Zuckerberg legt vanavond verantwoording af in Brussel (bron afbeelding: https://www.maxpixel.net/Data-Worldwide-Data-Collection-Policy-Facebook-3249888)

Zuckerberg legt verantwoording af in Brussel

Vandaag is Mark Zuckerberg – je weet wel – in Brussel om verantwoording af te leggen voor het Facebook-schandaal dat zijn bedrijf trof. Met als voorwaarde dat het gesprek niet openbaar mag zijn. En dat is natuurlijk in het verkeerde keelgat geschoten bij diverse partijen.

Zuckerberg is en blijft een apart heerschap. Zoals je wel vaker ziet bij ‘wereldsterren’ is zijn gedrag wat vreemd. Ook nu in Brussel probeert hij uit alle macht zelf de indeling van de show te bepalen. Praten: ja. Media en openbaarheid: nee. Da’s natuurlijk juist voor een social media-gigant een wat vreemde gedachte. Want is dat hele Facebook niet juist groot geworden door iedere poep en zucht van Jan en alleman publiekelijk te delen? Probeert Zuckerberg achter de door hem gewenste gesloten deuren een smerig dealtje te realiseren? In ieder geval vijf van de acht politieke groepen in het Europees parlement willen dat er toch een live stream van het gesprek komt. Uiteindelijk is Zuckerberg op het laatste moment akkoord gegaan met de stream, je kunt hem vanavond vanaf 18:20 uur hier volgen.

Opsplitsen

Facebook zal overigens meer te vrezen hebben van de EU-zitting dan de toch wat lachwekkende hoorzittingen bij het Amerikaanse parlement. Ten eerste zitten er ‘bij ons’ meer mensen met technische kennis van zaken. En – nog belangrijker – staat privacy hoog op de lijst met aandachtspunten in het Brusselse. Of en wanneer er maatregelen tegen Facebook afgekondigd worden zal dus heel erg af hangen van wat Zuckerberg vanavond precies te melden heeft. Sowieso wordt de roep om actie tegen de social media-gigant sterker, zo lezen we onder meer alhier. Een groep organisaties onder de naam Freedom From Facebook bepleit onder meer het opsplitsen van Facebook in losse onderdelen. Zo moet bijvoorbeeld Whatsapp weer een eigen leven gaan leiden, net als Instagram en Messenger. Dat met name Whatsapp door Facebook gezien wordt als een goudmijn blijkt uit bijvoorbeeld dit bericht. Oppassen met deze dienst is dan ook zonder meer ons advies! Die opsplitsing is an sich dan ook helemaal geen slecht idee. Te veel macht in handen van een bedrijf is nooit goed. Sla bijvoorbeeld dit bericht van The Guardian er maar eens op na.

Afwachten

Hopelijk houdt de EU z’n poot stijf en dwingt het Facebook tot stevige en verdergaande maatregelen betreffende de privacy van zijn gebruikers en het ongevraagd uitwisselen van data. Gebeurt dat niet, dan is het simpelweg wachten op het volgende schandaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.