Een zinloos hebbeding, de Yashica digiFilm camera?

Een van mijn eerste serieuze camera’s was een twee-oog-spiegelreflex van Yashica, de Yashica Mat. Ik kon me geen Rolleicord veroorloven en die Yashica vond ik een prachtcamera. Yashica verdween na overnames en fusies van het toneel. Nu zijn ze ineens terug op Kickstarter met de Yashica Y35 digiFilm camera. De naam Yashica schept verwachtingen. Moeten we een Yashica digiFilm camera aanschaffen?

Het huidige Yashica heeft niets meer te maken met de oorspronkelijke Japanse firma met die naam. De naam Yashica is in handen van 100 Enterprises International Group Co.LTD, een bedrijf in Hongkong. Er werden tot voor kort geen camera’s meer gemaakt, maar DVD-spelers, voice recorders en SD-kaartjes (lees ik HIER op Wikipedia). Nu staat er een camera(atje) met de naam Yashica op Kickstarter. Een Kickstarterproject dus, waaraan je kunt meedoen. Met de ‘oude’ fabrikant heeft het in ieder geval niets te maken. Het is een naam die erop is geplakt. Dat kan, maar is het ook wat? Is het iets waarvan je denkt: dat lijkt me nou een interessante aanvulling op mijn fotografische apparatuur!

Yashica digiFilm camera

Yashica digiFilm camera
De Yashica Y35 camera, met een digiFilm-rolletje en twee batterijen.

Het leuke van de projecten op Kickstarter is, dat het vaak gaat om projecten van een persoon, die een goed idee heeft en die probeert de financiën bij elkaar te krijgen om het te realiseren. Bij dit project zie ik geen persoon die iets bedacht heeft, maar de firma Yashica. En deze Yashica heeft niets te maken met de oorspronkelijke Yashica. Er staat wat vage praat in de inleiding: Mijn gedachten. Je houdt van het nemen van foto’s en je wenst dat de tijd stilstaat. Wat ik wil is het moment grijpen en het langdurige gevoelig herinneren. Poëzie. Begrijp jij het? Wiens gedachten zijn dit? Yashica wordt na tien jaar wakker met het onverwachte, lees ik ook nog. En wat is dat onverwachte? De Yashica Y35 Camera met het digiFilm-systeem. Die Y35 lijkt op een heel eenvoudige compactcamera waar je een analoog filmpje in stopt. Dat filmrolletje is het digiFilmsysteem en is niet analoog maar digitaal.

digiFilm-rolletjes

Yashica digiFilm camera
Het 1600 ISO digiFilm-rolletje.

De camera zelf is een eenvoudige compactcamera met een vaste brandpuntsafstand, een diafragma van f2.8 met in de camera een kleine 14 megapixel sensor. Het leuke van het digiFilmsysteem – vinden ze zelf – zijn die digitale ‘filmrolletjes’. Elke filmrolletje zorgt voor foto’s met een eigen stijl en effecten. Je kunt in de camera een digiFilm ISO 1600 ‘rolletje’ stoppen. Dat geeft foto’s met een hoog contrast, met ‘korrel’. Of een rolletje voor zwart-wit of eentje voor vierkante foto’s. Dat laatste noemen ze trots 120 formaat, naar de 120 rolfilm. Eigenlijk zijn al die digiFilm-rolletjes gewoon filters. Filters die je bij elke moderne smartphone kunt kiezen, ook voordat je gaat fotograferen.

Verstoffen

Dus: waarom zou je deze Yashica Y35 kopen? Het is een hebbeding, dat je voor de aardigheid aanschaft en verder nooit meer zal gebruiken. Je hebt je smartphone toch al? Vind jij het wel hartstikke leuk? Even goede vrienden. Toch zou ik je aanraden om er nog een nachtje over te slapen, mocht je de kriebels voelen to back this project. De camera met een ‘rolletje’ is niet echt duur, $124,-, maar wat ga je er straks, in april, écht mee doen? Je smartphonecamera heb je altijd bij je, dat ding – een projectje met de merknaam Yashica erop geplakt – ligt straks te verstoffen thuis.

Een gedachte over “Een zinloos hebbeding, de Yashica digiFilm camera?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.