Bugs in de updates naar Ventura en iPadOS 16.1

Bugs in de updates naar Ventura en iPadOS 16.1?

Als er allemaal bètaversies zijn geweest van macOS en iPadOS, dan durf ik het – in tegenstelling tot collega Ronald – wel aan om te gaan updaten als de officiële versies beschikbaar komen. Ronald raadt altijd aan om even te wachten met die updates, totdat er nog een update komt die de akeligste bugs eruit heeft gehaald. Misschien verstandig, maar toch installeerde ik op mijn iMac het nieuwe Ventura en op mijn iPad de update naar 16.1. Updates geslaagd? Ja, dat wel, maar toch wat rare dingen. Spijt? Dat nog niet. Over de eventuele bugs in de updates naar Ventura en iPadOS 16.1 lees je hieronder.

Security tools in macOS Ventura

Vannacht kreeg ik een mailtje van Ronald dat hij blij was dat hij zijn Mac nog niet naar Ventura had geüpdatet. Hij had bij Wired gelezen dat de security tools niet meer werken als je de update naar Ventura uitvoert. Wat mij betreft geen probleem, ik gebruik geen security tools van derde partijen op mijn iMac, dus no worries. Bij het voor het eerst starten van mijn iMac kreeg ik een waarschuwing dat een utility van Western Digital niet meer werkte. Ok. Die gooi ik er wel af, toch eigenlijk geen idee wat die utility doet. De MacCleaner app waarmee ik dat soort apps opruim, werkte niet meer onder Ventura en vroeg om een – betaalde – update. Vooruit dan maar.

Synchronisatie in de Lightroomcloud

Voor de rest leek het allemaal normaal te werken. Ik moest opnieuw inloggen bij Google voor mijn Google Drive, maar dat was het dan wel. Geen rare dingen verder. Nu ja, er was wel een probleem, maar weet niet of dat aan macOS Ventura ligt of aan de laatste versie van Lightroom Classic. Ik fotografeerde vanochtend de zonsopgang uit het raam, importeerde de foto’s in Lightroom en zette ze in een verzameling. De synchronisatie leek goed te gaan, maar toen ik op mijn Lightroom-app op mijn telefoon keek waren die nieuwe foto’s niet te zien. Raar, want Lightroom op de iMac gaf aan dat de foto’s keurig naar de cloud waren gestuurd. 

Deze foto lijkt gesynchroniseerd met de Lightroom-cloud, maar verschijnt niet in mijn Lightroom-app op mijn telefoon…

Herstarts van Lightroom op de Mac en van Lightroom op de telefoon losten niets op. Herstarts van de iMac en de telefoon ook niet. Vervelend zo’n probleem, waarbij je niet precies weet waar te beginnen. Is het macOS Ventura, Lightroom Classic of zit de fout in de cloud? Geduldig afwachten is vaak een goed idee, maar zo geduldig ben ik niet. Een online-zoektocht naar het probleem leverde niets op. Geen verlossende site die zei: Ventura is de schuldige, los het zo en zo op. Misschien is geduld hier op zijn plaats. Even afwachten maar.

E-mailproblemen in iPadOS 16.1

Over geduld gesproken: de update van mijn 2017-versie iPad leek ook goed te verlopen. Op het eerste gezicht geen rare dingen. Totdat ik mijn mail ging checken. Huh? Vreemd, ik had op mijn Mac toch al allemaal nieuwe mail?! Waarom hier niet? Ik tikte op het ophalen van de mail, maar niks. Na herhaaldelijk tikken om nu $@#!#$@!$#!! eindelijk eens die nieuwe mail op te halen, verschenen ook hier de nieuwste e-mails. Ik hoopte eigenlijk dat het een eenmalig probleem was, maar niks hoor: elke keer als ik mijn e-mail checkte, verdomde de app het in eerste instantie om de mail op te halen. Ik vond wel wat adviezen online, maar die raadden me aan om mijn e-mailaccounts te wissen en opnieuw toe te voegen. Ja, doei! Ik wacht wel op een update.

Updated just now… Jaja, ik geloof er niets van!

De conclusie van deze blogpost? Die heb ik niet. Zijn er bugs in de updates naar Ventura en iPadOS? Ongetwijfeld. Ik heb geen spijt van mijn updates. Je kunt namelijk bij elke update wel wachten op de volgende en wachten tot alle bugs eruit zijn. Ik ga ervan uit dat die twee problemen – Lightroomsynchronisatie op de iMac en e-mailgedoe op de iPad – wel opgelost worden. Ik zoek over een paar dagen nog wel verder over beide problemen en wie weet, hebben andere gebruikers een oplossing. Ik ben benieuwd: ben jij als Ronald en stel je de updates nog even uit, of heb je de boel al geüpdatet naar de nieuwste versies? En wat zijn dan jouw ervaringen?

Ontdek macOS VenturaOntdek de iPad - bijgewerkt voor iPadOS 16Ga je updaten naar macOS Ventura en/of iPadOS 16.1? Over alle vernieuwingen lees je in nieuwe boeken bij Van Duuren Media. In Ontdek macOS Ventura van Bob Timroff lees je alles over de vernieuwingen in macOS Ventura en leer je werken met alle mogelijkheden van macOS. In Ontdek van de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16 lees je alles over de vernieuwingen in iPadOS 16  en leer je werken met alle mogelijkheden van het iPadOS. 

Meer lezen over iOS, iPadOS en macOS:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.