Wel of geen Vertrouwde plaatsen bij Smart Lock?

Ik heb een haat-liefde-verhouding met Vertrouwde plaatsen. Vertrouwde plaatsen, ja, Trusted Places, waarmee je smartapparaat ontgrendeld blijft zolang je op die vertrouwde plaats bent. Je begrijpt nog steeds niet wat ik bedoel? Vertrouwde plaatsen is onderdeel van Google’s Smart Lock, zoek het maar op je Android-apparaat. Het was deze week ineens uit de mogelijkheden bij Smart Lock verdwenen. Gisteren was het er niet en nu ineens weer wel.

Thuis en toch een pincode!

Vertrouwde plaatsen
Google Smart Lock met daarin de Vertrouwde plaatsen.

Gisteren wilde ik een stukje schrijven over de raadselachtige verdwijning van Vertrouwde plaatsen bij Google’s Smart Lock. Nu ik het daadwerkelijk aan het schrijven ben, is het weer verschenen. Godlof! Zoals in de inleiding geschreven: ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Vertrouwde plaatsen moet je Android-smartapparaat automatisch voor je ontsluiten als je op een plek bent die je hebt aangemerkt als Vertrouwde plaats. Thuis bijvoorbeeld. Op basis van je gps-gegevens ‘weet’ je mobieltje of tablet dat je thuis bent en hoef je geen pincode in te voeren om je apparaat te ontgrendelen.

Niet-vertrouwde plaatsen

De haat ontstond omdat het vaker niet werkte dan wel. Hallo Google! Ik ben thuis! Op een van mijn vertrouwde plaatsen! Mag mijn apparaat alstublieft automatisch open? Nee? Dan ging ik maar weer naar de Smart Lock-instellingen en voerde opnieuw de juiste gegevens in. Even leek het dan weer te werken, maar vaker niet dan wel. Nu ik een paar dagen ziek in bed lig en op mijn Pixel C naar de Giro kijk is het onhandig om telkens weer die pincode in te moeten voeren. Maar nu was de hele mogelijkheid van Vertrouwde plaatsen verdwenen! What the f*ck?!

Play Services

En ja, ik was niet de enige die het had gemerkt. Hier bij Tweakers hadden ze het ook in de gaten. Ik nam me voor er een stukje over te schrijven. Nu – op het moment van schrijven – is Vertrouwde plaatsen ineens weer terug. Vertrouwde plaatsen is onderdeel van de Google Play services die ongemerkt, regelmatig worden geüpdatet. Dat is blijkbaar vannacht gebeurd, toen ik lag te woelen, te hoesten en te peinzen over Smart Lock en de Vertrouwde plaatsen. Waarom werkte het soms wel en vaker niet? Nu ja, het is weer terug. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan! Misschien heeft Google Vertrouwde plaatsen in de tussentijd stevig toegesproken en heeft hij/zij beloofd het leven te beteren. Fingers crossed…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.