Tips voor het gereedschap Uitsnijden

Tips voor het gereedschap Uitsnijden in Photoshop

Scott Kelby schreef een nieuwe editie van Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Dit nieuwe boek, dat omstreeks 25 oktober verschijnt, brengt je snel naar specifieke technieken die je nodig hebt om je foto of illustratie te bewerken. Het boek biedt praktische instructies zonder verwarrende vaktaal, zodat je nooit vastloopt bij het aanpassen van afbeeldingen. Met dit boek lukt het je om precies de resultaten te bereiken die jij wenst. We plaatsen de komende weken wat voorproefjes uit Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Zeg, Kelby! Heb je tips voor het gereedschap Uitsnijden in Photoshop?

Het uitsnijdraster wijzigen

Wanneer je een uitsnede gaat maken, wordt om je visueel te helpen een raster weergeven binnen het uitsnijdkader. Standaard is dit raster ingedeeld volgens de regel van derden, maar je kunt ook een andere indeling gebruiken, zoals de gouden spiraal, gulden snede, driehoek en andere. Om het raster te wijzigen, klik je in de optiebalk op de knop Bedekkingsopties (net rechts van het woord ‘Rechttrekken’) en kies je een ander rasterpatroon in het snelmenu (zie inzet). Je kunt hier ook instellen wanneer het getoond moet worden. Kies Overlay nooit tonen om het raster te verbergen.

Een foto rechttrekken

Selecteer om te beginnen het gereedschap Uitsnijden (C). Op de optiebalk verschijnt nu het gereedschap Rechttrekken. (Naast het pictogram staat de tekst ‘Rechttrekken’ dus dat kan niet missen.) Selecteer het gereedschap en sleep een rand in je foto die niet recht is, maar dat wel moet zijn (zoals de horizon in een landschapsfoto of de voorste rij kerkbanken in dit voorbeeld). Zodra je dat hebt gedaan, trekt Photoshop je foto recht. Het kan zijn dat je hierna wat lege plekken in de hoeken van je foto moet wegsnijden.

Uitsnijden naar specifieke afmetingen

Klik aan de linkerkant van de optiebalk op het snelmenu met voorinstellingen. Er verschijnt een lijst met een aantal uitsnijdverhoudingen en -formaten. Om een bepaalde verhouding of bepaald formaat te selecteren, kies je die in het snelmenu, zoals 4:5 (8:10) in de afbeelding. Wanneer je nu met het gereedschap Uitsnijden (C) klikt en sleept, zal het kader automatisch een verhouding van 4:5 hebben. Als je je eigen aangepaste verhouding of formaat wilt maken, hoef je deze slechts in de twee velden, rechts van het snelmenu, in te voeren. Om deze getallen snel te wissen, klik je rechts hiervan op de knop Wissen. De knop met de twee kleine pijltjes tussen de invoervelden voor de aangepaste verhouding verwisselt de twee getallen (zo maak je met één klik van een 7:5-verhouding een 5:7-verhouding).

Als je van gedachten verandert en je wilt een andere uitsnede maken, druk je op de Esc-toets. Om de uitsnede helemaal te annuleren, druk je op Delete (Mac) of Backspace (pc). Nog een ding: als je met het gereedschap Uitsnijden een uitsnede hebt gemaakt en je klikt met de rechtermuisknop ergens binnen de uitsnede, dan verschijnt er een snelmenu met allerlei dingen die je met het uitsnijdkader kunt doen. Bijvoorbeeld het toepassen van verschillende vooringestelde formaten en resoluties, het opnieuw instellen van de uitsnede enzovoort.

Dit waren drie tips voor het gereedschap Uitsnijden in Photoshop. In het boek Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? staan er nog veel meer. Andere tips uit het boek vind je HIER en HIER op dit blog.

Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop?

Scott Kelby schreef een nieuwe editie van Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Dit nieuwe boek, dat omstreeks 25 oktober verschijnt, brengt je snel naar specifieke technieken die je nodig hebt om je foto of illustratie te bewerken. Het boek biedt praktische instructies zonder verwarrende vaktaal, zodat je nooit vastloopt bij het aanpassen van afbeeldingen. Met dit boek lukt het je om precies de resultaten te bereiken die jij wenst.

Zo werkt het: als je iets specifieks wilt doen open je het desbetreffende hoofdstuk (over lagen, afdrukken, problemen oplossen, speciale effecten enzovoort), je zoekt op wat je wilt doen (dat is eenvoudig; elke pagina behandelt slechts één onderwerp) en Scott vertelt je in heldere taal precies hoe het werkt, alsof hij naast je zit. Op die manier kun je snel weer aan de slag. Dit is dus geen boek vol theorie, verwarrende vaktaal of ingewikkelde stappen.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.