Slimme speakers kunnen soms best een beetje dom zijn (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/mastermaq/27716286638)

Slimme speakers luisteren soms net te veel mee

Slimme speakers zijn soms net een beetje te slim. Of dom, zo je wilt. Het meest recente voorbeeld is een Amazon Echo die een paar besproken dingen in de huiskamer niet goed interpreteerde. En vervolgens het hele gesprek opnam en als voicemail naar iemand anders stuurde. Oeps.

Amazon heeft het incident waarbij een huiskamergesprek onbedoeld naar iemand anders werd gestuurd inmiddels ruiterlijk bevestigd. Tot vier keer toe pikte Alexa – de ‘slimme’ assistent achter de Amazon echo speaker – flarden uit een privégesprek verkeerd op. Daardoor werd uiteindelijk een opname gestart en werd deze opname als voicemail naar iemand anders gestuurd. Hoewel het een tamelijk bijzondere samenloop van omstandigheden was die niet veel zal voorkomen, illustreert het wel het gevaar van slimme speakers. deze apparaten staan bij de meeste mensen de hele dag aan. En beschikken daardoor over een continu luisterend oor in de vorm van een microfoon. Deze probeert constant het triggerwoord om de speaker in luistermodus te zetten op te vangen. Wordt dit opgepikt en volgt in een aansluitende zin een commando, dan wordt een taak uitgevoerd. Probleem is dat de luidsprekers net als mensen dingen ook soms verkeerd verstaan. Bij ‘klinkt als’ gaat het mis. En wat er dan gebeurt is afhankelijk van eventuele volgende al dan niet correct verstane zinnen of woorden.

Altijd een luisterend oor

Eigenlijk is het bijzonder dat steeds meer mensen zonder nadenken een continu geopende microfoon in hun privéleven introduceren. In huis gesproken tekst wordt continu geanalyseerd en welke data wel en niet naar servers van bijvoorbeeld Google of – zoals in dit geval – Amazon worden doorgesluisd is niet duidelijk. Net zo min als duidelijk is wat aan gesprekken, commando’s en wat al niet meer bewaard wordt om bijvoorbeeld programmeurs de kans te geven software te verbeteren. En zelfs als we even niet uitgaan van opzettelijk stiekem meeluisteren van een een fabrikant blijft het risico van een niet goed luisterende luidspreker altijd aanwezig. Op deze pagina worden – in het Engels – allerlei tips gegeven om dit soort blunders te voorkomen.

Uitzetten

Wat ons betreft is het meest voor de hand liggende advies natuurlijk: zet de speaker uit en bewaar hem in de kelder. Maar ja, dat is niet waar de meeste mensen zo’n ding voor kopen. Meer praktisch is het dan om de speaker alleen aan te zetten als je er ook echt gebruik van gaat maken. Minder gebruiksvriendelijk, maar toch ook wel een heel prettig gevoel. Want zit bijvoorbeeld je schoonmoeder echt te wachten op een samenvatting van een avondje amoureuze avonturen op de bank, om maar wat te noemen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.