Preset Brewery: voorinstellingen uit Lightroom gebruiken in Photoshop

Lightroom Classic en Adobe Camera RAW (ACR) – ACR onderdeel van Photoshop – hebben voor het grootste deel dezelfde mogelijkheden. De motor van de RAW-omzettingen is hetzelfde. De camera’s die ondersteund worden zijn hetzelfde. En als Adobe Camera RAW wordt geüpdatet, dan wordt Lightroom Classic dat ook. Het verschil tussen ACR en Lightroom? Dat zijn de Voorinstellingen (Presets) in ACR en Lightroom. Met de Preset Brewery kun je de Voorinstellingen die je in Lightroom gebruikt, geschikt maken voor gebruik in ACR. Dat gaat heel eenvoudig met drag-and-drop.

Voorinstellingen in Lightroom en Adobe Camera RAW

Preset Brewery
Voorinstellingen in Lightroom.

Er zijn talloze Voorinstellingen – Presets – voor Lightroom te vinden. Je kunt ze kopen, maar ook regelmatig gratis downloaden. Daarnaast kun je zelf Voorinstellingen maken in Lightroom. Wil je snel een aantal basisaanpassingen toepassen in Lightroom? Dan maak je een eigen Voorinstelling. Daarin bijvoorbeeld Helderheid, Levendigheid, toepassen van een lensprofiel enzovoort. Handig bij het importeren van je foto’s. Je maakt in één keer een soort basisontwikkeling. Vooral die speciale Voorinstellingen die je op het internet kunt kopen zijn populair. Ze werken alleen niet in ACR.

Preset Brewery

Met de Preset Brewery kun je Voorinstellingen van Lightroom heel eenvoudig geschikt maken voor ACR. Sleep een Voorinstelling naar het icoontje van de Preset Brewery en de Voorinstelling wordt automatisch omgezet naar een XMP-bestand. En dat XMP-bestand is weer te lezen bij Instellingen laden in ACR. Je kunt zo’n omgezette Voorinstelling los bewaren in een map. Je kunt ze ook bij de Voorinstellingen van ACR bewaren. De Preset Brewery is alleen beschikbaar voor macOS en kost $7.90. Als je een Voorinstellingen omgezet hebt naar XMP kun je dat bestand natuurlijk ook gebruiken in ACR onder Windows.

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Je vindt ze op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

3 gedachten over “Preset Brewery: voorinstellingen uit Lightroom gebruiken in Photoshop”

  1. Voor de Windows gebruikers (maar dit kan ook op een Mac); schrijf in Lightroom de Metadata naar bestanden. Pas een voorinstelling toe op een foto. Open de foto in Camera Raw en bewaar de instellingen als voorinstelling.

      1. Als je die specifieke bewerkingen (preset) toepast op één foto in Lightroom en je opent die foto in Bridge of Photoshop met Camera Raw, dan kun je die specifieke bewerkingen bewaren als Preset, die dan zowel in Camera Raw hetzelfde resultaat geeft als in Lightroom.
        En die kun je dan weer toepssen op andere foto’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.