Onder het motto ‘ik ga op vakantie en neem mee’ besteden we eens aandacht aan die aloude handheld gps.
Misschien heb je er nog nooit van gehoord: een gps-ontvanger die niet voor wegennavigatie is bedoeld. Althans, niet primair. De meest eenvoudige exemplaren – tegenwoordig zelfs in horlogevorm verkrijgbaar – beschikken niet eens over een kaart. Je kunt er ‘waypoints’ ofwel locaties in bewaren en daarheen navigeren. Maar het apparaat geeft alleen de richting ernaar toe aan (en de afstand, natuurlijk) ten opzichte van je huidige locatie. Je moet dus zelf je weg zien te vinden en als je een gebied niet kent is een ouderwetse papieren kaart erbij best handig. De meer geavanceerde handheld gps bevat veelal wél kaarten en ook de optie om echt een route te plannen, desnoods voor in de auto. Praten doen ze meestal niet en het scherm is voor serieus gebruik tijdens het rijden te klein. En toch zijn die handhelds onmisbaar voor een ieder die van de gebaande wegen afwijkt.
Gevaar van de smartphone
Hét grote voordeel van een handheld gps-ontvanger is het lage energieverbruik, zeker ten opzichte van een smartphone. Simpelweg blindelings een onbekend bos inlopen – wat achteraf een compleet oerwoud blijkt te zijn – op je vakantieadres, gewapend met slechts een smartphone is gewoon dom. Ten eerste raakt de batterij daarvan bij continu gebruik voor navigatie in rap tempo leeg en in in het gemiddelde bos of regenwoud is veelal geen stopcontact voorhanden. Bijna elke zomer lees je wel in de krant dat er weer eens een toerist spoorloos is verdwenen in de lokale natuur. Contact met hem of haar opnemen is niet mogelijk, want geen bereik of een lege telefoon. Of allebei. Je kunt een speciale off-road navigatie-app op je smartphone installeren, maar het batterijprobleem blijft dan. Ook kunnen smartphones slecht tegen hitte en vocht, dus het blijft riskant. Zelfs als je ook nog aan een battery pack hebt gedacht.
Penlites
De handheld gps werkt vaak op een setje standaard penlite-batterijen (vermijd de oplaadbare exemplaren als je echt op safe wilt spelen; een paar pakjes batterijen kun je altijd wel ergens in een rugzak kwijt). Op een set kun je uren en uren fulltime navigeren. Veelal zijn de handheld GPS-ontvangers voorzien van een reflectief LCD-scherm,. Heeft als groot voordeel dat je overdag de achtergrondverlichting helemaal uit kunt zetten, wat je weer flink wat extra navigatietijd geeft. Verder zijn veel van de handhelds waterdicht. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook allemaal blijven drijven, check dat vooraf. Garmin is bijvoorbeeld een bekende leverancier van dit soort apparaten. En nee: we worden niet door ze gesponsord, maar ondergetekende heeft wel jarenlange ervaring met handhelds van dit merk, vandaar.

Controle voor vertrek
Voor je op pad gaat op onbekend terrein, is het zaak om dat terrein sowieso minder onbekend te maken. Bestudeer een kaart van het gebied, of breng er eens – op de hotelkamer – een virtueel bezoekje aan met iets als Google Earth. Vraag locals of er eventueel gevaarlijke of te vermijden plekken zijn. Zorg verder dat je in de handheld GPS een waypoint van zowel je hotel als de plek van waaraf je bent gaan lopen (als je daar bijvoorbeeld met auto of bus heen bent gegaan) hebt staan. Check of de tracking-optie van de GPS aan staat. Die zorgt er namelijk voor dat je hele route wordt vastgelegd. In geval van nood kun je dan snel precies dezelfde weg weer in omgekeerde volgorde afleggen.
Het blijft techniek
Zorg verder dat je een mobiele telefoon bij je hebt, volledig volgeladen. Meestal kun je ook in de natuur nog wel ergens een GSM-signaal oppikken, zeker als je even een heuveltje of andere verhoging op loopt. Gebruik die GSM niet, of zet hem desnoods gewoon uit en gebruik ‘m alleen in geval van nood. En als je via de handheld gaat wandelen, probeer dan ook nog altijd herkenningspunten uit de omgeving in je op te nemen. Hoewel een handheld GPS meestal extreem stabiel is in z’n werking blijft het elektronica. Ook kunnen slecht weer of een dik bladerdak voor slechte ontvangst zorgen. Vertrouw nooit blindelings alléén op techniek.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.