einde van Windows Phone

Einde van Windows Phone nadert gestaag

Het einde van Windows Phone nadert gestaag. Op 16 december sluit de app store voor versie 8.1. En voor Windows 10 Mobile verschijnen vanaf eind dit jaar ook geen updates meer.

Het avontuur van Microsoft betreffende smartphones was een totale mislukking. Wie kent nog de bedroevende gang van zaken rondom de overname (ehm, ‘partnership…) van Nokia? En er was ook nog de weinig charismatische Stephen Elop die de scepter ging zwaaien bij de Finnen. Nokia had net als Microsoft de boot gemist wat smartphones betreft. Gewed op het verkeerde paard, met een eigen mobiel besturingssysteem (Maemo) waar maar weinig belangstelling voor was. In 2011 leek de reddingsboei van Microsoft te komen toen Steve Ballmer en Elop een overeenkomst bekend maakte tussen de Amerikaanse softwaregigant en de Finse telecomreus. Windows Phone moest de wereld gaan veroveren. De belangstelling van consumenten bleek echter van het begin af aan totaal niet aanwezig. Het aandeel van Windows Phone-gebruikers is altijd zo laag gebleven dat het niet te meten was.

Veiligheidsrisico’s

einde van Windows Phone
Mogelijk heeft ook de onpraktische en weinig geliefde ’tegelmuur’ als interface bijgedragen aan de mislukking van Windows Phone (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/maheshones/17196739532)

Het siert Microsoft dat ze Windows Phone ondanks de mislukking en het uiteindelijk terugtreden uit de smartphonemarkt bleven ondersteunen. Toch komt daar nu snel een einde aan. Heb je nog een Windows Phone 8.1-toestel, dan is het vanaf 16 december dit jaar over en uit met de app store, waarmee het toestel als het ware bevroren in de tijd wordt. Apps zijn dan niet meer te installeren en – waarschijnlijk – ook niet meer te updaten. Omdat ontwikkelaars het platform nooit omarmden en het handjevol dat er was allang vertrokken is, zag je trouwens toch al geen app-updates meer. Windows Phone 10 krijgt tot eind dit jaar uitstel van executie. Vanaf dat moment verschijnen daar geen systeemupdates meer voor. Kortom: heb je welke Windows Phone dan ook nog altijd in gebruik, dan is nu de tijd echt gekomen om afscheid te nemen. Het einde van Windows Phone is er. Doormodderen met een dergelijk toestel is niet alleen zinloos, het stelt je ook bloot aan allerlei veiligheidsrisico’s.

Overstappen

Bewaar je Windows Phone als een aandenken. Misschien wordt ie over een jaar of vijftig geld waard, zoveel zijn er niet in omloop. Als symbool van de smartphone-race en een herinnering aan Microsoft bijvoorbeeld. En stap vooral over op een wijd verbreid platform als Android of iOS. Daarmee zit je goed en ben je verzekerd van zowel OS-updates (nou ja, bij Android soms wat minder helaas) en een zeer ruim aanbod aan actueel gehouden apps. Bedenk ook dat Windows Phones inmiddels lichtjaren achterlopen qua hardware.

einde van Windows PhoneHet wilde plan om over te stappen naar een iPhone? Geen angst, met het net verschenen boek Ontdek iOS 13 Voor iPhone en iPod door Henny Temmink voel je je snel thuis op je nieuwe toestel. Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 13 te bieden. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 13 te halen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.