Lightroom bedienen vanaf tablet of mobieltje met Control Room

Hoe jij Lightroom bedient, weet ik natuurlijk niet. Misschien ken jij alle toetsenbordafkortingen uit je hoofd en bedien je Lightroom volledig vanaf je toetsenbord. Ik ken een beperkt aantal toetsenbordafkortingen uit mijn hoofd. In de bibliotheek bijvoorbeeld 1, 2, 3, enzovoort voor het toevoegen van sterren en kleuren. Bij het ontwikkelen bijvoorbeeld de q voor het uitstippen van foto’s, de r voor roteren en bijsnijden van foto’s. Voor het ontwikkelen van de foto’s sleep ik aan de schuifregelaars voor Belichting, Contrast enzovoort. Met een nieuwe app Control Room voor Android en iOS én een plug-in voor Lightroom kun je die handelingen nu vanaf je mobieltje of tablet doen. De schuifregelaars bedienen vanaf een tablet is dat handig?

Het bewerken van foto’s in Lightroom is een visuele bezigheid. Je werkt op een gekalibreerd scherm en door het slepen aan de schuifregelaars in het venster Standaard in de module Ontwikkelen pas je de foto aan. De foto wat lichter bij Belichting, een beetje meer Helderheid en Verzadiging. Je kijkt naar het scherm en sleept met de muis aan de schuifregelaars aan de rechterkant van het scherm. Om snel bij wat veelgebruikte gereedschappen te komen gebruik ik wat toetsenbordafkortingen. Ik probeer mijn ogen zoveel mogelijk op het scherm gericht te houden. Het is handig als je veel toetsenbordafkortingen kent, die je blindelings weet te vinden. In de module Ontwikkelen ‘bedien’ ik met de muis de schuifregelaars. Dat vind ik handig.

Control Room

Er bestaat al geruime tijd een Lightroom-toetsenbord met kleurtjes en aanwijzingen om meer gestroomlijnd in Lightroom te werken. Of het wat is weet ik niet. Nooit geprobeerd. Nooit behoefte aan gehad. Nu is een nieuwe app – Control Room – waarmee je de bedieningsmogelijkheden van de module Ontwikkelen op je mobieltje of tablet krijgt. Zo’n Lightroom-toetsenbord kost 130 euro en dat vind ik veel geld voor een experiment. Omdat de Control Room-app slechts 4 euro kost wilde ik deze manier van werken wel eens proberen. Installatie van Control Room is eenvoudig. Je koopt de plug-in op je Android– of iOS-apparaat. Vervolgens download je een Lightroom-plug-in vanaf de site van Control Room en installeer je die bij Plug-inbeheer in Lightroom vanuit het menu Bestand. Op de Mac verschijnt een icoontje van Control Room bovenin de menubalk. Aldaar kun je een IP-adres vinden dat je moet invoeren op je mobieltje of tablet. In de Control Room-app verschijnen allerlei Lightroom-mogelijkheden.

control room
De plug-in voor Lightroom start de Control Room Server op je computer, waarvan je het IP-adres in de app moet invoeren. 10.0.0.29 in dit geval.

Is Control Room handig?

control room
De mogelijkheden van het venster Standaard van de module Ontwikkelen op een tablet.

Wat ik er van vind? Het is knap gemaakt. Je kunt vanaf je tablet alle ontwikkelmogelijkheden van Standaard bedienen. In een ander paneeltje in Control Room staan al je Ontwikkelvoorinstellingen (Presets), die je ook vanaf je tablet kunt toepassen. Ook kun je in de module Bibliotheek kleurenlabels en vlaggen toekennen aan foto’s. Knap gemaakt dus, maar handig? Voor mij in ieder geval niet. Ik kijk bij het ontwikkelen van een foto naar het scherm en wil niet de hele tijd naar mijn tablet moeten kijken om de juiste schuifregelaar te vinden. Maar misschien is het wel iets voor jou. Die 4 euro zijn te overzien en de ontwikkelaar van de app reageerde heel snel toen bij mij niet alles in een keer werkte. Als het wél wat voor jou is, lees ik graag je ervaringen in de reacties op deze blogpost.

Meer lezen over Lightroom? Wil je tips en trucs met en over Lightroom krijgen? Of wil je meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Lightroom tips en trucsWil je Lightroom goed beheersen? Dat kan met de boeken van  Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom Classic en Ontdek Lightroom Classic. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen en Het Lightroom Mobile-boek.

5 gedachten over “Lightroom bedienen vanaf tablet of mobieltje met Control Room”

  1. Hoi Hans, Ik heb Control Room aangeschaft, staat op mijn tablet en plug-in gedownload maar krijg de melding dat de plug-in niet kan worden geiinstalleerd op deze computer. Moet software uitgever raadplegen…hoe zit dat?

  2. Dag Hans, Control Room staat inmiddels op Samsung Tab 8 en plug-in in Lightroom…maar het werkt niet in Lightroom. Wat gaat er fout of doe ik iets niet goed?
    Graag even hulp svp.
    Alvast dank.

    1. Ik heb de Control Room-app zowel op mijn Android telefoon als op een iPad geïnstalleerd en beide installaties werken goed. Belangrijk is dat ze op hetzelfde netwerk – wifi – zitten. In de voorkeuren van de Android-app kan ik zien dat de Control Room-app op mijn telefoon hetzelfde IP-adres heeft als het IP-adres van mijn Macintosh. Daardoor kunnen ze elkaar vinden, Lightroom Classic op de mac en de Control Room-app op mijn telefoon. Ik kan het niet op Windows testen, want daar draait op dit moment Lightroom niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.