De nieuwe Europese privacywetgeving is vandaag actief geworden. Een mijlpaal in de geschiedenis. De eindgebruiker (jij dus) is niet meer een willekeurige prooi van het bedrijfsleven of andere instanties.
Je hebt de afgelopen weken en dagen ongetwijfeld talloze mails voorbij zien komen waarin je toestemming gevraagd wordt om aanbiedingen van bijvoorbeeld bedrijven en winkels te blijven ontvangen. Maar ook nieuwsbrieven en alle andere communicatie van instanties, bedrijven, verenigingen enzovoorts naar individuen bedelen om een bevestiging. Logisch, want de aanbieders van al die digitale communicatie moeten vanaf vandaag voldoen aan de AVG ofwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook bekend als de GDPR (General data Protection Regulation). Het betekent dat niemand zomaar ongevraagd jouw gegevens mag verzamelen en vervolgens zonder expliciete toestemming mag gebruiken. Laat staan doorverkopen. Tegelijkertijd moeten al die verzamelde gegevens ook inzichtelijk zijn voor eindgebruikers. Zo kan je sinds vandaag zonder gedoe ineens de precieze gegevens van het BKR kosteloos opvragen, om maar wat te noemen.
Openheid
Niet alleen moeten bedrijven en andere instanties consumenten inzage geven in alle bewaarde gegevens, ook moeten ze deze op verzoek zonder gezeur wijzigen of verwijderen. Verder geldt dat bedrijven bijvoorbeeld alle bewaarde gegevens op een fatsoenlijke manier dienen te beveiligen. Standaard aangevinkte hokjes in formulieren mogen ook niet meer. Erg prettig, want soms geef je daarmee veel verdergaande toestemming dan je eigenlijk van plan was. Bedrijven en instellingen die zich niet aan de nieuwe AVG houden, kunnen boetes tegemoet zien. Vandaar dus al die expliciete verzoeken per mail.
Aanpassingen
Tegelijkertijd geldt dat aan de bedrijfskant systemen aangepast zijn om aan de nieuwe wet te voldoen. Dat zal nog niet iedereen gelukt zijn. Met name voor verenigingen – die ook aan de AVG moeten voldoen – kan het soms een zware kluif zijn om zich door het technische deel te worstelen. Maar het moet wel. Uiteindelijk is dat voor iedereen beter. Nu.nl heeft de gevolgen van de nieuwe regels eens netjes op een rij gezet, de moeite waard om te lezen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Een gedachte over “Nieuwe privacywetgeving vandaag ingevoerd”