Het is een trend om alles draadloos te realiseren. Maar leidt dat altijd tot de beste gebruikerservaring?
Draadloos is hot, dat staat buiten kijf. En natuurlijk is het ook verdraaid handig. Via wifi koppel je overal in huis je tablet of laptop. Stream je geluid naar een Bluetooth-speaker. En stuur je domotica al even draadloos aan. Toch zijn er aan deze trend ook nadelen verbonden en dat in de vorm van kwaliteit. Hoewel wifi bijvoorbeeld op papier razendsnel is geworden, neemt die snelheid rap af zodra de afstand tussen router en apparaat groter wordt. Als daar ook nog eens betonnen muren en vloeren bij komen blijft veelal een tamelijk trage verbinding over. En omdat iedereen in de buurt óók wifi heeft zorgen de vele gebruikte kanalen eveneens voor vertraging. Hier zie je dan ook direct een voordeel van de aloude kabel: die deel je met niemand, de kwaliteit is stabiel en de doorvoersnelheid continu hoog. Eenzelfde redenering geldt ook voor bijvoorbeeld Bluetooth-speakers.
Bluetooth
Een Bluetooth-verbinding is primair bedoeld voor verbindingen met relatief lage snelheden over korte afstanden. En daarmee interessant voor bijvoorbeeld het streamen van muziek vanaf je smartphone. In eerste instantie klinkt natuurlijk vrijwel elke Bluetooth-speaker beter dan het blikkerige geluid dat de meeste smartphones produceren. Bij nadere beschouwing – en dat wordt ironisch genoeg vooral duidelijk bij de betere Bluetooth-speakers – klinkt het geluid onder de streep veelal toch wat dof en minder sprankelend dan je zou willen. Dat is eigenlijk heel logisch. Omdat de bandbreedte (doorvoersnelheid) van Bluetooth relatief beperkt is, moet het geluid voor verzending gecomprimeerd worden. En dát is goed te horen. Zeker als je een mp3’tje streamt, dat wordt dan nogmaals gecomprimeerd via de Bluetooth-chip.
Beter kan
Gelukkig zijn er wel oplossingen, als zowel Bluetoothspeaker als smartphone aptX ondersteunen klinkt het al een héél stuk beter. Probleem is alleen dat maar een klein deel van de smartphones aptX ondersteunt, bij speakers zie je de feature gelukkig steeds meer. AptX realiseert bij Bluetooth eveneens compressie, maar dan op een manier die nauwelijks hoorbaar kwaliteitsverlies oplevert. Bluetooth-speakers en hoofdtelefoons die AAC ondersteunen zijn een optie voor gebruikers van de iPhone & co; hercompressie is dan niet nodig want muziek uit iTunes is veelal standaard in AAC-formaat opgeslagen. Heb je pech en ondersteunt jouw speaker of mobiel geen van deze mogelijkheden en wil je toch van een zo goed mogelijk geluid genieten? Koppel beide apparaten dan via een audiokabeltje.
Multiroom & wifi-speakers wél dik in orde
De eveneens propulaire wifi-speakers die vaak samen kunnen werken in een multiroom-configuratie zijn meestal wel van goede kwaliteit. De bandbreedte van Wifi is ruim voldoende om muziek desgewenst ongecomprimeerd te streamen. Mits de Wifi-verbinding stabiel is. Een wifi-speaker op zolder met de router beneden in de meterkast leidt mogelijk tot problemen. Daarom is het handig om even voor aankoop van een dergelijke speaker te checken of er ook een ethernet-aansluiting op aanwezig is. Zo kan je dan altijd terugvallen op een kabelverbinding op plekken waar het wifi-signaal beroerd is.
Video
Uiteraard geldt de hele redenering betreffende kabelverbindingen ook voor streamerkastjes waarmee je video vanaf bijvoorbeeld je NAS af kunt spelen. Of je smart-tv. Blijkt het allemaal wat hortend en stotend te verlopen tijdens het afspelen van media, probeer dan eens een aloude netwerkkabel. Grote kans dat dit een instant verbetering oplevert. Het is dan ook geen gekke gedachte om in de diverse kamers in huis een ethernet-aansluiting te maken. Altijd handig!
Een recentere blogpost over de keuze voor bedraad of draadloos vind je HIER.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.