Het boek van de maand januari is het Handboek Canon EOS, het ultieme naslagwerk voor alle Canon EOS-fotografen. Het is geschreven door Pieter Dhaeze. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit het boek. Dit is het 4de voorproefje. Het behandelt de EOS Utility. Je kunt je camera op afstand bedienen met de EOS Utility. Het 3de voorproefje over wifi van je EOS-camera vind je HIER. Het 2de voorproefje over de elektronische waterpas vind je HIER. Het 1ste voorproefje uit het boek – over Auto ISO – vind je HIER.
EOS utility / Remote Capture
Met de HDMI-aansluiting kun je het beeld van het lcd-scherm van de camera doorsturen naar een televisie, monitor of beamer. Dat kan handig zijn tijdens een sessie in een studio (product, portret), waarbij een klant of opdrachtgever direct mee wil kijken. De bediening van de camera moet je echter altijd nog op de camera zelf doen en je kunt niet direct aanpassingen doen op een computer. Dat probleem wordt opgelost dankzij Remote Capture, waarmee je de camera op afstand kunt bedienen vanaf het beeldscherm van je computer (desktop en laptop). Je doorloopt de volgende stappen om Remote Capture te kunnen gebruiken:
- Ga naar www.canon.nl/support en download onder het kopje Software álle software die voor jouw EOS-model beschikbaar is, waaronder EOS Utility.
- Download alle software op je computer.
- Sluit de camera met het meegeleverde USB-kabeltje aan op de computer of laptop.
- Zet de camera aan en wacht totdat de computer je EOS-camera herkent.
- Start het programma EOS Utility met Start, Programma’s of met de snelkoppeling op het bureaublad.
- Kies de optie Remote shooting.
- Er wordt een venster geopend voor bediening van de camera.
TIP EOS • Utility-versies Afhankelijk van het cameramodel zal versie 2 of 3 van EOS Utility beschikbaar zijn. Dat wordt bij het opgeven van je EOS-model bij het downloaden van de software automatisch herkend. De functionaliteit van beide versies is nagenoeg gelijk. In dit hoofdstuk gebruiken we EOS Utility 3.

Je kunt nu vanaf dit venster bijvoorbeeld diafragma of witbalans op de camera instellen door op die parameter te klikken. Twee variabelen die niet beschikbaar zijn, zijn het instellen van het belichtingsprogramma P, A, T of M en de keuze handmatig of automatisch scherpstellen, omdat dit geregeld wordt met het fysieke omzetten van een knop. Het verdient de voorkeur om de lens op automatisch scherpstellen (AF) te zetten, omdat je dan zelf vanaf de computer het scherpstelpunt kunt instellen. Klik op de virtuele ontspanknop en de camera zal een foto maken. Het bestand wordt weggeschreven naar de vooraf opgegeven locatie op de computer en tevens wordt Digital Photo Professional (DPP) geopend en kun je het beeld schermgroot (laten) zien. Remote Capture is daarmee een bijzondere en nuttige functie, vooral bij macro- en productfotografie in de studio. Met een laptop kun je Remote Capture natuurlijk ook in het veld of op locatie gebruiken. Interessant daarbij is dat je ook een live view beeld op je computer kunt krijgen met een klik op het knopje Live view. Je kunt dit beeld zelfs vergroten, zodat je bijvoorbeeld heel nauwkeurig kunt scherpstellen. Zo zal een opname na het indrukken van de virtuele ontspanner nooit meer onverwachte aspecten vertonen.

In EOS Utility 3 zijn nog meer leuke functies te vinden. Zo kun je met een klik op Camera Settings in het opstartscherm je naam aan de EXIF-gegevens van de camera toevoegen, zodat elke foto op die manier van een soort watermerk voorzien is. Klik op het veld Owners name en je kunt je naam invoeren. Ook kun je vanuit het dialoogvenster Camera Settings de firmware controleren en updaten en kun je lensprofielen en beeldstijlen aan je EOS toevoegen. Zaken die zonder EOS Utility niet mogelijk zijn. Zo eenvoudig is het om je Canon-camera op afstand te bedienen met de EOS Utility.
TIP • Camera-instellingen De camera-instellingen die in EOS Utility 3 een aparte optie zijn in het opstartscherm, zijn in versie 2 ook beschikbaar, maar dan onder het gele knopje van het Remote Shooting-venster.
Rechts van de knop Set-up tref je een knopje aan om automatisch intervalopnamen te maken. Je kunt opgeven wanneer de eerste foto genomen moet worden (Delay), hoeveel foto’s het moeten zijn en met welke tussentijd. Ook kan als de camera in de Bulb-stand staat automatisch een Bulb (tijdopname) gemaakt worden met een zelf in te stellen tijdsduur. Dit komt van pas bij opnamen van een sterrenhemel.

TIP • DPP Behalve dat je Remote Capture opstart vanuit EOS Utility, kun je dit ook doen vanuit Digital Photo Professional 4. In het algemene scherm van DPP tref je namelijk het knopje Remote Shooting. Als je hierop klikt wordt EOS Utility gestart en krijg je de vensters te zien zoals direct vanuit EOS Utility. Handig is nu dat na het nemen van een foto, de foto direct in DPP wordt getoond en zelfs al kan worden bewerkt. Let wel op dat ook EOS Utility geïnstalleerd moet zijn en dat het venster van Remote Shooting onzichtbaar achter DPP kan openen. Dus zie je niets na het klikken op het knopje Remote Shooting, controleer dan de openstaande vensters. Omdat de camera met een usb-kabel is aangesloten, zal de overdracht van RAW-bestanden snel verlopen en dat is een voordeel ten opzichte van overdracht via Wi-Fi bij eventuele draadloze alternatieven voor Remote Capture.
Wil je zien hoe Remote Shooting vanuit DPP werkt, bekijk dan deze korte tutorial:
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.