Laat je register lekker met rust (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cleaning_cart_%E6%8E%83%E9%99%A4%E3%82%AB%E3%83%BC_(6103128464).jpg)

Register- en Windowscleaners: laat ze!

Om de een of andere reden zweert een bepaalde groep gebruikers nog bij tools als CCleancer en andere (register) ‘schoonmaakmiddelen’ voor Windows. Terwijl ze grotendeels overbodig zijn.

Niet alleen zijn registercleaners overbodig, ook kunnen ze zomaar ongenode gasten met zich meebrengen. Uiteraard kan dat ook met elk ander programma gebeuren, maar het is extra zuur als een trojan of virus meelift met een essentie zinloos stukje software. En – om heel eerlijk te zijn – CCleaner ís tegenwoordig vrijwel zinloos. Heel vroeger, in de hoogtijdagen van Windows XP en eerder was het besturingssysteem niet (goed) in staat om een register op orde te houden. Hoewel zelfs toen de registercleaners van beperkt nut waren, konden ze soms hardnekkige en ongrijpbare problemen oplossen. Tegenwoordig met moderne versies van Windows (en dan bedoelen we 7, 8 en 10) kan een register-opschoner zelfs meer kwaad dan goed aanrichten.

Register, een mastodont uit het verleden

Het Windows register is een zware erfenis uit het verleden van het welbekende besturingssysteem. Om de een of andere reden hebben programmeurs van de allereerste Windows-versies bedacht dat het handig zou zijn om álle instellingen van zowel besturingssysteem als geïnstalleerde software in één groot bestand te bewaren. Dat is inderdaad het Windows register. Raakt dat bestand beschadigd, dan is er in potentie een levensgroot probleem dat er zelfs toe kan leiden dat Windows totaal niet meer start. Tegenwoordig worden om dat te voorkomen allerlei back-ups en schaduwkopieën achter de hand gehouden door het besturingssysteem. Zodat zélfs als het eens mis gaat met dit uiterst gevoelige bestand, je er als eindgebruiker weinig tot niks van zal merken. Verder geldt dat het register is bedacht in een tijd dat er nog maar heel weinig Windowsprogramma’s bestonden. In een tijd ook waarin Bill Gates riep dat geen enkele computer ooit meer dan 640 Kilobyte RAM nodig zou hebben.

Nog steeds bestaand

Er is geen enkel modern besturingssysteem dat nog gebruik maakt van een éénbestands-oplossing voor het bewaren van álle cruciale gegevens voor het functioneren van een OS en alle daarbij behorende soft- en hardware. Feitelijk had Microsoft met de komst van bijvoorbeeld ‘mijlpaal’ Windows XP drastische maatregelen moeten treffen en het register overboord gooien. Dat is niet gebeurd en al snel bleek dat de schaalvergroting van Windows, meer geïnstalleerde software en meer complexe hardware zorgden voor een vreselijk uit z’n jasje gescheurd register.

Windows probeert het zelf

En precies daar kwamen die regsiter-opschoners van pas. Ze beloofden alle foute en overbodige registermeldingen te verwijderen waardoor een compacter en sneller geheel zou ontstaan. Nou is geen enkel programma perfect en het opschonen ging (en gaat) nogal eens gepaard met wat bijwerkingen. Verder geldt dat vanaf Windows 7 het register zo goed en zo kwaad als mogelijk wordt onderhouden door Windows 10. Er aan laten sleutelen is zonder meer riskant. Als je Windows werkt, moet je gewoon van je register afblijven. En als het niet werkt, is het slimmer om de oorzaak op te sporen in plaats van meteen met de botte bijl te hakken. Bedenk ook dat het aanpassen van een register grote risico’s met zich meebrengt. Als er iets mis gaat is soms alleen een schone installatie nog een oplossing.

Opruimen

Tools als CCleaner bieden nog meer opties voor het onderhouden van je computer. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat eigenlijk al die tools ook gewoon in Windows zelf te vinden zijn. Denk aan het verwijderen van tijdelijke bestanden, internet cache en meer: het zit allemaal in je besturingssysteem. Verder geldt dat harde schijven inmiddels zoveel opslagruimte hebben, dat een paar Gigabyte meer of minder ook niks meer uitmaakt. Wat ons betreft was het debacle met de malware in CCleaner vorige week dan ook een mooie wake-up call. Check vooral ook of je nog meer software hebt die niet of nauwelijks functionaliteit toevoegt aan je systeem. Niet? Verwijderen dan. Scheelt weer allerlei risico’s! Ook dat is een vorm van opschonen, maar dan veel effectiever en nog gratis op de koop toe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.