Pixel 4 en computational photography

De Pixel 4 en computational photography

Er waren allerlei leuke nieuwe aankondigingen tijdens het Made by Google-event van afgelopen dinsdag. Die Pixel buds lijken me wel wat, maar ik keek het meeste uit naar de mogelijkheden van de camera’s op de Pixel 4 mobiele telefoons. Het duurde even voordat die aan bod kwamen. En het bleek maar weer eens: de software van de camera’s zorgt voor die verbluffende mogelijkheden van de de smartphonefotografie: de Pixel 4 en computational photography.

Eerst werd uitgebreid gepraat door Sabrina Ellis over alle nieuwe mogelijkheden van die nieuwe Pixel 4-telefoons. De radar die bewegingen herkent, de kleuren, de software, de prijzen, maar niks over de nieuwe camera’s. Huh? Maar nu zegt ze het toch: we zijn de camera niet vergeten… En daar komt hij dan: professor Marc Levoy van Google Research. Wie? Marc Levoy die afkomstig is van Stanford, maar nu alweer een flinke tijd bij Google aan de gang is. Zijn stokpaardje: computational photography. We schreven eerder over hem op dit blog: over die leuke fotografielessen die hij voor Google-medewerkers en voor ons heeft gemaakt.

De Pixel 4 en computational photography

Hij concentreert zich in zijn presentatie op de software die zo belangrijk is bij smartphonefotografie: computational photography. Het is software die HDR+ en Nachtzicht op de Pixel-telefoons mogelijk maakt. Door slim een reeks foto’s te combineren maak je scherpere foto’s en foto’s in slecht licht met minder ruis. Waarom zitten dat soort mogelijkheden nog niet in moderne systeemcamera’s vraag ik me dan steeds meer af. Een HDR-foto moet je zelf samenstellen in software op je computer. Je mobieltje doet dat gewoon zelf…

Astrofotografie op de Pixel 4 en computational photography

Nu ja het ging over de nieuwe Pixel 4-camera’s. Als je wilt zien wat de nieuwe mogelijkheden zijn, bekijk dan onderstaande video. Scrolll snel even door naar het tijdspunt 46: 16. Dat begint vlak voor het moment dat Levoy ten tonele verschijnt. Als toetje krijg je nog Annie Leibovitz, die een jaar lang met de Pixel-camera’s heeft gefotografeerd. Wil je alles weten over de rest van de aankondigingen die Google op Made bij Google heeft gedaan, kijk dan de hele video.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.