Maak je Raspberry Pi 5 nog sneller met een NVMe SSD: Stap-voor-stap handleiding

Maak je Raspberry Pi 5 nog sneller met een NVMe SSD: eenStap-voor-stap-handleiding

Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie

Altijd fijn als een ‘nieuw’ apparaat alweer een tijdje meedraait en er steeds meer accessoires voor verschijnen. Ook de Raspberry Pi 5 wordt volwassen, daarmee. Dit artikel is meteen als aanvullend hoofdstuk op het boek Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie te beschouwen. Op het moment dat dit werd geschreven, werkte de truc van het direct installeren van een besturingssysteem op een SSD nog niet. Maak je Raspberry Pi 5 nog sneller met een NVMe SSD: Stap-voor-stap-handleiding.

Zeker in het begin was ’t fors behelpen met passende behuizingen van een fatsoenlijke kwaliteit. Je had niet heel veel meer keus dan een wat ‘onprofessioneel’ ogend plastic kastje voor je Pi 5. Sinds relatief kort is inmiddels ook de welbekende Argon One v3 leverbaar. Met of zonder NVMe-bodemplaat. Laatstgenoemde onderdeel is eigenlijk onmisbaar. Want wat de Raspberry Pi 5 met name uniek maakt ten opzichte van alle voorgangers is de aanwezigheid van een PCIe-aansluiting. En daarop kun je – onder meer – een NVMe ssd-controller aansluiten.

Waarom een NVMe SSD gebruiken met je Raspberry Pi 5?

En in die controllermodule – in dit geval dus de keurig in de bodemplaat van de behuizing geïntegreerde variant – prik je moeiteloos een NVMe-SSD. Wij probeerden het eens met een 512 GB Samsung SSD. En het moet gezegd: het daarop geïnstalleerde OS start beduidend sneller op dan het geval is wanneer je je OS op een microSD-geheugenkaart zet. Ook is deze manier van je SSD benaderen weer wat sneller dan de USB-bridge die we kennen uit de eerdere Argon One-behuizing voor de Raspberry Pi 4.

Updaten van de Raspberry Pi 5 bootloader

Om de SSD-module – of dat nu de in de Argon One bodemplaat is of een andere op de PCIe-bus aangesloten exemplaar – prettig te kunnen gebruiken, is het wel zaak om de bootloader van je Pi 5 te updaten. Zeker als je dat nog nooit hebt gedaan, of dit een hele tijd geleden is. Alleen de meest recente versie(s) ondersteunen namelijk opstarten vanaf de SSD. En – wellicht nog veel belangrijker – maakt het mogelijk om een OS rechtstreeks op de SSD te installeren. Om naar de laatste versie te updaten, moet je eerst een lege micro-SD-kaart in de RPI 5 prikken. In het geval van de Argon ONE-behuizing is het daarna zaak om deze dicht te schroeven. Zelfs als je de meegeleverde flexkabel hebt geplaatst, maakt de NVMe-module alleen contact met de voeding als de bodemplaat is vastgeschroefd.

Raspberry Pi 5 wordt volwassen
De PCIe-aansluiting op de Raspberry Pi 5.

Shift-toets direct na inschakelen

Gelukt? Prik dan een toetsenbord, muis, netwerkkabel (aangesloten op je router) en voeding in en sluit een monitor aan. Schakel je RPI 5 in (op de Argon ONE is daarvoor een aan/uit-schakelaar aanwezig, altijd handig). Houd de Shift-toets tijdens het opstarten ingedrukt, hiermee start de netwerk-installer (vandaar ook de netwerkkabel) gestart. Deze software wordt gedownload, zo ben je dus altijd verzekerd van de meest recente versie. In het hoofdmenu van de installatietool (die je eventueel naar het Nederlands kunt omschakelen via het taalmenu onder in beeld) kies je onder Raspberry Pi Device voor de optie RASPBERRY PI 5.

Groen is goed

Navigeer in het selectiemenu onder Operating System via Misc utility images naar Bootloader (Pi 5 family) en tot slot NVMe/USB Boot. Kies dan – weer terug in het hoofdmenu onder Storage de optie INTERNAL SD CARD READER en klik op Next. Klik op YES om te bevestigen dat de geheugenkaart gewist wordt door deze actie. Wacht heel even tot het aangesloten scherm volledig groen oplicht en tegelijkertijd een groene LED op de RPI 5 knippert. Schakel de Raspberry Pi 5 uit. In geval van de Argon ONE kan dat door de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt te houden.

Een besturingssysteem installeren op een NVMe SSD

Verwijder de geheugenkaart uit de Pi 5 en schroef – wederom in geval van de Argon ONE – de bodemplaat weer op z’n plek. Bouw als je dat nog niet gedaan had een NVMe-ssd in en schakel de Pi 5 weer in. Wederom met de Shifttoets ingedrukt, om de netwerkinstaller te starten. Kies onder het eerste selectieveld weer voor de RASPBERRY PI 5, selecteer in het tweede veld een besturingssysteem van je keuze (waarbij geldt dat op dit moment alleen versie 23.10 van Ubuntu werkt, bij 24.04 zit er een bekende bug in de configuratietool die na de installatie wordt gestart. Deze zorgt ervoor dat het systeem crasht. Even wachten op een update dus, of gewoon de wel werkende 23.10 installeren. Onder Storage kies je nu voor de ingeprikte SSD, in ons voorbeeld een SAMSUNG SSD 980 van 500 GB. Die is goedkoop en méér dan voldoende groot voor zelfs zwaar gebruik van je Pi 5.

Raspberry Pi 5 wordt volwassen
Rechtstreeks een OS installeren op een aangesloten ssd is geen enkel probleem meer na het updaten van de Raspberry Pi 5 bootloader.

Klik op Next, bevestig de actie en ga achterover hangen. Je gekozen OS wordt gedownload en direct op de SSD geïnstalleerd. Bij de herstart van het systeem na installatie moet je de Shift-toets niet meer indrukken; die is echt en alleen bedoeld om de netwerkinstaller te starten. Je OS boot nu voor de eerste keer vanaf de SSD. Mogelijk wordt er nog een en ander geconfigureerd, waarna de pret kan beginnen.

Op een lang leven!

Behalve dat een SSD razendsnel is, heeft hij nog een ander groot voordeel. Hij is namelijk ontworpen om met veel schrijfacties overweg te kunnen en zal daardoor beduidend langer meegaan. Een microSD-geheugenkaart is dat beslist niet. Kortom: een welkome aanvulling op het Raspberry Pi-ecosysteem. En mijn boek.

Ontdek de Raspberry Pi 2e editie

Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie

Het artikel Maak je Raspberry Pi 5 nog sneller met een NVMe SSD: Stap-voor-stap handleiding is een aanvulling op het boek Ontdek de Raspberry. In dit boek nemen we je mee op een inspirerende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar boeiende projectideeën, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen. Leer de nieuwste versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste past bij jouw behoeften. 

We behandelen de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je jouw Raspberry Pi kunt gebruiken als een kostenefficiënt alternatief voor een desktop-pc. Daarnaast maak je kennis met inspirerende projectvoorbeelden die je kunt realiseren met jouw Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole en het creëren van domoticatoepassingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Verken de fascinerende wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop!

 • Ontdek de nieuwste Raspberry Pi-versies (t/m de Pi 5) en kies degene die het beste bij je behoeften past.
 • Leer hoe je de Raspberry Pi installeert, configureert en kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc.
 • Verken inspirerende projectmogelijkheden, zoals het bouwen van een mediacenter, een gameconsole en domoticatoepassingen.

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.