Spectre en Meltdown patches vertragen pc (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/processor-cpu-computer-chip-raad-2217771/)

Spectre en Meltdown patches vertragen pc

Het zat er al een beetje aan te komen, maar nu geven zowel Intel als Microsoft toe dat het repareren van de Spectre en Meltdown hardwarelekken vertragend gaan werken.

Spectre en Meltdown zijn twee hardwarelekken (bugs zo je wilt) die voor flink wat opschudding in de IT-wereld hebben gezorgd. De ontdekte veiligheidsproblemen maken het namelijk mogelijk om privacygevoelige gegevens als wachtwoorden en meer mee te lezen. We zullen je de technische details besparen. Onder de streep gaat het mogelijk om het ernstigste hardwarelek van tenminste de afgelopen 20 jaar. Groot probleem is natuurlijk dat een hardwarelek niet is op te lossen met een reguliere update van een besturingssysteem. Omzeilen kan – deels – wel. Alleen: dat kost rekenkracht. Dat zorgt voor een tragere computer. In eerste instantie deden zowel Intel als Microsoft – het belangrijkste duo in de pc-markt – vaag over de uiteindelijke impact. ‘Hooguit een paar procent’, zo werd tussen de regels door gemeld. Inmiddels is duidelijk dat het bij ‘oudere’  processors vanaf 2015 en eerder wel eens flink vervelender uit kan pakken. Een 30% tragere pc is zomaar mogelijk.

Flink langzamer een optie

Heel vervelend natuurlijk, vooral als u in het bezit bent van zo’n ‘oude’ pc of laptop. Nieuwere processorgeneraties van (in ieder geval Intel) beloven hooguit een paar procent vertraging. In de praktijk merk je daar als gebruiker gelukkig niets van. Anders wordt het in datacenters waar elke procent er eentje is. Nu al melden diverse van dit soort settings duidelijk meetbare vertragingen. Voor hen zal het een dure grap worden, want om op dezelfde capaciteit te blijven als voor de Spectre en Meltdown patches is het noodzakelijk om nieuwe hardware bij te kopen die het verlies van rekenkracht goed maakt. Eenzelfde scenario gaat ook gelden voor bedrijven waarin een of meerdere servers werkzaam zijn. Ook deze machines gaan aan rekenkracht verliezen.

Tijd voor een nieuwe computer?

Of je zelf direct naar de winkel moet rennen voor een nieuwe pc of laptop hangt erg van het gebruik af. Als je heel veel zware bewerkingen op je computer uitvoert en je merkt duidelijk langere reactietijden, dan mogelijk wel. Bedenk daarbij echter dat er nog geen enkele processor op de markt is die geen last heeft van Spectre of Meltdown. Een nieuwe aankoop zal dan dus nog steeds gepatcht moeten worden. Alleen is de impact van een update dan beduidend minder. Wil je echt geen last hebben van de lekken, dan is het zaak om te wachten op systemen met nieuwe lekvrije processoren. Het zal moeilijk worden om die te achterhalen, want fabrikanten willen natuurlijk graag eerst af van hun systemen met de oudere processoren er nog in.

Bios-update

Dat de lekken voor grote problemen gaan zorgen is inmiddels wel duidelijk. Hoe dramatisch het precies gaat uitpakken is afwachten. Dat hangt ook erg af van de computerfabrikanten. Zijn zij bijvoorbeeld bereid om ook voor oudere modellen bios-updates uit te rollen? Het patchen van het lek op bios-niveau met mogelijk nieuwe microcode voor de processor werkt mogelijk effeciënter dan een softwarepatch op het niveau van een besturingssysteem. Bovendien is het repareren van een besturingssysteem sowieso geen sinecure. Inmiddels verschijnen er met enige regelmaat vage en ongedocumenteerde updates voor Windows 10, die – waarschijnlijk – van alles te maken hebben met de lekken. Het worden dus spannende tijden de komende maanden. Op deze pagina lees je overigens het duidelijke commentaar van Microsoft: je computer wordt – zeker als ie een jaar of twee of meer oud is – trager.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Een gedachte over “Spectre en Meltdown patches vertragen pc”

 1. Ik denk dat er computer gebruikers zijn die deze verschrikkelijke update dan maar verwijderen en het risico lopen. Dan maar geen bank overschrijvingen meer doen op die computer.

  Het is gewoon te gek voor woorden dat er dergelijke lekken zijn in een processor.

  Ik vind dat de Intel en AMD met de billen bloot moeten gaan en verplicht moeten worden een nieuwe bios updates uit te brengen. Als ze dat niet doen dat op hun vingers getikt moeten worden door o,a, de EU.

  Ik heb een Lenovo ideapa met een 3/4 jaar ouder processor 4e gen I7 mij viel het al op dat deze trager was geworden.

  Er zijn dus drie opties 1 genoegen nemen met een tragere computer. 2 Update verwijderen 3 Over stappen naar Linux.

  Als laatste een compensatie bijvoorbeeld 30/40% korting op een nieuwe computer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.