Oneerlijke handelspraktijken met Android-telefoons

De consumentenbond kondigde deze week aan dat ze een kort geding tegen Samsung aan gaan spannen vanwege ‘zijn gebrekkige software-updatebeleid voor Android  smartphones’. Een consument weet niet precies hoe lang ze recht hebben op een update voor een toestel dat ze net, nieuw aanschaffen. Dat kan een jaar zijn, misschien twee jaar, maar meer niet. De consumentenbond heeft daarmee een punt, de vraag is echter of het probleem op de manier waarop fabrikanten en providers nu werken met Android überhaupt op te lossen valt.

Wat is het probleem? Je koopt een Android-telefoon van bijvoorbeeld Samsung. Daar draait op het moment van koop bijvoorbeeld KitKat op, Android versie 4.4. Naast het onderliggende Android-systeem zet Samsung daar de eigen schil bovenop: TouchWiz. Als Google met een nieuwe versie komt, Lollipop, eerste versie 5.0, dan duurt het meestal een eeuwigheid – maanden om precies te zijn – voordat Samsung een update voor je mobieltje uitrolt. Daarnaast zijn er nodig de Vodafones en de T-Mobiles, de mobiele providers, die hun plasje over een telefoon willen doen, waardoor een update nog langer duurt. Google maakt ‘zelf’ de Nexus-mobieltjes en -tablets, die hebben Android zonder de schil van de fabrikant en kunnen dus vrij snel nadat Lollipop of Marshmallow op de markt komen de Nexus-telefoons en -tablet updaten naar de nieuwe versie.

Dat is het updaten naar een echte nieuwe versie van Android. Daarnaast worden er regelmatig bugs- en lekken in het besturingssysteem ontdekt. Die bugs worden opgelost, de lekken moeten worden gedicht. Daar moet een apparatuur voor worden geüpdatet. Heeft jouw telefoon bijvoorbeeld al een update gekregen voor het  Stagefright-lek? Vast nog niet. Dat soort veiligheidslekken vragen om regelmatige updates, net zoals bij een desktop- of laptop-computer met zekere regelmaat gebeurt.

Google doet dat inmiddels met maandelijkse veiligheidsupdates van hun Nexus-apparaten, maar op mijn Samsung Note 4 of de LG G4 (die ik nog steeds te leen heb) verschijnen er geen veiligheidsupdates en de update naar Marshmallow laat ook al maanden op zich wachten.

De PC

Een vergelijking met de manier waarop een PC of Mac wordt geüpdatet ligt voor de hand. Waarom kunnen die Android-telefoons niet worden geüpdatet zoals Microsoft of Apple dat doen met hun computers? Mijn iMac uit 2009 draait inmiddels op El Capitan en van El Capitan zijn er de afgelopen maanden ook al verschillende updates geweest. De update van Windows 7 en 8 naar Windows 10 is een enorm succes op heel veel oude(re) PC’s. De allereerste iPad kan ik inmiddels niet meer updaten, maar de iPad 3 draait op het laatste versie van iOS. Natuurlijk kun je niet verwachten dat een computer tot in alle eeuwigheid wordt, maar een jaar of vijf of zes, dat is toch niet zo gek?

Apple heeft het natuurlijk makkelijk om haar eigen hardware te kunnen updaten, maar het lukt Microsoft en de fabrikanten van PC’s ook om met regelmaat apparatuur van een update te voorzien. Wat is dan het probleem bij Android?

Het probleem is de manier waarop Android wordt aangeboden. Naar fabrikanten en mobiele providers. Die mogen van alles aanpassen, hun eigen schil, hun eigen extra apps, die je niet kunt verwijderen. Bij een PC is dat niet het geval. Een fabrikant levert misschien wel extra software mee, maar de basis, Windows 8, of 10 is hetzelfde en kan daardoor makkelijker worden voorzien van een update.

Android en Google

Als een fabrikant geen eigen schil meer over Android heen mag/kan leggen zijn we al een stuk verder. Dat is iets dat Google bij de fabrikanten zou moeten afdwingen. Wil een fabrikant zijn eigen extra apps? Prima, zolang die maar los van Lollipop of Marshmallow staan.

Dat een Android-telefoon of tablet makkelijk op dezelfde manier kan worden geüpdatet kun je zien aan de Nexus-apparaten. Maar ook de custom ROMs, zoals die van Cyanogen, zorgen voor een langere levensduur van apparaten en snelle dichting van veiligheidslekken. Op mijn Samsung Galaxy Note, waarop inmiddels CyanogenMod draait, was het Stagefright-lek bijna onmiddellijk gedicht, nadat Google met een patch kwam.

Het kan dus wel, als je maar wilt, fabrikant! Als ze bij Cyanogen oude apparatuur nieuw leven in kunnen blazen en moderne apparatuur snel kunnen voorzien van een update, dan moeten bedrijven als Samsung, LG en noem ze verder maar op, dat ook kunnen. Als ze maar willen. Maar als ze een oudere telefoon nieuw leven inblazen, dan verkopen ze minder nieuwe telefoons. Als ze afstappen van hun eigen schil over Android heen, denken ze dat ze niet onderscheidend genoeg zijn…

En daarom is het goed dat David opstaat tegen Goliath. Misschien helpt een kort geding tegen Samsung. Misschien is het het begin van iets moois.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.