Een nieuwe laptop? Waarom geen Chromebook?

De kogel ging deze week door de kerk: ik bestelde een Chromebook. Een Chromebook? Dat is toch zo’n gammele, goedkope laptop die draait op een besturingssysteem van een browser? Ja, zo eentje, maar dan niet gammel en niet echt dat je zegt goedkoop. Ik kocht de HP Chromebook x360 14 inch met een Intel i5-processor voor 799,- euro. Mijn eerste indruk? Een fantastisch apparaat!

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook draait op Chrome OS, eigenlijk de Chrome Browser zoals je die van je eigen apparaten kent. Dat klinkt beperkt, maar als je nagaat wat je allemaal kunt in die browser – schrijven in Google Docs, videos bekijken, beeldbewerken – dan is dat al best veel. Tel daarbij op dat je nu alweer een tijdje ook de Android-apps uit de PlayStore kunt gebruiken en op korte termijn ook Linux-applicaties kunt draaien, dan kun je best spreken van een serieuze laptop.

Van goedkoop tot duurkoop

Je hebt Chromebooks in allerlei soorten en maten. Inderdaad heel goedkoop, met een matig toetsenbord en belazerd scherm, tot aan heel duur met prima toetsenborden, behuizingen en schermen. Google maakt zelf de Pixelbook – niet officieel verkrijgbaar in Nederland – mooi, prachtig zelfs, met een prijskaartje beginnend bij 1000 dollar voor het eenvoudige model, tot aan meer dan 1600 dollar voor snellere processoren en meer opslag. Ik kocht na lang zoeken en aarzelen dus de HP x360 14 inch met die i5-processor. De versie met de i3 is 100 euro goedkoper.

Van macOS naar Windows 10 naar Chrome OS

Een paar jaar geleden kocht ik een 15 inch Dell laptop omdat ik Apple een beetje zat was. Mijn iMac was oud en eigenlijk aan vervanging toe maar ik dacht met die Dell-laptop gewoon een snellere machine te kopen voor veel minder geld dan wat een vergelijkbare MacBook zou kosten. Niks kwaads over die Dell, prima laptop, draait als een zonnetje. Op Windows 10 na dan. Daar kon ik niet aan wennen en toen mijn iMac echt de geest gaf, kocht ik eind vorig jaar toch weer een nieuwe iMac.

Chrome OS is in ontwikkeling

Waarom heb je dan nu geen MacBook Air gekocht? vraag je je misschien af. Dat heeft te maken met het werk dat ik op die laptop wil doen. Ik wil er er mee voor dit blog blogposts kunnen maken. Dat betekent: veel lezen over dingen (surfen dus), schrijven en illustraties maken. Voor het blog gebruiken we WordPress, ik schrijf alles in Google Docs en voor het bewerken van beeld zijn er zat apps in de Play Store te vinden waarmee ik dat kan doen. Daarnaast is het Chrome OS enorm in ontwikkeling en Google lijkt op dit moment meer geïnteresseerd in Chromebooks dan in Android-tablets. Ik ben benieuwd hoe dit platform zich gaat ontwikkelen.

Hoe maak ik een screendump?

Een screendump maken is makkelijk!

Als eerste installeerde ik gisteren uit de Play Store Lightroom CC om te kijken hoe het op deze Chromebook draaide. Ik kan je zeggen: fantastisch! De foto´s zien er schitterend uit op dit scherm en het bewerken gaat snel en soepel. Ik moet nog wel wat leren natuurlijk. De toetsenbordafkortingen, hoe maak ik de speciale accenttekens, hoe maak ik screendumps of hoe maak ik een goede desktop-indeling, maar dat komt allemaal wel. Op dit moment voelt het werken op dit ding als een kruising tussen Chrome op mijn iMac en mijn Pixel C-Android-tablet. En dat voelt prima.

Lightroom CC op de Chromebook.

Naschrift. Deze blogpost maakte ik in het geheel op de nieuwe Chromebook. Het schrijven was hetzelfde als op mijn iMac: in Google Docs. Ik kan nu screendumps maken – simpel – maar de juiste app om plaatjes mee te maken heb ik nog niet. Vooral het bijsnijden, het samenstellen uit meerdere beelden heb ik nog niet in de vingers. Ik ben zo gewend aan Photoshop! Maar dat komt wel goed, er zijn zat leuke apps van Adobe om dat te gaan doen.

Komende maanden onderzoeken we de mogelijkheden en onmogelijkheden van een Chromebook. Wat zijn de mogelijkheden voor beeldbewerking bijvoorbeeld? Is er een goede ftp-client? Wat kun je zonder internet met een Chromebook? De eerste aflevering van deze serie vind je HIERMeer lezen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een Chromebook? Je kunt het vinden bij de categorie Chrome OS op dit blog.

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

6 gedachten over “Een nieuwe laptop? Waarom geen Chromebook?”

  1. Goede uiteenzetting in het artikel. De rode draad blijft dat je als individu aan de hand van wat jij onderneemt, zal bepalen wat voor jou echt belangrijk is in een laptop. Een student zal bijvoorbeel andere eisen stellen dan een zakenman. Maar is een Chrombook ideaal voor studenten?

  2. ook ik ben overgestapt van een windows laptop naar een chromebook.
    ik gebruikte mijn laptop voornamelijk voor het bewerken van foto’s met lightroom en photoshop.

    nu wil ik lightroom classic installeren op mijn chromebook, maar ik ondervind hier problemen mee. het installeren van ligthroom cc was geen probleem.

    kan iemand mij vertellen of classic wel te installeren is op een chromebook?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.