Vanzelfsprekend is het werken met datum en tijd in Excel een veelvoorkomende klus. In onderstaande uitleg geef ik een eerste handvest. Waarbij geldt dat je in mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel nog veel meer tips rondom dit thema kunt lezen.
Een datum voer je in op een van de volgende manieren.

Kies de methode die je prettig vindt. Sluit altijd af door op de Enter-toets te drukken.
• De datum van vandaag voer je snel in door te drukken op de toetsen Ctrl+; (puntkomma), gevolgd door de Enter-toets.
De datum die je invoert, wordt standaard weergegeven als 2510-2024 of 25-okt-24. Deze opmaak kun je als volgt aanpassen. Klik in het tabblad Start boven in de groep Getal op het pijlknopje naast de keuzelijst. Klik in de keuzelijst op een van beide datumnotaties. Je ziet in deze keuzelijst meteen hoe de ingevoerde datum eruit zal zien.
• Kies je Korte datumnotatie, dan ziet dit voorbeeld eruit als: 25-10-2024.
• Kies je Lange datumnotatie, dan ziet de datum eruit als: vrijdag 25 oktober 2024.
Staat de opmaak van je voorkeur niet in de keuzelijst, klik dan onderaan op Meer getalnotaties; hierdoor opent het venster Cellen opmaken.

• Of klik met de rechtermuisknop op de cel en klik in het snelmenu dat verschijnt op Celeigenschappen.
• Of druk op de sneltoets Ctrl+1.
Kies het tabblad Getal en klik onder Categorie op Datum. Klik in de lijst onder Type op de gewenste opmaak; onder Voorbeeld zie je alvast wat je krijgt.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel
Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.
In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.
Meer tips over Microsoft Excel:
Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
Soms wordt een tabel wat onoverzichtelijk. Cellen kleuren met voorwaardelijke opmaak in Excel brengt dan helderheid!
Werken met lijsten in Excel
Je kunt van alles in lijstvorm zetten in een spreadsheet, bijvoorbeeld de welbekende adressenlijst. Werken met lijsten in Excel is dan ook een essentiële activiteit.
Sneller zoeken in Excel, zo werkt het…
Als je een groot werkblad bomvol gegevens hebt, kun je sneller een beperkt gebied doorzoeken in Excel. Voorkomt bijvoorbeeld dat je een hoop zinloze ‘bijvangst’ scoort.
Grafieken maken in Excel
Saaie cijfertjes worden vaak ineens een stuk interessanter als ze grafisch worden getoond. Grafieken maken in Excel is geluk snel geregeld.
Formules opstellen in Excel
Het spreekt voor zich dat formules opstellen in Excel een van de meest voorkomende klusjes is bij het opzetten van een rekenblad.
De functie KIEZEN in Excel
De functie KIEZEN in Excel kiest een bepaalde waarde uit een lijst met waarden, iets wat met regelmaat goed van pas kan komen. In dit artikel duik ik dieper in KIEZEN.
Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.