WiFi-problemen van je Mac

WiFi-problemen van je Mac oplossen

Zo word je een Mac-Pro

Er zijn tal van redenen te verzinnen waarom je draadloze netwerk niet wil werken. Gelukkig zijn WiFi-problemen van je Mac best oplosbaar! Hoe, dat lees je hieronder in een extract uit mijn nieuwe boek Zo word je een Mac-Pro. Met daarin nog veel meer pro-tips die je het onderste uit de kan van je al dan niet nieuwe Mac laten halen!

Heb je eens een keer geen verbinding met internet (via WiFi), dan kun je proberen of macOS het probleem voor je kan oplossen met Wifiprobleemoplossing. Dit hulpprogramma is bedoeld om de internetverbinding van het netwerk te analyseren. Als Wifiprobleemoplossing niet automatisch werd gestart tijdens het controleren van je internetverbinding, dan kun je het zelf starten op de volgende manieren:

1 Stop alle geopende apps op je Mac.

2 Probeer verbinding te maken met het wifinetwerk dat problemen geeft (als er nog geen verbinding is).

 • Klik met de Option-toets ingedrukt op het wifistatussymbool in de Finder-menubalk en kies vervolgens Open Wifiprobleemoplossing.
 • Klik op het icoon van Bedieningspaneel (rechtsboven in de menubalk van Finder), klik hierna met ingedrukte Alt-toets op Wifi en kies vervolgens Open Wifiprobleemoplossing.

3 Klik op Ga door om de diagnostische test van je draadloze omgeving en configuratie te starten. Volg de aanwijzingen in het venster en het programma doet de rest.

Na enkele minuten zal blijken of het probleem is opgelost of dat je stappen moet ondernemen. Om je hierbij te helpen kun je extra informatie vinden over de onderdelen in de lijst met de infoknoppen in het paneel Overzicht. Ook kun je het menu Venster openen en een van de beschikbare hulpprogramma’s gebruiken.

WiFi-problemen van je Mac
Wifiprobleemoplossing is op meerdere manieren snel te openen in de menubalk van Finder.

Diagnostisch rapport bekijken

Het programma maakt en bewaart ook een gecomprimeerd bestand dat kan helpen bij het oplossen van het probleem omdat het nuttige informatie en details bevat als je een netwerkbeheerder, serviceprovider of IT-medewerker wilt raadplegen. Het bestand wordt bewaard in de map /var/tmp. De bestandsnaam begint met WirelessDiagnostics en eindigt op .tar.gz. Om het bestand te vinden open je het Finder-menu Ga, Ga naar map en typ je /var/tmp en druk je vervolgens op de Return-toets om de map met het diagnostische bestand te openen.

WiFi-problemen van je Mac
Naast hulp bij verbindingsproblemen met internet biedt het ook diverse hulpprogramma’s in het menu Venster.

Wifiprobleemoplossing toevoegen aan het dock

Overigens kun je Wifiprobleemoplossing ook openen vanuit Finder. Het programma bevindt zich echter niet in de map Apps of Hulpprogramma’s, maar is enigszins verborgen. Open een Findervenster en ga naar het onderdeel Locatie in de linker navigatiekolom, klik op de naam van je Mac en zoek in het rechtervenster de naam van de opstartschijf. Met de standaardinstellingen van macOS is dat Macintosh HD. Open vervolgens de mappen Systeem, Bibliotheek, CoreServices, Applications. Sleep het icoon Wifiprobleemoplossing vervolgens naar een plek in het Dock zodat je het hulpprogramma in het vervolg nog sneller kunt starten. Je kunt het programma ook eenvoudig aan het Dock toevoegen als het al is geopend. In dat geval zoek je het icoon van Wifiprobleemoplossing in het Dock en klik je erop met de rechtermuisknop. Kies Opties in het contextmenu en vervolgens Permanent in Dock.

WiFi-problemen van je Mac
Wifiprobleemoplossing vind je niet zoals je misschien zou denken, in de map Hulpprogramma’s, maar op een enigszins verborgen locatie.
WiFi-problemen van je Mac
Voeg Wifiprobleemoplossing permanent toe aan het dock.

Zo word je een Mac-Pro

Zo word je een Mac-Pro

Duik dieper in de geavanceerde mogelijkheden van macOS en word een macOS Pro. Geschreven door technologie-expert Bob Timroff, is dit boek ontworpen voor gebruikers die verder willen gaan dan de basis en het maximale willen halen uit hun macOS-omgeving. Ontsluit de volledige potentie van iCloud Drive met geavanceerde bestandsbeheerstrategieën voor een naadloze toegang en synchronisatie. Ontdek de verborgen krachten van de verbeterde Spotlight-zoekfunctie, leer hoe je complexe zoekopdrachten kunt uitvoeren en personaliseer je zoekervaring voor maximale productiviteit.

Met dit boek leer je hoe je Siri kunt inzetten voor meer dan alleen basisopdrachten. Ontdek hoe je geautomatiseerde workflows kunt creëren, complexe taken kunt beheren en je efficiëntie kunt verhogen. Duik in de wereld van programmatabbladen en de nieuwe Stage Manager om behendig te worden in multitasking, je schermruimte te optimaliseren en je workflow probleemploos te beheren.

Dit boek gaat ook in op geavanceerde e-mailbeheerstrategieën. Leer hoe je de verbeterde zoekfunctie kunt benutten om razendsnel door je berichten te navigeren, hoe je berichten kunt inplannen voor maximale impact en hoe je tabbladen effectief kunt gebruiken om je communicatie te stroomlijnen.

 • Biedt geavanceerde inzichten en technieken om van elke gebruiker een macOS Pro te maken, met begeleiding van technologie-expert Bob Timroff.
 • Leer geavanceerde strategieën voor bestandsbeheer met iCloud Drive en e-mailbeheer, inclusief het optimaliseren van zoek- en communicatiefuncties.
 • Ontdek hoe je Siri, programmatabbladen en Stage Manager kunt gebruiken voor geautomatiseerde, verbeterde en efficiëntere workflow.

 • zoomen op de Mac
  Zoomen op de Mac

  Er zijn diverse handige manieren om te zoomen op de Mac. Daarbij maak je soms net wat te kleine content beter zichtbaar. In dit artikel zetten we wat tips en trucs betreffende dit onderwerp op een rijtje.

 • kinderaccount op je Mac
  Kinderaccount op je Mac

  Door het instellen van een kinderaccount op je Mac en bijbehorend ouderlijk toezicht, creëer je een veilige omgeving voor je spruit(en). En tegelijkertijd een gerust gevoel voor jezelf.

 • Schijf-EHBO in macOS
  Schijf-EHBO in macOS

  Alles kan defect raken of de mist in gaan, ook een SSD of harddisk. Schijf-EHBO in macOS biedt dan wellicht uitkomst. Waarbij we – ter geruststelling – ook meteen aangeven dat schijfproblemen niet bijzonder veel voorkomen.

 • WiFi-problemen van je Mac
  WiFi-problemen van je Mac oplossen

  Er zijn tal van redenen te verzinnen waarom je draadloze netwerk niet wil werken. Gelukkig zijn WiFi-problemen van je Mac best oplosbaar!

 • updates voor Apple
  Updates voor macOS en iOS

  Sinds eergisteravond staan er updates voor Apple apparaten klaar. We hebben het dan over ‘t bekende rijtje: iPhone, iPad en Mac. Updaten maar, dus met macOS Sonoma, iOS en iPadOS! Wat iOS en iPadOS betreft gaat het om updates naar versie 16.4; voor macOS naar versie 13.3. Let op: ook voor oudere versies van genoemde…

 • upgraden naar macOS Ventura
  Upgraden naar macOS Ventura

  Afgelopen vrijdag mijn eerste Mac overgeheveld naar macOS Ventura. Het upgraden naar macOS Ventura ging snel, maar is er echt veel spannends te beleven aan de nieuwste versie? Het is een vraag die zich elk jaar weer opdringt bij het verschijnen van een nieuwe versie van macOS: doen of niet doen, die upgrade? Een niet…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.