iPad multitasking: tips en trucs voor Split View

Zo word je een iPad Pro

Meer tegelijk doen op je iPad, in een overzichtelijke manier? Gebruik dan eens Split View op je iPad! Hiermee zet je twee apps op een nette manier tegelijk in beeld. Minder vrij dan echte vensters via Stage Manager, maar wel – wellicht – rustgevender. Ook deze tip is afkomstig uit het boek Zo word je een iPad-Pro. iPad multitasking: tips en trucs voor Split View.

Wat is Split View en hoe werkt het?

Split View is een geavanceerdere versie van Slide Over en de enige echte multitaskingfunctie van de iPad waarbij je twee apps naast elkaar kunt openen en ook tegelijk kunt gebruiken. Het ligt in het verlengde van Slide Over, een meer simpele functie om even snel een andere app te kunnen openen. Het verschil is dat je in Split View twee apps op een gedeeld scherm naast elkaar kunt plaatsen én kunt gebruiken.

Split View op je iPad

Helaas werken niet alle iPad-apps standaard met deze functie. Ontwikkelaars moeten hun apps speciaal aanpassen voordat je gebruik kunt maken van deze weergave. Ook werken niet alle standaardapps van je iPad met deze functie. Zo kun je de iTunes Storeen Instellingen-app niet in deze stand gebruiken.

Split View gebruiken op iPadOS 15 en nieuwer

Sinds iPadOS 15 werkt Split View net even anders. Bovenaan een app verschijnt een nieuwe knop waarmee je eenvoudig naar de Split View-weergave kunt schakelen. De huidige app verplaatst tijdelijk naar de zijkant en je keert terug naar het beginscherm, van waaruit je de tweede app kunt kiezen die je in de Split View-weergave wilt openen. Daarna verschijnen de oorspronkelijk geopende app en de tweede app naast elkaar op het scherm. Behalve voor Split View kun je hier ook kiezen voor Slide Over. Zo werkt het:

1 Open een app en tik bovenin het scherm in het midden op de drie puntjes. Zie je dit niet? Dan ondersteunt de app geen Split View.

2 Tik op Split View.

3 Selecteer een app op je beginscherm om ernaast te plaatsen.

Wil je Split View verlaten, tik dan op de drie puntjes in het midden boven een van de apps gevolgd door Schermvullend. Je kunt ook de scheidingslijn in het midden helemaal naar links of rechts slepen.

Split View gebruiken op iPadOS 14 en ouder

Is je iPad (nog) niet bijgewerkt naar iPadOS 15 of nieuwer, dan is Split View iets lastiger te gebruiken. Het is vooral wat beperkter omdat je de tweede app eerst zelf moet openen zodat het in het dock verschijnt. Zo werkt het:

1 Open een app. Veeg nu vanaf de onderkant een stukje omhoog om het dock te openen.

2 Houd je vinger op een appicoontje uit het dock en versleep deze naar de linker- of rechterzijkant van het scherm.

3 Laat de app vervolgens los, waarna hij in Split View-stand geplaatst wordt.

4 Met de verticale streep in het midden kun je de verdeling van de twee apps aanpassen: 50/50 of een smalle kolom van de linkerof rechterapp.

Als de app die je in Split View wilt zetten niet in het dock staat, kun je deze het beste eerst op de normale manier openen. Daarna verschijnt deze aan de rechterkant van het dock met recent geopende apps.

Om de Split screen-weergave af te sluiten versleep je de scheidingslijn in het midden helemaal naar links of rechts. De app die overblijft wordt dan weer schermvullend weergegeven en de andere app wordt afgesloten.

Twee keer dezelfde app in Split View gebruiken

Bij apps die meerdere vensters op de iPad ondersteunen, waaronder Safari, de standaard Berichten-apps en Apples eigen iWorkapps Pages, Numbers en Keynote, kun je twee keer dezelfde app in Split View naast elkaar zetten. Hierdoor werk je bijvoorbeeld tegelijkertijd aan twee verschillende documenten of bekijk je twee pagina’s tegelijkertijd in dezelfde browser. In Berichten kan het van pas komen als je in twee chats tegelijkertijd praat. Je hoeft dan niet telkens tussen de gesprekken te wisselen, aangezien ze gewoon naast elkaar staan.

Zo word je een iPad Pro

Zo word je een iPad Pro

Deze blogpost iPad multitasking: tips en trucs voor Split View is afkomstig uit het boek Zo word je eren iPad Pro. Jouw iPad is niet zomaar een gadget; het is een krachtig stuk technologie. Maar ben je echt op de hoogte van alle mogelijkheden? Natuurlijk, we gebruiken allemaal apps voor foto’s, video’s, bellen, en surfen op internet. Deze geavanceerde tool biedt echter veel meer dan de basisfuncties. 

Ontdek In het boek Zo word je een iPad-Pro de verborgen apps die jouw productiviteit kunnen verhogen en de onontdekte functies in apps die je dagelijks gebruikt, zoals Mail, Safari en Instellingen. Het besturingssysteem herbergt geavanceerde opties die het werken met de iPad vereenvoudigen en optimaliseren. 

Dit boek richt zich op iedereen die hun iPad dagelijks inzetten voor werk of prive. Als je gelooft dat er slimmere, snellere manieren zijn om je werk te doen, heb je gelijk. Met talloze tips, diepgaande kennis en onthullende trucs ontdek je hoe je het maximale uit je iPad haalt, waardoor je niet alleen je werk verbetert maar ook meer plezier beleeft aan je dagelijkse technologische metgezel. Het enige Nederlandstalige boek dat de diepte ingaat over de verborgen mogelijkheden van de iPad, speciaal ontworpen voor de veeleisende gebruiker. Haal het uiterste uit je investering en zet je iPad optimaal in bij jouw dagelijks gebruik.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.