Tweestapsverificatie voor je DigiD

Tweestapsverificatie voor je DigiD

Tweestapsverificatie, two Factor identification, Two Steps verification, twee-factor-authenticatie, 2FA-authenticatie, het zijn allemaal namen voor hetzelfde: een extra beveiligingslaag naast je wachtwoord. Gebruik je het al? Gebruik je die tweestapsverificatie voor je DigiD?

Alleen je wachtwoord?

Serieus: gebruik je die tweestapsverificatie nog steeds niet? Het gaat om je belangrijke accounts van: bijvoorbeeld Apple, Google, Dropbox, WordPress en je DigiD. Voor Google, Dropbox of WordPress kun je een authenticatie-app gebruiken als Authenticator of Authy. Apple heeft zijn eigen manier van tweestapsverificatie – geen Authy – en ook voor je DigiD kun je niet je trouwe Authy of Authenticator gebruiken. Voor je DigiD heb je twee manieren om je DigiD dubbel te beveiligen: SMS en de DigiD-app. Je logt bij je DigiD nog steeds in met slechts een wachtwoord? Dan is het tijd om dat aan te passen. Het is niet ingewikkeld, DigiD neemt je er voor bij de hand.

SMS of app?

Bij DigiD kun je kiezen tussen twee verschillende manieren van tweestapsverificatie: via een SMSje of via de DigiD-app. Welke je moet gebruiken? Dat maakt eigenlijk niet uit, het gaat erom welke jij het meest handig vindt. Bij het inloggen via de SMS-methode krijg je, nadat je je wachtwoord hebt ingevuld en inlogt een SMS met een code van een combinatie van 9 cijfers en letters. Die vul je in en je bent ingelogd. Bij het gebruiken van de DigiD-app moet je met je mobiele telefoon met een QR-scanner een QR-code op het scherm scannen. Daarna voer je de PIN-code van de app in en je bent ingelogd.

Tweestapsverificatie voor je DigiD
Naar de inlogmethoden.

Inlogmethoden

Tweestapsverificatie voor je DigiD
Inloggen met de DigiD-app bij Menzis.

Het instellen van een van de twee mogelijkheden – of alle twee, dat kan ook – is niet ingewikkeld. De makers van DigiD hebben alle mogelijke moeite gedaan om het eenvoudig en helder te houden. Wil je een van de twee manieren aanzetten, dan log je in bij je DigiD met je inlognaam en wachtwoord. Ga daar naar Inlogmethoden. Je kunt die tweestapsverificatie per SMS natuurlijk alleen maar gebruiken als je over een mobiele telefoon beschikt. Voor de DigiD-app kun je, naast je telefoon ook een tablet gebruiken. Volg de aanwijzingen voor SMS die er worden gegeven en je bent zo klaar. Voor de DigiD-app moet je natuurlijk de app op je mobieltje installeren en ook daar wordt alles duidelijk uitgelegd.

Voorkeur inlogniveau

Tweestapsverificatie voor je DigiD
De instellingen voor de Inlogmethoden. Onderaan Voorkeur inlogniveau.

Nog een – beetje verwarrend – ding: het lijkt er bij inloggen op dat je nog steeds alleen met je inlognaam en wachtwoord kunt inloggen. Je ziet de drie verschillende manieren op je scherm: wachtwoord, per SMS en met de app. Ik heb, naar mijn beste weten, nooit zelf Voorkeur inlogniveau ingesteld. Aldaar kun je zien dat je inlogniveau op Midden staat, in plaats van op Basis. Bij Midden staat tweestapsverificatie aan en wordt dat automatisch toegepast. Waarschijnlijk staat deze instelling automatisch op Midden als je voor twestapsverificatie hebt gekozen. Zoals ik het nu heb ingesteld kan ik zowel gebruik maken van de SMS-methode als van de app. Je kunt dan, als je je telefoon even niet bij de hand hebt, kiezen voor de app op je tablet. Handig. Zet het aan, zo moeilijk is het niet.

De DigiD-app voor Android vind je HIER, die voor iOS HIER.

Een gedachte over “Tweestapsverificatie voor je DigiD”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.