maak je iPad energiezuinig

Maak je iPad energiezuinig

Zo word je een iPad Pro

Maak je iPad Energiezuinig en doe langer met een batterijlading. Hoe je dat doet leggen we in dit artikel uit. Deze tips zijn afkomstig uit het boek Zo word je een iPad-Pro., met daarin nog veel meer tips, trucs en wetenswaardigheden voor je iPad!

Er zijn verschillende toepassingen en functies op je iPad die behoorlijk wat energie kunnen verbruiken. Hier zijn enkele van de grootste energieslurpers die je kunt overwegen te vermijden of te beperken:

 • Videostreaming Apps zoals Netflix en YouTube kunnen je batterij snel leegtrekken, vooral als je streamt op hoge resolutie.
 • Dynamische achtergronden Hoewel ze er leuk uitzien, kunnen dynamische en live achtergronden meer energie verbruiken dan statische afbeeldingen.
 • Haptische feedback Functies zoals trillen bij aanraking kunnen onnodig energie verbruiken.
 • Locatiediensten Apps die voortdurend je locatie bijhouden, zoals navigatie-apps, kunnen je batterij snel leegmaken.
 • Pushmeldingen Het voortdurend ontvangen van meldingen kan ook een aanslag zijn op je batterij.
 • Widgets Sommige widgets kunnen actief blijven en data op de achtergrond verversen, wat extra energie kost.
 • Bluetooth en wifi scannen Zelfs als je niet verbonden bent, kunnen Bluetooth en wifi op de achtergrond actief blijven en energie verbruiken.
 • Helderheid van het scherm Een te hoge schermhelderheid kan ook veel energie verbruiken.

Overweeg om sommige van deze uit te schakelen of te beperken wanneer je batterij bijna leeg is of als je weet dat je voor een langere periode geen toegang hebt tot een oplader.

Verdieping

We lichten uit de net gepresenteerde lijst een paar opties uit.

Om je batterij te sparen, is het een goed idee om het gebruik van locatieservices te beperken tot alleen de apps die het echt nodig hebben. Zo doe je dat:

1 Open de app Instellingen.

2 Blader naar beneden en tik op Privacy en beveiliging.

3 Tik op Locatievoorzieningen.

4 Hier zie je een lijst van alle apps die toegang hebben tot je locatie. Tik op een app om de locatietoegang te wijzigen.

5 Kies voor elke app een van de volgende opties: Nooit, Vraag volgende keer of wanneer ik deel, Wanneer ik deel, Bij gebruik van de app of Altijd. Overigens zijn niet alle opties voor alle apps beschikbaar.

maak je iPad energiezuinig

Door deze instellingen te optimaliseren kun je ervoor zorgen dat alleen de apps die je locatie echt nodig hebben, toegang krijgen. Dit kan een positief effect hebben op de levensduur van je batterij, maar ook op je privacy.

Pushmeldingen beperken

Pushmeldingen kunnen handig zijn, maar ze kunnen ook veel energie verbruiken. Door ze te beperken tot alleen de essentiële apps, kun je de levensduur van je batterij verlengen. Hier is hoe je dat doet:

1 Open de app Instellingen.

2 Tik op Meldingen.

3 Blader een stukje omlaag en je ziet een lijst van alle apps die meldingen kunnen sturen. Tik op een app waarvan je de meldingen wilt beheren.

4 Schakel de schuifknop naast Sta meldingen toe uit als je geen meldingen van die app wilt ontvangen.

Scherm aanpassen

Een helder scherm is mooi, maar het kan ook een van de grootste energieslurpers zijn. Het aanpassen van de schermhelderheid kan dus een aanzienlijk verschil maken in de levensduur van je batterij. Hier is hoe je dat aanpakt:

1 Open de app Instellingen.

2 Tik op Scherm en helderheid.

3 Versleep de schuifknop voor Helderheid om de helderheid handmatig te verlagen.

4 Of schakel de optie True Tone in, zodat je iPad de helderheid automatisch aanpast aan de lichtomstandigheden.

5 Je kunt ook de donkere modus selecteren. De meningen zijn verdeeld, maar er wordt beweerd dat dit tientallen procenten aan energie kan schelen. Maar er zijn ook stemmen die beweren dat het niets uitmaakt. Wellicht vinden je ogen het wel prettig, dus probeer de donkere modus vooral een keer uit.

6 Schakel een automatisch slot in om het scherm van je iPad bij inactiviteit zo snel mogelijk uit te schakelen; dertig seconden is het minimum. Als je Nooit kiest dan is je iPad waarschijnlijk leeg voordat je het weet.

7 Tot slot kun je de optie Til op om te activeren nog uitschakelen. Daarmee gaat het scherm niet aan zodra je je iPad oppakt. Dat scheelt natuurlijk energie, maar wellicht vind je dat juist niet handig, omdat je dan altijd een knop moet indrukken of op het scherm moet tikken om je iPad ‘wakker te maken’.

Mail ophalen

Het continu ophalen van nieuwe e-mails (push genaamd) is eveneens een aanslag op je batterij. Gelukkig kun je de instellingen aanpassen om minder vaak te synchroniseren. Hier is hoe je dat doet:

1 Open de app Instellingen.

2 Blader naar beneden en tik op Mail.

3 Tik op Accounts.

4 Tik op Nieuwe gegevens.

5 Schakel Push uit en kies onder Ophalen een frequentie voor het ophalen van nieuwe gegevens, zoals Handmatig of Elk uur. Als je Handmatig kiest moet je in Mail je postvak handmatig verversen. Je mail wordt ook bijgewerkt wanneer je de app start.

6 Je kunt ook nog per account bepalen wanneer de gegevens worden opgehaald, en zelfs voor welk postvak de gegevens worden opgehaald.

Automatische updates uitschakelen

Automatische updates zijn handig, maar ze kunnen ook je batterij snel leegtrekken, vooral als meerdere apps tegelijkertijd worden bijgewerkt. Overweeg om deze functie uit te schakelen en je apps handmatig bij te werken wanneer het jou uitkomt, bijvoorbeeld wanneer je iPad aan de oplader hangt. Hier is hoe je dat doet:

1 Open de app Instellingen, blader omlaag en tik op App Store.

2 Onder het kopje Automatische downloads vind je de optie App-updates. Schakel deze optie uit door op de schakelaar te tikken.

Nu zullen apps niet meer automatisch worden bijgewerkt. Je kunt handmatig updates uitvoeren via de App Store wanneer je een goede wifiverbinding hebt en je apparaat aan de oplader ligt.

Gebruik vliegtuigmodus

Vliegtuigmodus is een uitstekende manier om batterij te besparen wanneer je geen mobiele diensten of wifi nodig hebt. In deze modus worden alle draadloze functies van je iPad uitgeschakeld. Dit is bovendien handig tijdens vergaderingen, tijdens het slapen of op andere momenten dat je niet gestoord wilt worden. Zo schakel je de vliegtuigmodus in:

1 Veeg vanuit de rechterbovenhoek naar beneden om het bedieningspaneel te openen.

2 Tik op het vliegtuigicoontje om vliegtuigmodus in te schakelen.

Je kunt ook de vliegtuigmodus inschakelen via Instellingen: tik op de schakelaar naast Vliegtuigmodus om deze in te schakelen.

Wanneer vliegtuigmodus is ingeschakeld verschijnt er een vliegtuigicoontje in de statusbalk. Vergeet niet om de modus weer uit te schakelen als je weer verbinding wilt maken met netwerken en diensten.

Zo word je een iPad Pro

Zo word je een iPad Pro

Deze blogpost Maak je iPad enegrgiezuinig is afkomstig uit het boek Zo word je een iPad Pro. Jouw iPad is niet zomaar een gadget; het is een krachtig stuk technologie. Maar ben je echt op de hoogte van alle mogelijkheden? Natuurlijk, we gebruiken allemaal apps voor foto’s, video’s, bellen, en surfen op internet. Deze geavanceerde tool biedt echter veel meer dan de basisfuncties. 

Ontdek In het boek Zo word je een iPad-Pro de verborgen apps die jouw productiviteit kunnen verhogen en de onontdekte functies in apps die je dagelijks gebruikt, zoals Mail, Safari en Instellingen. Het besturingssysteem herbergt geavanceerde opties die het werken met de iPad vereenvoudigen en optimaliseren. 

Dit boek richt zich op iedereen die hun iPad dagelijks inzetten voor werk of prive. Als je gelooft dat er slimmere, snellere manieren zijn om je werk te doen, heb je gelijk. Met talloze tips, diepgaande kennis en onthullende trucs ontdek je hoe je het maximale uit je iPad haalt, waardoor je niet alleen je werk verbetert maar ook meer plezier beleeft aan je dagelijkse technologische metgezel. Het enige Nederlandstalige boek dat de diepte ingaat over de verborgen mogelijkheden van de iPad, speciaal ontworpen voor de veeleisende gebruiker. Haal het uiterste uit je investering en zet je iPad optimaal in bij jouw dagelijks gebruik.

 • maak je iPad energiezuinig
  Maak je iPad energiezuinig

  Maak je iPad Energiezuinig en doe langer met een batterijlading. Hoe je dat doet leggen we in dit artikel uit

 • iPad multitasking: tips en trucs voor Split View

  Meer tegelijk doen op je iPad, in een overzichtelijke manier? Gebruik dan eens Split View op je iPad! Hiermee zet je twee apps op een nette manier tegelijk in beeld. Minder vrij dan echte vensters via Stage Manager, maar wel – wellicht – rustgevender.

 • geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud
  Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

  Gebruik je een iPad (of desnoods iPhone) samen met iCloud? Dan kun je Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud aanzetten voor wat extra zekerheid.

 • Een iPad uitbreiden met een extern scherm: zo doe je het!

  Je iPad op een extern scherm aansluiten zorgt in een handomdraai voor niet alleen extra schermruimte, maar ook voor diverse extra mogelijkheden.

 • surf veilig op je iPad
  Surf veilig op je iPad: Tips voor het verhogen van je privacy in Safari

  Tijdens het gebruik van je browser en bezoeken van websites kan er veel privacygevoelig materiaal ontfutseld worden. Kortom: surf veilig op je iPad, hou privé zoveel mogelijk privé. In dit artikel krijg je een paar tips over hoe je privacy in Safari op de iPad te verhogen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.