Apple en de EU, de druk neemt toe

Apple en de EU, het blijft een moeizame combinatie. Na het succes van verplichte USB-C-aansluitingen wordt er achter de schermen alweer aan een volgende stap gedacht.

De EU denkt na over een voorstel om Apple te verplichten andere messenger-berichten in hun Berichten-app toe te laten. Ofwel: een gebruiker van Apple moet dan ook berichten kunnen ontvangen van bijvoorbeeld een Whatsapp-gebruiker, of een bericht van een van de vele Google-messengers die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd. En er is nog een plan: ook moet Apple straks – als het idee doorgaat – alternatieve app-stores toelaten. Zo op het eerste gehoor klinkt dat allemaal heel nobel en mooi. Maar er zit ook een levensgroot gevaar aan dit soort gedwongen opleggingen. En dat gevaar is veiligheid.

Veiligheid en privacy

Door bijvoorbeeld Signal te verplichten berichten van Whatsapp en Skype te integreren, vervalt het hele vertrouwenskarakter van het zeer stevig beveiligde en niet-meeleesbare Signal. Het gaat dus niet alleen om Apple, maar de nieuwe EU-maatregel is bedoeld om onder dwang alles met alles te laten communiceren. Behalve dat dit veiligheidsrisico’s oplevert onder de motorkap, levert het ook risico’s op vanuit gebruikersoogpunt. (Sleutelen aan code onder de motorkap is en blijft risky, en al helemaal als je code moet toevoegen van zaken waar je eerder nooit mee werkte en wilde werken.) Eenieder die Signal gebruikt, doet dat omdat hij of zij weet dat het de stevigst versleutelde berichtenapp is. Door nu ook berichten van anderen toe te laten, valt het in een hectische communicatiesessie dan misschien niet op of je iemand vertrouwelijke informatie stuurt via een Skype-chat vanuit Signal. En Skype is beduidend minder dichtgetimmerd, zo mag als bekend worden verondersteld.

Apple en de EU
Niemand zit te wachten op houtje-touwtje code om berichtenapps kunstmatig compatibel met elkaar te maken ten koste van privacy en veiligheid.

Geneuzel over 30 procent

Dan die app store, waar de pijlen duidelijk gericht zijn op Apple. Er zijn softwaremakers die genoeg hebben van het ‘spelletje’ waarbij dertig procent van de vraagprijs van software of een dienst wordt afgedragen aan Apple. Dat is vrij kortzichtig, want vaak geldt dat een app alleen populair is geworden doordat deze is aangeboden door de Apple app store. Dat is feitelijk je hostingplatform, of je reclamebord zo je wilt. Wil je die dertig procent niet betalen? Dan staat het je geheel vrij om apps voor alleen Android of desnoods Windows te produceren. Maar in de praktijk blijken de inkomsten uit die hoek vaak tegen te vallen. Immers: veel iPhone en iPad-gebruikers zijn bereid om ook daadwerkelijk te betalen voor apps en diensten. Bij Android is veel meer het ‘alles gratis’-gevoel dat overheerst.

Ook hier: veiligheid en privacy

Veel belangrijker dan het gezeur over geld is in dit geval ook opnieuw veiligheid. We hebben in de afgelopen (inmiddels vele) jaren gezien waar alternatieve app stores en app-bronnen voor Android toe hebben geleid: heel veel malware en andere kwaadaardige apps. Dat fenomeen zal zich gaan uitbreiden naar iOS en iPadOS, dat veel vaker voor zakelijke doeleinden wordt ingezet. Als bedrijf wil je helemaal niet de optie aan boord hebben om software uit andere niet-officiële bronnen te installeren. Als eindgebruiker kun en mag je het niet eens zijn met het app store-beleid van Apple. Maar wat let je dan om over te stappen naar een goedkope Chinese Android-telefoon? Niets! De consument heeft vrije keuze uit wat voor soort smartphone hij of zij kiest. Kiest iemand voor Apple, dan gaat dat – zeker in de professionele sector – om een bewuste keuze voor privacy en veiligheid. Wil je meer een telefoon om mee te spelen en te ‘rommelen’ qua apps, dan is Android de aangewezen weg. Daar moet je als overheid verder afblijven.

EU gaat te ver?

Kortom: misschien is de EU nu wat te ver aan het gaan met (voorlopig beoogde) regelgeving. Op papier klinkt het allemaal heel nobel. Maar bedenk wel dat de EU vooral richting Apple wordt aangespoord door de concurrentie (Google, Microsoft enzovoort). Die hebben niks te verliezen maar alleen te winnen. Apple daarentegen moet forse concessies doen aan privacy en veiligheid. En dat zou wel eens de welbekende ‘game changer’ voor de reputatie en betrouwbaarheid van het merk kunnen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ontdek macOS VenturaOntdek de iPad - bijgewerkt voor iPadOS 16Ga je updaten naar macOS Ventura en/of iPadOS 16.1, of heb je dat al gedaan? Over alle vernieuwingen lees je in nieuwe boeken bij Van Duuren Media. In Ontdek macOS Ventura van Bob Timroff lees je alles over de vernieuwingen in macOS Ventura en leer je werken met alle mogelijkheden van macOS. In Ontdek van de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16 lees je alles over de vernieuwingen in iPadOS 16  en leer je werken met alle mogelijkheden van het iPadOS. 

Een gedachte over “Apple en de EU, de druk neemt toe”

  1. We moeten nog maar afwachten wat dit oplevert. Ik ben in ieder geval blij dat de EU Apple dwingt tot het gebruiken van USB-C op hun iPhones. En misschien zou het ook goed zijn om Apple te dwingen tot het ondersteunen in iMessage van RCS, de moderne standaard voor berichten (tekst en beeld). Dat verdomt Apple tot nu toe. Het zou de communicatie tussen Android- en iPhone-gebruikers een stuk beter maken. Leve de EU!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.