locatiegeschiedenis

Locatiegeschiedenis: veel thuis en een keer naar Arkervaart

Ik kreeg een mailtje van Google of, beter gezegd, van noreply-maps-timeline@google.com. Onderwerp van het mailtje was Your March in review. In review is in beoordeling, March is mars of maart. De beoordeling van mijn mars?De beoordeling van mijn maart? Het gaat in de mail om de plaatsen waar ik in maart geweest ben. In het mailtje zeggen ‘ze’ het zo: Uw tijdlijn in Google Maps helpt u bij het ordenen van de plaatsen waar u bent geweest. Kijk terug op de afgelopen maand en haal herinneringen op over recente reizen en voorbije plaatsen. Mijn locatiegeschiedenis!

Herinneringen ophalen

Een mooi idee het ophalen van herinneringen aan je recente reizen. Vergeet ook de voorbije plaatsen niet! In 2018 maakte ik twee ‘reizen’ volgens Google. Eentje naar Culemborg – voor de vergadering over ComputerCreatief – en eentje naar Petten voor een paar dagen aan zee. De hoogtepunten van maart? Op 8 maart was ik in Winkelcentrum Brazilië (ook een fantastische reis), op 14 maart op een ochtend was ik in Moods Coffee Corner en op 25 maart was ik in Arkervaart. Arkervaart? Nooit van gehoord! Ah, het was De Loods in Nijkerk van Professional Imaging. En ja, ik was op 30 maart in Filmtheater Kriterion waar we naartoe zijn gelopen, een wandeltocht van 1,8 kilometer.

Locatiegeschiedenis gebruiken

locatiegeschiedenis
Je locatiegeschiedenis bekijken op je telefoon.

Als je op je telefoon Locatiegeschiedenis gebruiken hebt aanstaan legt Google voor jou en voor zichzelf vast waar je bent geweest. Die locatiegeschiedenis staat ergens in je voorkeuren op je telefoon of tablet. Waar je het aan of uit zet op iPhone en iPad vind je HIER. Bij Android vind je het HIER. Wat doet die locatiegeschiedenis precies, waar dient ie voor, Google? Locatieservices maken het gemakkelijker om Google-producten te gebruiken. Als u Locatiegeschiedenis inschakelt in uw account, kan Google u nuttige informatie geven op basis van de plaatsen waar u bent geweest met de apparaten waarop u bent ingelogd. De Google-app gebruikt bijvoorbeeld uw eerdere locaties om u verkeersupdates te laten zien voor uw dagelijkse woon-werkverkeer door te registreren welke route u naar het werk neemt.

Woon-werkverkeer

Mijn woon-werkverkeer is vanuit de woonkamer naar mijn werkkamer. Vandaar waarschijnlijk dat Google bij mij regelmatig vraagt Ben je hier geweest? Thuis 12:48. Ik kan dan Ja zeggen of Bewerken.Weet Google dan nog niet dat ik thuis werk? Ik zie dat ik in maart ook heel vaak niet buiten ben geweest. Oh ja, ik was grieperig en ik werk thuis. Dus hoef er niet uit. Ik zie in het mailtje dat ik in totaal in maart 23 km heb gelopen. Een beetje weinig. Ik heb ook nog gefietst, Google! Waarom staat dat er niet bij? Daarnaast bracht ik 2 uur door in een voertuig.

locatiegeschiedenis
De locatieinformatie van 3 maart: op de fiets naar het schaatsfestijn op de grachten.

Het Google-universum

Waarom ik deze mail ineens krijg? Google zegt in de mail: U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor Locatiegeschiedenis met dit Google-account en u uw tijdlijn heeft bekeken op Google Maps. Ik heb Locatiegeschiedenis inderdaad aan staan in de voorkeuren op mijn telefoon. Heb ik dat zelf aangezet? Vast wel, het staat me echter niet bij. Vind ik het erg dat Google dit allemaal heeft opgeslagen? Ik weet het niet. Volgens Google is het allemaal privé en kan niemand anders dit zien. Behalve Google dan, die zegt met deze informatie niets anders te doen dan advertenties verkopen. Met mijn Android-telefoon en tablet, Google Drive en Docs, Chrome, Zoeken en Google Foto’s zit ik helemaal vast in het Google-universum.

Informatie voor jezelf houden

Wil ik daaruit? Je bent gewend om je zoektochten op internet met Google af te leggen. Duck-Duck-Go zou eventueel kunnen. Moet ik een andere browser dan Chrome gaan gebruiken? Het is zo lekker handig om op al mijn apparaten met dezelfde browser aan het werk te kunnen. En ik bewaar mijn schrijfwerk in Google Drive en schrijf in Google Docs. En dat ik Google Foto’s enorm handig vind moeten de lezers van dit blog inmiddels ook wel weten (er is ook net een boekje uit: Zo werkt Google Foto’s). In deze tijd van privacy-schendingen is het zinnig om alles wat ik online weggeef voor die services eens tegen het licht te houden. Wat doe jij wat dit soort dingen betreft? Zit je nog op Facebook? Probeer je zoveel mogelijk informatie over jezelf voor je te houden? Ik lees het graag in de reacties.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

5 gedachten over “Locatiegeschiedenis: veel thuis en een keer naar Arkervaart”

  1. Ik verkeer in een vergelijkbare situatie. Google, Gmail, en Google Foto’s en vind vooral de combinatie erg handig. Scrollen in Foto’s geeft mij grote voordelen, dus houd ik het zo!

    1. Het was fijn geweest wanneer mijn favoriete camera de locaties waar opnames werden gemaakt vasthield voor het archiveren. Dat kan nu alleen wanneer ik elke opname òòk met de iPhone zou maken, te omslachtig. Op sociale media geef ik prijs wat ik probleemloos met de wereld deel. Google hoeft niet elke beweging die ik maak te registreren om voor eigen nut in te kunnen zetten.

      1. @André: Je kunt ook met je iPhone een track vastleggen zonder teleksn een foto te maken en die track dan later – in Lightroom – aan je foto’s toevoegen. Daar weet Google noch Apple dan verder iets van, alleen jij hebt die track. Met GPS Tracker kan dat bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.