En weer werden Windows 10-gebruikers op een onverwachte update getrakteerd

Weer gepushte Windows 10 update

Gebruikers die nog niet zijn overgestapt op de herfsteditie van vorig jaar oktober werden vandaag weer eens verrast met wederom een ongeplande Windows 10-update.

Zoals we al voorspelden staan Windows 10-gebruikers moeilijke tijden te wachten betreffende updates. Spectre en Meltdown maken dat Microsoft zo ongeveer aan de lopende band updates aan het uitrollen is. Het zijn sinds deze maand vooral de ‘out of band’ – ofwel geheel onverwachte – updates die vervelend zijn. Normaal gesproken rolt Microsoft alleen op Patch Tuesday veiligheidsupdates uit. Deze zijn verplichte kost en het downloaden begint dan ook direct na het inloggen. Vervelend, want als je net een paar belangrijke klussen te klaren hebt, heb je een tijd geen beschikking over je pc of laptop. Als dat één keer per maand op een vaste dag gebeurt is het nog te overzien. Het wordt ronduit irritant als dergelijke updates onverwacht verschijnen. Zoals die van 3 januari. Of die van gisteren, voor gebruikers van de originele Creators Edition met versienummer 1703.

Virusscanners blokkeren updates

De update met als ‘serienummer’ KB4057144 kostte traditiegetrouw weer flink wat tijd om te installeren. Er wordt een hele serie aan problemen mee opgelost. Onder meer betreffende browser Edge en verder nog wat meer toch wel exotische zaken waar je als thuisgebruiker (en ook als zakelijke gebruiker, trouwens) niet heel snel tegenaan zult lopen. Op de achtergrond – en dat is bijzonder – zijn ook weer veiligheidslekken gedicht. Op moment van schrijven is niet duidelijk welke dat precies zijn. Net als de vorige update levert ook deze – zo lezen we in de ‘bijsluiter‘ van Microsoft – problemen op met sommige virusscanners. Als jouw scanner niet up to date is (of dat niet is gemaakt door de fabrikant van de scanner) dan krijg je deze update net als die van 3 januari niet. Dat is vervelend, want het betekent dat je computer dankzij onder meer Spectre en Meltdown zo lek als een mandje is. Updaten dus die virusscanner, als het al een tijd verdacht rustig is betreffende Windows 10 updates.

Chaos

Of gebruikers van de herfst Creator’s Edition ook nog een extra patchronde kunnen verwachten is onduidelijk. Het lijkt er in ieder geval op dat Microsoft de maandelijkse pleisterdinsdag heeft losgelaten. Of dat voor altijd is of tijdelijk zal de tijd leren. Voor veel bedrijven zal het een ramp worden als er geen vaste patchdag meer is, maar er elk uur van de dag iets verwacht kan worden. Daarmee zou Windows as a ‘service’ weleens extreem opdringerig en afstotend kunnen worden voor professionele gebruikers. Het komt in ieder geval allemaal wat chaotisch over.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.