Een virusscanner en mailsoftware kunnen elkaar soms bijten

Virusscanner en mailsoftware

Grote kans dat je een mailprogramma gebruikt op je Mac of Windows systeem. En daarnaast ook een virusscanner draait. En die combinatie leidt soms tot vrijwel continu doorlopende achtergrondscans…

Na de wildwoeste avonturen gisteren met Kaspersky op de Mac, gaf de vers geïnstalleerde versie van Bitdefender een praktisch probleem. Telkens als er ook maar één mailtje binnenkwam in Thunderbird, werden alle mailbestanden daarvan gecontroleerd. Een proces dat uren kost en als je dan bedenkt dat er zo ongeveer elke paar minuten wel een nieuw bericht binnenkomt betekent het dat Bitdefender zo ongeveer 24/7 zou gaan staan te scannen. Vervelend, want daar wordt je systeem – ongeacht of dat nou macOS of Windows is – natuurlijk niet sneller van. Na veel uitzoekwerk en wat gechat met de helpdesk lijkt de beste oplossing het simpelweg uitsluiten in Bitdefender van de Thunderbird mailmappen van de automatische scan. Dat werkt prima: Bitdefender is helemaal tot rust gekomen. En tegelijkertijd is er niks mis met de veiligheid, want zodra je een besmette bijlage opent blokkeert de scanner alsnog de digitale snoodaard.

Check je scanner bij vertraging

Grote kans dat dit probleem bij heel veel virusscanners in ongeacht welk besturingssysteem dan ook optreedt. Zie jij heel veel harde schijf-activiteit en (of) is je computer onverklaarbaar traag, check dan vooral eens waar je virusscanner zoal mee bezig is. Blijkt deze volcontinu aan het scannen te zijn en krijg je ook regelmatig melding van in berichten aangetroffen malware? Dan is het handig om de mailmap eens aan de uitzonderingen – qua automatisch scannen – van je AV-software toe te voegen. Grote kans dat je daarmee ineens een veel soepeler draaiend systeem krijgt. Waarschijnlijk (maar dat kunnen we zo even niet controleren) speelt dit zelfde probleem overigens ook bij een scala aan andere mailsoftware (en virusscanners) Veelal worden berichten daar ook in één groot bestand bewaard. Als er een nieuw bericht binnenkomt, detecteert een scanner dat dit bestand is gewijzigd en is dat een trigger voor een scanactie.

Bitdefender uitzonderingsmap toevoegen

In het geval van de Mac-versie van Bitdefender voeg je een map toe aan de uitzonderingen betreffend automatisch scannen door eerst het hoofdvenster van het programma te openen. Klik dan in de menubalk onder Antivirus voor Mac op Voorkeuren. Klik in het geopende venster op Uitsluitingen en vervolgens op de + linksonder. Voeg vervolgens de mailmap van je mailsoftware toe. Zoals te zien in ons voorbeeld waren al wat mappen en bestanden toegevoegd, maar dat bHet het Handboek IT-security van Tom de Mulderleek niet voldoende. De hele map in één keer onder handen nemen bleek beter te werken.

Meer weten over beveiliging van je computer(s)? Lees dan het Handboek IT-security van Tom de Mulder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.