de formule staan, maar sommige berekeningen krijgen voorrang. De volgorde van de berekeningen is:

  • eerst machtsverheffen en worteltrekken,
  • dan vermenigvuldigen en delen,
  • dan optellen en aftrekken. De formule is bijvoorbeeld:

=100+1*21%

Hier wordt eerst 21 procent maal 1 berekend, is 0,21; en dat wordt opgeteld bij de eerste honderd. De uitkomst is 100,21.

Moet een berekening eerder worden gedaan dan de gewone volgorde, dan pas je haakjes toe, bijvoorbeeld:

=100*(1+21%)

Hier wordt eerst 1 bij 21% opgeteld, is 121%; dat gaat maal 100 en de uitkomst is 121.

formules opstellen in Excel
De essentie van Excel: je maakt berekeningen door middel van formules. In de formulebalk staat de formule, in de cel zie je de uitkomst.

De essentie van Excel: je maakt berekeningen door middel van formules. In de formulebalk staat de formule, in de cel zie je de uitkomst.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken. De tips en trucs uit dit boek zijn ingedeeld in de volgende categorieën:

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.