Dronevideo’s: bronmateriaal filmen

dronevideo'sHet boek van de maand december is de 2e editie van Focus op Fotografie: Dronevideo’s maken van auteur Wiebe de Jager. Deze maand zul je op dit blog wat voorproefjes uit het boek aantreffen. Dit is de inleiding van het hoofdstuk Bronmateriaal filmen. Een bespreking van het boek vind je HIER. (H.F.)

Bronmateriaal filmen: Inleiding

Nu u een drone in bezit hebt, de basisprincipes van het vliegen onder de knie hebt, inzicht hebt in alle vlieg- en camerabewegingen die mogelijk zijn en ook weet met welke instellingen u te maken zult krijgen, wordt het tijd voor het daadwerkelijk maken van bronmateriaal voor in uw dronevideo’s.

Hoe ga je te werk?

Voordat u het luchtruim kiest is het goed om eerst eens stil te staan bij de vraag wat het gewenste eindproduct is. Wilt u een leuke dronevideo maken van uw vakantie? Of wilt u een mooi gebouw of natuurgebied in de buurt vastleggen vanuit de lucht? Of misschien bent u wel gevraagd om luchtbeelden aan te leveren voor een productie waarin ook grondbeelden voorkomen. Hoe u te werk gaat is zeer afhankelijk van het antwoord op deze vraag.

Shots om een verhaal te vertellen

Wat het antwoord op de vorige vraag ook is, een goede video vertelt een verhaal, of dat nu een kort of lang verhaal is. Dat betekent dat u te maken krijgt met de opbouw van de video. U zult dus na moeten gaan denken over de shots die u nodig hebt om het verhaal te vertellen. En voor elk shot geldt dat u moet nadenken over de gewenste compositie en de bewegingen die u maakt in het shot. Natuurlijk is het prima mogelijk om een dronevideo te maken waarbij u een vlucht van begin tot eind vastlegt, daar een muziekje onder monteert en het resultaat op YouTube zet. Weinig mensen zullen uw video echter uitkijken, en dat zou zonde zijn, want misschien missen ze daardoor ook net die twee of drie bijzonder mooie shots die ergens halverwege de video te vinden zijn.

Montagesoftware

Ik ga er dus vanuit dat u naast het opnemen van de videofragmenten ook aan de slag gaat met montagesoftware, om op die manier tot een aansprekend eindproduct te komen. Gelukkig hoeft videobewerkingssoftware niet duur te zijn: er zijn zowel voor de PC als voor de Mac diverse gratis programma’s beschikbaar, en het is zelfs mogelijk om op een smartphone of tablet video’s te monteren. U zult zien dat een combinatie van mooie shots, goed knipwerk en een aansprekende soundtrack eigenlijk al volstaat voor een video die u met trots aan de buitenwereld kunt presenteren!

Scenario en storyboard

Iedere regisseur zal beamen dat een goed script de basis vormt voor elke filmproductie. Het script of scenario bevat de verhaallijn van de film, en is soms tot in detail uitgewerkt in de vorm van een storyboard, zodat iedereen die aan de totstandkoming van de film meewerkt precies weet wat er verwacht wordt. Nu is het misschien een beetje veel van het goede om voor een leuke dronevideo van uw vakantiebestemming een volledig uitgewerkt storyboard op te stellen, maar het kan geen kwaad om een aantal basisprincipes in het achterhoofd te houden.

Begin, midden en slot

Het klinkt misschien als een open deur, maar elk scenario heeft een begin, een midden, en een slot. Toch zult u verbaast staan als u weet hoeveel mensen zich dit niet realiseren, als ze een dronevideo online zetten. Ofwel men beschouwt het inschakelen en opstijgen van een drone als prima begin voor een video, ofwel u wordt als kijker als het ware meteen met het onderwerp geconfronteerd, zonder dat u de gelegenheid hebt gehad om een beetje een idee te krijgen waar de video überhaupt over gaat. En een prachtig shot waar ineens abrupt een einde aan komt is ook niet echt een lekkere afsluiting van uw video.

Nederland Waterland

De vele toeristische mogelijkheden die Nederland biedt werden mede vanuit de lucht gefilmd voor de video Nederland Waterland.

Een goed voorbeeld van een video met met een doordacht scenario is de korte film ‘Nederland Waterland’, die werd geproduceerd om de recreatieve mogelijkheden op en rond de vele wateren die Nederland telt te promoten. In de video staat een jong stel centraal dat zich onder andere per kano, roeiboot en fiets langs kenmerkende Nederlandse landschappen begeeft. De film begint met een shot van het stel dat ontwaakt in een ecolodge in De Biesbosch. Na allerlei activiteiten ondernomen te hebben eindigt de video met een shot van het stel dat op een bankje in Urk geniet van de laatste zonnestralen. Er gingen maar liefst drie draaidagen zitten in het maken van de shots voor een video van nog geen twee minuten!

Een gedachte over “Dronevideo’s: bronmateriaal filmen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.