Zo maak je betere flitsfoto’s

Met de camera’s en flitsers van tegenwoordig kun je prachtige ingeflitste foto’s maken. Onderstaande tips helpen je om je beter te leren flitsen. De tips voor betere flitsfoto’s komen uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Het boek staat vol met dit soort tips op elk fotografisch gebied.

Let op je diafragma

Bij geflitste foto’s van mensen is de achtergrond vaak een diep zwart gat. Dat komt doordat de camera bij de bak licht die een flitser geeft, vaak een kleine diafragma-opening kiest. Gebruik je F5,6 als uitgangsdiafragma, dan is de achtergrond op een flitsfoto beter belicht. Tijdens het fotograferen, kun je nog experimenteren met het diafragma om te kijken wat het mooiste effect geeft.

De ingebouwde flitser geeft hard licht en de kans op rode ogen is groot. Als je het vermogen ervan terugneemt, worden de resultaten mooier.

Gebruik je ingebouwde flitser

Bijna elke spiegelreflex heeft een ingebouwde flitser. Als je die aan zet, wordt het licht vaak te hard en te gericht. Daar kun je wat aan doen zodat je veel mooier belichte flitsfoto’s krijgt. Bij de meeste camera’s kun je het vermogen van de ingebouwde flitser verlagen zodat je hem als invulflits gebruikt. Bij een Nikon doe je dat door de flitsmodusknop ingedrukt te houden en vervolgens aan de secundaire instelschijf te draaien totdat je een negatieve waarde ziet in het instelvenster. Op een Canon druk je op de ISO/ flitsbelichtingscompensatie-knop en daarna draai je aan de snelkeuzeknop totdat je een negatieve waarde in het bovenste LCD-scherm ziet.

De opsteekflitser kun je in verschillende standen gebruiken: gericht tegen een muur of tegen het plafond, of los van de camera. Alles is mooier dan recht vooruit.

De opsteekflitser

Met een losse flitser heb je nog meer mogelijkheden. Het grote voordeel van de opsteekflitser is dat je hem in verschillende standen kunt zetten. Je bent niet beperkt tot flitslicht recht van voren. Door de flitser op een muur naast je onderwerp te richten, of naar het plafond, wordt het onderwerp door dat gereflecteerd licht gelijkmatiger en mooier belicht. Doordat er zachtere schaduwen ontstaan, krijgt je onderwerp meer plasticiteit; meer diepte.
Op de meeste moderne camera’s kun je de flitser ook los van de camera gebruiken en dat geeft nog meer mogelijkheden. Bij elke flitser krijg je speciaal voor dit doel een flitsvoetje erbij geleverd. Zet dat naast je onderwerp of houd de flitser in de hand. Dat levert een mooi plastisch licht op als je de sterkte van de flitser nog aanpast. Je kunt hem zelfs gebruiken in combinatie met de ingebouwde flitser, waardoor je twee lichtbronnen hebt.

Met de flitser los van de camera, kun je prachtig plastisch licht bereiken. De diffusor op de flitser maakt het licht bovendien zachter en gelijkmatiger. Voor elk type flitsers zijn er diffusors.

Zacht licht

Het grootste probleem bij flitsfoto’s, is dat het licht te hard is. Gezichten zien er egaal en platgeslagen uit en onder de kin of op de achtergrond zie je harde schaduwen. Als je daar bewust wat aan doet, worden je foto’s veel mooier. Je kunt het bereiken door je flitser in een softbox te plaatsen. Voor elke flitser zijn er hulpstukken beschikbaar die het licht zachter maken. Voor de studioflitser is er de softbox, voor de opsteekflitser zijn er voor een paar tientjes diffusors en bekers verkrijgbaar die het licht gelijkmatiger en minder gericht maken. Zelfs voor de ingebouwde flitser van je camera kun je accessoires krijgen voor dit doel. Desnoods maak je er zelf eentje van een plastic koffiebekertje. Dat maakt een wereld van verschil, experimenteer er maar eens mee.

Bonustip

Op zonnige dagen kun je zeer bijzondere resultaten behalen door portretten in te flitsen. Plaats je model met de zon erachter. Zet de ingebouwde flitser aan en fotografeer. Als je alles goed positioneert, krijg je een mooie rand om het hoofd door het tegenlicht en is het gezicht ook prachtig verlicht, met sprekende ogen. Experimenteer met de sterkte van je flitslicht voor het mooiste resultaat.

Deze blogpost is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Het staat werkelijk boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip – Beter scherpstellen: scherpere foto’s – uit dit boek vind je HIER op dit blog. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.