Updates en upgrades blijven spannend (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/mattimattila/20382800882)

Bereid je voor op de grote Windows Upgrade

Komende dinsdag rolt Microsoft weer een grote Windows 10 upgrade uit, het vervolg op de Creator’s update. Dek jezelf vast goed in!

Microsoft houdt woord en rolt tegenwoordig twee grote ‘feature-updates’ per jaar uit. En daarmee worden upgrades als de Creator’s Update, of de Anniversary Update bedoeld. Het betekent dat er feitelijk over je bestaande versie van Windows 10 een compleet nieuwe versie heen geïnstalleerd wordt. Komende dinsdag is het weer zover. In theorie moet alles na deze procedure gewoon als vanouds werken. In de praktijk valt dat vaak erg tegen. Bij elk van deze upgrades zijn er steeds weer systemen die niet meer op willen starten ten gevolge van beschadigde of niet goed geconfigureerde systeembestanden. Dat is in het beroerdste geval. Veel gangbaarder zijn drivers die niet meer werken of ongevraagd zijn vervangen door een nieuwer of ouder exemplaar die niet helemaal lekker werkt met jouw hardware. Ook sommige programma’s werken niet of niet goed meer na zo’n ingrijpende upgrade. In beide gevallen geldt – zowel voor drivers als software – dat de-installeren en opnieuw installeren vaak uitkomst biedt. Voorbereiden op een upgrade is dus noodzakelijk!

Back-up

Het is zaak om in ieder geval al je belangrijke bestanden te back-uppen. Zéker als die zijn opgeslagen op de c-schijf, waar onder meer standaard de map Documenten is te vinden. Maak back-ups van je foto’s, mail en ga zo maar door. Vergeet vooral ook niet documenten die op het bureaublad zijn bewaard. Voer deze back-up een paar dagen voor de upgrade uit. En doe het desnoods een dag voor de upgrade nog een keer. Windows 10 Home-gebruikers hebben geen enkele keuze betreffende het installatiemoment van de upgrade. Zodra zij dinsdag(avond) of woensdag hun systeem aanzetten begint het feest. Pro-gebruikers kunnen upgrades uitstellen of kiezen voor het Current Branch for Business ugrade-schema. In dat geval wordt de upgrade niet komende dinsdag aangeboden, maar pas over een maand of drie, vier als de kinderziekten uit de upgrade zijn gehaald. Zorg verder eventueel dat je driver-installatiebestanden voor je printer/scanner, videokaart, geluidskaart en andere zaken bij de hand hebt. Maak vooral ook een systeemimage. In geval van nood kan je dan altijd nog terug naar een tijdstip voor de upgrade en het nogmaals proberen.

Uitvoeren en controleren

Is D-day eenmaal daar, dan voer je de veelal verplichte upgrade uit. Start je systeem op, dan is de eerste horde genomen. Check vervolgens of belangrijke software – waaronder bijvoorbeeld een virusscanner – normaal functioneren. Kijk in Apparaatbeheer (te bereiken via een rechter muisklik op de Startknop) of er hardware met uitroeptekentjes is te zien. Zo ja, dan moet de driver voor die betreffende onderdelen opnieuw geïnstalleerd worden. Start vervolgens je veelgebruikte programma’s en kijk of die zonder morren werken. Als dat het geval is kan je je computer weer gaan gebruiken. Houd je ogen de eerste dagen goed open voor afwijkend gedrag. Vervolgens is het zaak om elke aangeboden update direct te installeren. De ervaring leert dat een upgrade meestal nog flink wat bugs bevat die snel worden gerepareerd door updates die meer frequent dan gebruikelijk worden uitgerold.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.