Let op de kwaliteit bij het streamen van muziek (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/hoofdtelefoon-oortelefoons-2789078/)

Streamen en geluidskwaliteit

Het is tegenwoordig al streamen wat de klok slaat qua muziek, zo lijkt het. Maar hoe zit het eigenlijk met de geluidskwaliteit van de aldus aangeboden muziek?

Je hoeft geen audiofiel te zijn om het verschil tussen stevig gecomprimeerde muziek en de ongecomprimeerde variant zoals bijvoorbeeld afkomstig van de aloude cd te horen. Compressie zorgt zeker bij hogere waarden voor een dof geluid dat sprankeling mist. Ga je nog verder comprimeren, dan hoor je zelfs vervorming. Niet echt ideaal dus om volop van muziek te genieten. Daarom zie je ook dat veel streamingdiensten een betaalde variant aanbieden die voor een betere geluidskwaliteit moet zorgen ten opzichte van de gratis versie. Denk hier bijvoorbeeld aan Spotifty. Er zijn ook streamingdiensten die zich volledig op maximale geluidskwaliteit richten. Een voorbeeld van zo’n dienst is Tidal. Deze streamt desgewenst – na afsluiten van het bijbehorende abonnement – in zogeheten ongecomprimeerd hi-res formaat. Waarbij hi-res staat voor alles wat de resolutie van een standaard cd – 16 bits bij een samplefrequentie van 44,1 kHz – overstijgt. MQA ofwel Master Quality Autheticaded –  belooft zelfs studiokwaliteit in de huiskamer.

Studiokwaliteit

Om volledig te kunnen genieten van MQA is een MQA-capabele muziekspeler noodzakelijk. Die kosten over het algemeen wat meer dan de standaard-apparatuur die waarschijnlijk bij jou in de huiskamer staat. Maar de ware muziekliefhebber laat zich daar niet door afschrikken, zo blijkt uit het enthousiasme waarmee het formaat is ontvangen. Hoe dan ook, het is mogelijk om zowel onderweg als thuis van een fatsoenlijke geluidskwaliteit te genieten. Daarbij ontkom je helaas niet aan een betaalde variant van een streamingdienst. Iets om in het achterhoofd te houden als de gestreamde muziek waar je nu naar luistert na een poosje toch wat vermoeiend klinkt. Grote kans dat dat alles te maken heeft met de gebruikte (te hoge) compressie.

Downloaden

Wil je toch liever zelf een ouderwetse verzameling muziek aanleggen, dan zijn er ook meer dan genoeg downloaddiensten die hi-res muziek in ongecomprimeerde vorm aanbieden. Zie bijvoorbeeld HDtracks. Ook hier geldt dat om goed van de hogere geluidskwaliteit te kunnen genieten, een externe USB-DAC (digitaal-analoog-converter) met ingebouwde hoofdtelefoonversterker noodzakelijk is. Zoals bijvoorbeeld deze. De meeste in een computer of smartphone gebouwde DAC’s klinken niet optimaal. Of jij het verschil hoort is simpelweg een kwestie van eens uitproberen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.