Hoe vaak krijg je de kans om – gratis – uitgebreide lessen over digitale fotografie te krijgen? Vaak genoeg! zeg je misschien. Als je even online zoekt zie je allerlei gratis lessen, instructies, oefeningen om beter te worden in fotografie. Kortom, Hans, waar heb je het over? Ik doel op de 18-delige cursus Digitale Fotografie van Marc Levoy. Hij was professor bij het computer science departement van Stanford University en is nu Principal Engineer bij Google Research. Niet zomaar iemand.
De cursus, want het is echt een cursus in 18 lessen met oefeningen uitgebreide technische uitleg, gaf Levoy lange tijd op Stanford, maar is nu aangepast voor het researchteam van Google. De lezingen zijn een introductie in de wetenschappelijke, artistieke en computergerelateerde aspecten van digitale fotografie. Lenzen, sensors, optische effecten, perspectief, scherptediepte, ruis van de sensor, al die aspecten van fotografie komen aan de orde. Je hoeft er geen kennis van fotografie of programmeren voor te hebben. Wel wat wiskunde, om bijvoorbeeld de formule voor het bepalen van scherptediepte te begrijpen.
In het Engels

Om de cursus te kunnen volgen is een redelijke kennis van Engels wel vereist. De cursus bestaat uit een 18-tal filmpje van omstreeks één uur elk. Daarnaast zijn er ‘applets’ – kleine interactieve animaties – die bepaalde aspecten van de cursus verder uitdiepen. Bijvoorbeeld over de variabelen die de belichting beïnvloeden, hoe een dunne lens werkt of hoe contrastdetectie en fasedetectie werken. Om die applets te kunnen bekijken zul je in je browser het ouderwetse Flash moeten aanzetten. Je krijgt oefeningen voor o.a. het maken van een landschap, een portret een avondfoto. Ik heb nog lang niet alle afleveringen bekeken maar wat ik tot nu toe heb gezien, vind ik de moeite waard Als je een beetje kennis van fotografie hebt, zijn allerlei dingen natuurlijk al bekend, maar er is genoeg interessant te leren. Een aanrader. HIER vind je de start-pagina van de cursus.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.