Van mijn geloof afgevallen voor een Dell…

Opeens had ik er genoeg van. Van dat onverwachte geratel van de interne harde schijf van mijn iMac, waarbij de computer bijna volledig tot stilstand leek te zijn gekomen. Nee! Geen spinning beachball! De iMac deed wel wat, maar wat? Lag het aan El Capitan? Wat had ik nou helemaal openstaan? Lightroom, Chrome en Spotify… Na mijn ervaringen met de Surface Pro3 en Windows 10 was ik er rijp voor. Een Dell.

Vanaf 1986 heb ik Macintoshes gebruikt, De eerste was de Macintosh 128K, daarna de 512, de Plus, de IICI, talloze Powerbooks, MacBooks en als laatste de 27inch iMac uit 2009. Oh, ik ging wel eens vreemd met een pc, zeker in de tijd toen ik voor Macworld schreef over hoe je met Mac’s en pc’s in een netwerk kon samenwerken, maar mijn computer waarop ik schreef en mijn foto’s bewerkte, dat was altijd een Mac. Nu schrijf ik dit op een Dell.

Ik vond een Mac altijd een lekkere machine. Met het Mac OS, het besturingssysteem, kon ik lezen en schrijven, maar er kwamen steeds meer irritaties. Dat ogenschijnlijk zinloze geschrijf en gelees op mijn harde schijf. Het nieuwe Photos dat het maanden niet wilde doen en dat het opeens wel deed, eigen ontworpen schroefjes die je van Apple zelf niet mocht opendraaien, dat soort dingen. En verder had ik het gevoel dat Apple niet meer zo innovatief was als vroeger. Een gevoel! Wat moet je met een gevoel? Dat kan je bedriegen. Misschien was mijn iMac gewoon te oud en kon hij niet meer mee met de eisen van de moderne tijd.

Misschien was mijn iMac gewoon te oud en kon hij niet meer mee met de eisen van de moderne tijd…

Het was in ieder geval tijd voor een nieuwe computer, een snelle laptop liefst, waarmee ik overal waar ik maar wilde kon schrijven en met Lightroom in de weer kon. Een 15inch MacBook? Die blijven mooi en aantrekkelijk. Mooi en aantrekkelijk… maar het gaat ook om het innerlijk! Wat zit er in die MacBook Pro? Vijfde generatie i7-processor. Mmm. Er is al een zesde generatie, waarom zit die er nog niet in? Hij heeft een Retina-display. Mooi. Voor 2249,- is het goedkoopste model de mijne. Ik wil eigenlijk de snelste die er is, maar dan zit ik al gauw op 2799,-.

Misschien toch eens kijken bij die nieuwe Surface Pro 4 van Microsoft. De Surface Pro 3 was me tijdens een testperiode prima bevallen. En die Surface Book, die is woest aantrekkelijk. Ze zijn alle twee ook nogal prijzig en de Surface Book is nog niet in Nederland te koop.

Ik kwam uit bij Dell. De gloednieuwe Dell XPS 15, een laptop met de nieuwste generatie i7, een droom van een beeldscherm met het complete spectrum van AdobeRGB, een NVIDIA GeForce grafische kaart, 16 gig geheugen, voor een prijs net onder de 2000,-. Ik las nog wat besprekingen, ik keek weer eens naar die MacBook Pro’s, naar de prijzen, naar de specificaties en naar de specificaties en prijs van de Dell.

Nu heb ik dus een Dell. Met Windows 10 en alles wat daarbij hoort. De laptop helpt me herinneren dat het wel Windows is waar ik mee te maken heb. Met drivers voor je grafische kaart, voor je geluid. Drivers die niet altijd de juiste zijn.

Photoshop en Lightroom

De twee applicaties die ik het meest gebruik zijn Lightroom en in iets mindere mate Photoshop. Die moeten dus goed draaien. Alle twee de applicaties kunnen gebruikmaken van de grafische processor, de processor op de grafische kaart. Een van de redenen voor de aanschaf van de Dell XPS 15 was de aanwezigheid van de NVIDIA GeForce grafische kaart. Samen met die 16 gig geheugen, de snelste i7 zou ik mijn foto’s razendsnel kunnen bewerken. Ik keek bij Lightroom in de Preferences bij Performance en ja hoor, daar stond ie al aangevinkt, de GeForce GTX 960M. Het in elkaar steken van een panorama, dat uiteindelijk meer dan 700mb besloeg, ging als een zonnetje. Nu nog even Photoshop instellen.

Dat was andere koek. Na installatie en het starten van Photoshop kreeg ik de mededeling dat mijn grafische kaart niet werd ondersteund en dat ik maar op zoek moest naar nieuwe drivers. Dat kon ik me nog wel herinneren van Windows, altijd dat gezoek naar drivers, ik dacht dat dat verleden tijd was? Ik keek in de voorkeuren bij Photoshop en daar stond in plaats van de GeForce de on board grafische ondersteuning van Intel. Om een lang zoekverhaal kort te maken: op een site vond ik de oplossing.

In het NVIDIA-configuratiescherm aangeven dat ik echt de GeForce-kaart wil gebruiken...
In het NVIDIA-configuratiescherm aangeven dat ik echt de GeForce-kaart wil gebruiken…

In het NVIDIA-configuratiescherm kon ik aangeven dat ik voor Photoshop de GeForce wilde gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan en nu wil Photoshop wel met de kaart werken. Het leek wel of Apple me nog even wilde inwrijven dat ik van het rechte pad af was geraakt: was je vergeten dat je op Windows altijd dat soort gedoe hebt?

Ha! Daar laat ik me echt niet door uit het veld slaan. Ik heb al die prachtige Windows 10-boeken tot me beschikking. Nu eerst maar even opzoeken hoe je een euro-teken uit het toetsenbord te voorschijn tovert…

2 gedachten over “Van mijn geloof afgevallen voor een Dell…”

  1. Ik heb 15 jaar het geloof in Apple verkondigd maar bij mijn switch in 2000 (van vroeggepensioneerde loonslaaf naar zzp-er) maakte ik ook de overstap naar Dell. Nu al weer ruim 15 jaar Windows-gebruiker die nog bijna dagelijks gebruik maakt van Appleweesjes of iPads. Pas als mijn vrouw geneigd zal zijn om een niet-Apple tablet te gebruiken wordt ook dat een Samsung.

  2. Niet verder vertellen maar ook ik ben al ruimschoots over naar Windows, met name sinds de suite er exact hetzelfde uitziet en ik erachter kwam wat de rechter muisknop kon die Apple toen nog niet eens had. Wel iPhone, maar Asus laptop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.