laptop laadt niet meer

Laptop laadt niet meer, wat nu?

Ineens gebeurt het: de laptop laadt niet meer. Windows schakelt over (of start op in) batterijmodus. Adapter kapot of is er meer aan de hand?

Het kan zomaar gebeuren: je laptop laadt niet meer. Natuurlijk kijk je eerst of de netstekker van de adapter in het stopcontact zit. Wat soms ook nog wel eens wil helpen is de laadplug uit de laptop trekken en weer terug stoppen. Maar als dat allemaal niet helpt? De oorzaak is eenvoudig als de lader van de laptop defect is. Maar die kans is eigenlijk niet eens zo heel groot! Regelmatig is er dan ook iets heel anders aan de hand als Windows spontaan overschakelt (of opstart in) batterijmodus. Punt is namelijk dat ook die ‘simpele’ adapter vaak communiceert met de computer. Zeker bij A-merken is dat het geval. Er wordt dan gecontroleerd of de originele adapter gebruikt wordt. Is dat het geval, dan wordt de voedingsspanning van de adapter doorgesluisd naar het laadcircuit in de notebook. Zendt de adapter echter niet de juiste ‘code’ door, dan wordt het laden geblokkeerd. Daarmee wil de fabrikant voorkomen dat je goedkope universele laders inzet (’ter bescherming van…’), vooral natuurlijk om hun eigen accessoires te verkopen. Maar soms gaat het ook ineens mis met de communicatie tussen de originele adapter en de notebook…

Slimme en babbelende adapters

Eigenlijk zou je die ‘slimme’ adapters van tegenwoordig als een soort van met copyrightbescherming uitgeruste apparaten kunnen zien. Dat daarbij problemen te verwachten zijn, is niet geheel onlogisch. Zeker niet als je bedenkt dat óók de batterij over een dergelijk systeem beschikt. Als adapter, batterij en computer (of het laadcircuit) ’t niet eens worden met elkaar, wordt er niks (meer) geladen. Dat kan zomaar ineens out of the blue gebeuren, zo merkten we vandaag bij een Dell Inspiron laptop. Direct na het aanzetten zien we het al: de laptop laadt niet meer. Even googelen laat zien dat dit een veel voorkomend probleem is bij in ieder geval dit merk. Inderdaad veroorzaakt door een communicatiestoornis tussen de net genoemde drie onderdelen. De oplossing is wat complex. Je moet de computer uitzetten en de adapter loskoppelen van de computer (en liefst ook van de netspanning zodat de adapter zichzelf ook kan resetten). Vervolgens moet de batterij uit de laptop gehaald worden. Dat is anno 2019 lang geen sinecure meer, want vaak zijn de accu’s vast ingebouwd. Is jouw laptop niet te openen, zul je naar een servicepunt moeten. Ons exemplaar was gelukkig middels wat schroeven te openen.

Batterij er ook uit

Na de batterij losgeschroefd en verwijderd te hebben is het tijd voor de volgende stap. Houdt de aan/uit-knop 20 seconden ingedrukt. Daarmee wordt alle ‘restspanning’ uit de elektronische circuits verwijderd en alle laadcircuits gereset. Nu de batterij weer inbouwen, deksel dichtschroeven, adapter inprikken en laptop aanzetten. En verdraaid: het werkt. Vreemd? Absoluut. Maar gezien de hele communicatieketen tussen lader, laptop en batterij – helaas – niet onvermijdelijk. We weten niet of dit voor elk merk laptop net zo werkt. Onlogisch is deze aanname echter niet, dus als je eens geconfronteerd wordt met laptop die niet meer laadt is het zonder meer de moeite van het proberen waard.

laptop laadt niet meer
Bij deze ’truc’ is het noodzakelijk om ook de batterij te verwijderen, soms makkelijk en soms een complete operatie (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laptop_PC_with_battery.jpg)

Probeer eens een ander stopcontact

Er zijn meer oorzaken voor het fenomeen ‘laptop laadt niet meer’. Zo schijnt niet elke netspanningsadapter zich gelukkig te voelen in een van een netspanningsfilter voorziene stekkerdoos. Inprikken in een ‘onbeschermd’ stopcontact helpt dan soms direct. En verder heeft Windows drivers aan boord voor de batterij. Gaat daar iets mis mee, dan wordt het laden eveneens geblokkeerd. Daarvoor kun je via Apparaatbeheer de ‘Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery‘-driver verwijderen. Na een herstart van je laptop wordt die driver dan opnieuw geïnstalleerd wat mogelijk de ellende oplost. Tot slot is het ook zaak om te kijken of er een BIOS-update voor je laptop beschikbaar is, zeker als je meer regelmatig met een spontaan niet ladende laptop geconfronteerd wordt.

Dan toch die adapter?

Het verschijnsel ‘de laptop laadt niet meer’ kan dus heel wat oorzaken hebben die je stuk voor stuk moet uitzoeken en elimineren. Als geen van deze oplossingen werkt is mogelijk de adapter écht defect. Probleem is – je raadt het al – dat even een ander exemplaar (desnoods zo’n universele) proberen waarschijnlijk niet gaat werken vanwege die vereiste compatibiliteitscodes. Kortom: je moet dan dus op zoek naar een originele lader voor je laptop! Die dingen zijn niet heel goedkoop. Voor een relatief nieuwe computer nog wel te verantwoorden, maar voor een alweer wat ouder exemplaar is het misschien handiger om bijvoorbeeld eBay eens af te struinen. Al loop je daarbij vanzelfsprekend het risico dat je weer een kapot exemplaar in handen krijgt.

Het belang van back-ups

Dit uiteindelijk vanwege het uitzoeken toch weer tijdvretende avontuur bewijst maar weer eens het belang van goede back-ups en images. Probleem is immers dat als je het laden niet meer op gang krijgt, je laptopaccu leegraakt en je bestanden op het systeem niet meer toegankelijk zijn. In het geval van een laptop met heerlijk ‘gesealde’ behuizing is het verwijderen van de harde schijf een hoop werk en nagenoeg onmogelijk als het een op het moederbord gesoldeerde SSD-module betreft. In dat geval kan alleen een (goede) reparatiewinkel of de fabrikant zelf (check je garantie) hulp bieden. Heb je je documenten in ieder geval veilig gesteld, dan kun je een oude laptop die dat reparatiegeld niet meer waard is naar de recycling brengen. Al loop je daar nu ook een risico, want eventuele privacygevoelige zaken zijn niet meer te verwijderen. Maar we hebben in ieder geval gepoogd wat oplossingen aan te dragen voor het toch wel heel vervelende probleem van die niet meer ladende laptop.

Veel laptops draaien inmiddels op Windows 11. En laat daar nu een mooi boek over bestaan! In het Handboek Windows 11 (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren) lees je alles wat je maar wilt weten over dit populaire besturingssysteem. Van gebruiken tot configureren, updaten en upgraden en privacy-instellingen. Een must-have voor iedere serieuze Windows 11-gebruiker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.