Pieter Dhaeze: Ik deel ‘moeilijke onderwerpen’ in lekentaal met mijn lezers

Pieter Dhaeze is eigenaar van Artifex Graphics, bureau voor grafische vormgeving en uitgever van www.EOSzine.nl, een educatieve website op het gebied van fotografie. Daarnaast is hij docent van de cursus Digitale fotografie bij de LOI en auteur van talloze fotografieboeken bij uitgeverij van Duuren Media. Naar aanleiding van ‘Fotograferen met de Canon EOS 60D, 70D, 750D en 760D’, het boek van de maand september, stelden we hem een aantal vragen over zijn boeken, fotografie in het algemeen en de huidige technische ontwikkelingen op het gebied van fotografie.

Hans Frederiks: Hoe ben je in aanraking gekomen met digitale fotografie?
Pieter Dhaeze: ‘In 1995 ben ik gestart met Artifex Graphics en verleende ik grafische diensten aan onder andere makelaars en aannemers. Die hadden toen behoefte aan beeld voor hun aanbod van huizen voor kranten en brochures. Tot dat moment verzorgden ze dat zelf met analoge camera’s en één-uurcentrales, gereproduceerd als zwart-wit. Ik kreeg toen de beschikking over een Agfa ePhoto 307, een digitale camera van 2000 gulden met maar liefst 0,3 Mp, een vast lensje, zonder lcd-scherm of geheugenkaart en met een seriële poort. Die foto’s kon ik op mijn pc inlezen in WordPerfect en in kleur afdrukken op een HP Deskjet 500C. Destijds allemaal digitale hoogstandjes.’
‘Als techneut werd ik gegrepen door de digitale techniek en heb me in de jaren daarna als autodidact steeds verder verdiept in de grondbeginselen van fotografie in het algemeen en in digitale camera’s in het bijzonder.’

Waarom ben je boeken gaan schrijven?
‘Als je je eigen leraar bent en de praktijk je leerschool is, dan val je in elk denkbare valkuil en leer je met vallen en opstaan. Bij mij is dat niet anders gegaan. Ik zag in mijn omgeving echter steeds meer mensen aan de slag gaan met digitale camera’s, die allemaal dezelfde ‘fouten’ maakten die ik een paar jaar eerder had gemaakt. Via Bob van Duuren – mijn huidige uitgever – kreeg ik de kans een artikel van mijn bevindingen te publiceren in Corel Graphics Magazine en had toen de smaak te pakken mijn leerproces in korte artikelen zonder onnodig jargon te delen met mijn doelgroep, de vrijetijdsfotograaf. Via Computer Idee en later Focus Magazine heb ik zo vele tientallen ‘moeilijke’ onderwerpen in lekentaal met mijn lezers gedeeld.’

Pieter Dhaeze.
Pieter Dhaeze.

‘In 2005 werd het tijd alle opgedane kennis te bundelen en dat heeft zijn eerste vorm gekregen in de cursus Digitale fotografie voor de LOI, waarvan ik nog steeds docent ben. Vervolgens heb ik in 2007 samen met Bob van Duuren de sprong in het diepe gewaagd met het uitbrengen van een educatieve boek over digitale fotografie, de start van de reeks ‘Bewuster en beter’. Dit complete handboek wordt sinds 2010 ook door de Fotovakschool gebruikt in de basisopleiding Fotografie.’
‘Behalve boeken over fotografie in het algemeen, zijn er ook themaboeken verschenen die ik samen met een pro-fotograaf geschreven heb, zoals Landschapsfotografie met Bas Meelker en Reisfotografie met Marcel Scholing. Tevens zijn er, uitgaande van het handboek Digitale fotografie, ook specifieke cameraboeken uitgebracht, zoals nu Het Boek van de Maand: ‘Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 60D, 70D, 750D en 760D’.’

Wat wordt je volgende boek?
‘Mijn eerste fotografieboek, ‘Bewuster en beter fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera’, uit 2007 is toe aan zijn zevende editie en hoewel de structuur en inhoud nog steeds actueel zijn, ga ik er een nieuw deel aan toevoegen: Hoofdstuk 00. Een hoofdstuk met uitsluitend ‘one-liners’ om meteen mee aan de slag te gaan. Ik leg niets uit, maar geef alleen maar tips, zodat je als lezer niet eerst 400 pagina’s moet lezen om een goede foto te maken. Als vrijetijdsfotograaf wil je natuurlijk ook weten waarom je een bepaald trucje doet in hoofdstuk 00 en dat staat dan diepgaand uitgelegd in de volgende hoofdstukken. Ook zal ik in het boek meer nadruk leggen op workflow in het algemeen en Lightroom in het bijzonder. Dit programma is onontbeerlijk voor de serieuze hobbyfotograaf en samen met Hans Frederiks heb ik daar ook een ‘standalone’ boek over geschreven.’

Wat vind je van de huidige technische ontwikkelingen?
‘Zelf fotografeer ik al jaren naar volle tevredenheid met een EOS 5D mark III van Canon. Ik heb in het laatste decennium geleerd dat lenzen belangrijker zijn dan camera’s om onderscheidende foto’s te maken en heb dus vooral geïnvesteerd in bijzonder ‘glas’: lichtsterk, vast brandpunt, fisheye, macro en tilt&shift. Bij Canon zit je dan goed.
Meer dan 24 Mp is voor de huidige publicatievormen (1080p, 4K en fotoboeken van 30×030 cm) een overkill, ISO’s hoger dan 6400 heb je bij gebruik van lichtsterke lenzen zelden tot nooit nodig en in RAW is het dynamische bereik van een camera met een volbeeldsensor voor 98% van de onderwerpen ruim toereikend. Dat de specificaties van camera’s toch nog steeds verder worden opgeschroefd heeft alleen maar commerciële gronden. Uiteindelijk gaat het om het creatieve oog van de fotograaf en de moeite die hij wil doen om een onderwerp goed voor te bereiden en perfect te timen.’

Pieter Dhaeze.
Pieter Dhaeze.

Een gedachte over “Pieter Dhaeze: Ik deel ‘moeilijke onderwerpen’ in lekentaal met mijn lezers”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.