back to my mac

Met hangende pootjes Back to my Mac

Twee jaar geleden schreef ik dat ik van mijn Macintosh-geloof was afgevallen voor een Dell. Ik kocht toen een 15 inch Dell-XPS-laptop. Een mooi ding, met op dat moment de snelste i7-processor, een goede grafische NVIDIA-kaart en veel geheugen. Voor die configuratie was ik veel minder kwijt dan voor een vergelijkbare MacBook. Er waren allerlei argumenten om tevreden te zijn met Windows 10 en mijn snelle laptop. Bijvoorbeeld dat Lightroom en Photoshop er precies hetzelfde op draaiden als op macOS, maar dan sneller. Een gevoel dat Apple niet meer zo innovatief was. Dat Windows 10 een mooi besturingssysteem is. En nu, nu mijn iMac uit 2009 de geest heeft gegeven, koop ik een nieuwe iMac. Back to my Mac! Met hangende pootjes terug naar de Mac?

Altijd maar die drivers…

back to my mac
Altijd maar die BIOS-updates…

Met die hangende pootjes valt het wel mee. Die oude iMac van me gebruikte ik nog dagelijks. Bijvoorbeeld voor het schrijven op dit blog. (Ik kan ook nog steeds makkelijker de speciale tekens op een Mac vinden dan op mijn Dell.) Lage resolutie-bestanden bewerkte ik in Photoshop. Voor mijn fotowerk in Lightroom ging ik wel naar mijn Dell. Dat werkte daar lekker snel. Toch ergerde ik me regelmatig flink aan dat ding. In de loop van die krappe twee jaar kreeg het zo’n vijf bios updates. Hoezo? Waarom? Wat losten die updates op? In ieder geval niet het probleem met de muziek. De muziek via de speakers die aan een USB-Dell-dock hingen viel regelmatig weg of ging vreemd kraken en suizen. Wat ik ook probeerde met drivers: het deed het een tijdje en dan begon het gedoe weer. Als ik de Intel-drivers had geüpdatet, dan wilde Photoshop ineens niet meer met de NVIDIA-kaart werken maar met de INTEL. En het USB-C-dock van Dell dat aan de XPS hing, werkte ook niet altijd even lekker.

Back to my Mac

Ondertussen voerde ik af en toe updates uit bij de iMac. Daar heb je eigenlijk geen omkijken naar. Die iMac draaide inmiddels Sierra en was ook al klaar voor High Sierra. Eén leverancier die zorgt voor systeemupdates en veiligheidsupdates. Geen gedoe zoals bij mijn XPS 15, om bij Dell, NVIDIA en Microsoft op zoek te gaan naar drivers en/of updates. Ik heb bijna altijd ook een PC gehad naast mijn Mac, maar voor mijn dagelijkse werk zat ik de meeste tijd achter mijn Mac. En eigenlijk – ik geef het toe – vind ik macOS een prettiger besturingssysteem dan Windows 10. Neem het verschil tussen de Finder en de Verkenner. Ik kan lezen en schrijven met de Finder. Ik kan mijn weg best wel vinden in de Verkenner, maar niet zoals in de Finder. Time Machine vind ik veel inzichtelijker dan de manier waarop je in Windows 10 back-ups kunt maken. En nu komt er dus een nieuwe iMac. Eentje met een i5-processor, maar wel met veel geheugen, een grafische kaart met 4GB en een ssd. Straks koppel ik de 8 TB harde schijf met al mijn foto’s van mijn Dell en hang die aan de nieuwe iMac. Ik kopieer de Lightroom-catalogus en previews naar de Mac en draaien maar.

En die Dell? Die blijft voor op reis. Voor onderweg. En ik wil op de hoogte blijven van Windows 10. Wat gaat de najaars-update van Windows 10 brengen? Hoe ontwikkelt de Foto’s-applicatie van Microsoft zich? En ik ben benieuwd naar de nieuwe applicaties voor fotobewerkingen zoals Luminar die er voor Windows aan komen. Voor mijn eigen fotowerk ben ik echter terug op de Mac.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.