Schijf-EHBO in macOS

Schijf-EHBO in macOS

Zo word je een Mac-Pro

Alles kan defect raken of de mist in gaan, ook een SSD of harddisk. Schijf-EHBO in macOS biedt dan wellicht uitkomst. Waarbij we – ter geruststelling – ook meteen aangeven dat schijfproblemen niet bijzonder veel voorkomen. En áls het al eens misgaat, het veelal ‘zachte’ fouten betreft die herstelbaar zijn. Dit artikel is een extract uit mijn nieuwe boek Zo word je een Mac-Pro. Met daarin uiteraard nog heel veel meer wetenswaardigheden over je Mac!

Als een Mac niet meer goed functioneert en er problemen zijn bij het lezen of schrijven van data, is het een goed idee om SchijfEHBO uit te voeren. Hiermee wordt een controle van de schijf uitgevoerd en eventuele fouten worden daarbij meteen hersteld. SchijfEHBO is te gebruiken voor harde schijven, SSD’s, losse partities en externe opslagmedia zoals USB-sticks. In deze tip lees je hoe het werkt.

Controleren maar!

Schijf-EHBO formatteert of defragmenteert je schijf niet, maar controleert of er fouten aanwezig zijn en probeert deze te herstellen. We adviseren om van tevoren een Time Machine-back-up te maken of op een andere manier je gegevens veilig te stellen. Mocht een beschadigd bestand worden hersteld en het gaat niet helemaal goed, dan heb je in ieder geval nog een kopie achter de hand. Je past het als volgt toe:

1 Open Schijfhulpprogramma. Dit is een ingebouwde app op iedere Mac.

2 Kies in de zijkolom het laatste volume van de schijf die je wilt herstellen (de onderste).

3 Klik bovenin op Schijf-EHBO. Je ziet een waarschuwing dat de schijf tijdelijk moet worden vergrendeld. Je kunt dus beter je Mac even niet gebruiken voor andere toepassingen (je hoeft ze echter niet te sluiten).

4 Klik op Voer uit om de controle te starten. Geef eventueel je beheerderswachtwoord op als hierom wordt gevraagd.

5 De controle is gelukt. Hopelijk zijn de problemen nu opgelost.

Schijf-EHBO in macOS
Schijf-EHBO uitvoeren

Schijf-EHBO geeft na afloop als het goed is een melding dat alles klopt. Zijn er fouten gevonden op je opstartschijf, dan moet je de partitie herstellen via het herstelvolume. Hierbij verlies je geen gegevens. Dit werkt als volgt:

1 Herstart je Mac in herstelmodus door tijdens het herstarten de toetsen Cmd+R ingedrukt te houden. Laat de toetsen los zodra het Apple-logo in beeld komt. Heb je een Mac met een Apple Silicon-chip? Houd dan de aan-uitknop ingedrukt tot je een tandwielsymbool ziet onder het kopje Opties en klik op Ga door.

2 Selecteer de gebruiker en voer het wachtwoord in, mits hierom wordt gevraagd.

3 Kies Schijfhulpprogramma en klik op Ga door.

4 Kies nu je opstartvolume (meestal Macintosh HD).

5 Als je FileVault gebruikt, kun je dit in de knoppenbalk activeren.

6 Vul je wachtwoord in en klik op Schijf-EHBO om de opstartschijf te scannen.

De opstartschijf wordt nu opnieuw gecontroleerd op problemen. Daarbij worden fouten direct hersteld, wat enige tijd kan duren. Daarna kun je het venster sluiten en de Mac opnieuw opstarten via het Apple-menu en Herstart.

Is het probleem nog niet opgelost, dan zit er vermoedelijk niets anders op dan een schone installatie van je Mac uit te voeren. Heb je een reservekopie, dan hoef je daarbij geen data kwijt te raken. Voor alle zekerheid kun je ook contact opnemen met Apple Support. Mogelijk heb je met een ander probleem te maken wat is op te lossen zonder herstel.

Zo word je een Mac-Pro

Zo word je een Mac-Pro

Duik dieper in de geavanceerde mogelijkheden van macOS en word een macOS Pro. Geschreven door technologie-expert Bob Timroff, is dit boek ontworpen voor gebruikers die verder willen gaan dan de basis en het maximale willen halen uit hun macOS-omgeving. Ontsluit de volledige potentie van iCloud Drive met geavanceerde bestandsbeheerstrategieën voor een naadloze toegang en synchronisatie. Ontdek de verborgen krachten van de verbeterde Spotlight-zoekfunctie, leer hoe je complexe zoekopdrachten kunt uitvoeren en personaliseer je zoekervaring voor maximale productiviteit.

Met dit boek leer je hoe je Siri kunt inzetten voor meer dan alleen basisopdrachten. Ontdek hoe je geautomatiseerde workflows kunt creëren, complexe taken kunt beheren en je efficiëntie kunt verhogen. Duik in de wereld van programmatabbladen en de nieuwe Stage Manager om behendig te worden in multitasking, je schermruimte te optimaliseren en je workflow probleemploos te beheren.

Dit boek gaat ook in op geavanceerde e-mailbeheerstrategieën. Leer hoe je de verbeterde zoekfunctie kunt benutten om razendsnel door je berichten te navigeren, hoe je berichten kunt inplannen voor maximale impact en hoe je tabbladen effectief kunt gebruiken om je communicatie te stroomlijnen.

 • Biedt geavanceerde inzichten en technieken om van elke gebruiker een macOS Pro te maken, met begeleiding van technologie-expert Bob Timroff.
 • Leer geavanceerde strategieën voor bestandsbeheer met iCloud Drive en e-mailbeheer, inclusief het optimaliseren van zoek- en communicatiefuncties.
 • Ontdek hoe je Siri, programmatabbladen en Stage Manager kunt gebruiken voor geautomatiseerde, verbeterde en efficiëntere workflow.

 • zoomen op de Mac
  Zoomen op de Mac

  Er zijn diverse handige manieren om te zoomen op de Mac. Daarbij maak je soms net wat te kleine content beter zichtbaar. In dit artikel zetten we wat tips en trucs betreffende dit onderwerp op een rijtje.

 • kinderaccount op je Mac
  Kinderaccount op je Mac

  Door het instellen van een kinderaccount op je Mac en bijbehorend ouderlijk toezicht, creëer je een veilige omgeving voor je spruit(en). En tegelijkertijd een gerust gevoel voor jezelf.

 • Schijf-EHBO in macOS
  Schijf-EHBO in macOS

  Alles kan defect raken of de mist in gaan, ook een SSD of harddisk. Schijf-EHBO in macOS biedt dan wellicht uitkomst. Waarbij we – ter geruststelling – ook meteen aangeven dat schijfproblemen niet bijzonder veel voorkomen.

 • WiFi-problemen van je Mac
  WiFi-problemen van je Mac oplossen

  Er zijn tal van redenen te verzinnen waarom je draadloze netwerk niet wil werken. Gelukkig zijn WiFi-problemen van je Mac best oplosbaar!

 • updates voor Apple
  Updates voor macOS en iOS

  Sinds eergisteravond staan er updates voor Apple apparaten klaar. We hebben het dan over ‘t bekende rijtje: iPhone, iPad en Mac. Updaten maar, dus met macOS Sonoma, iOS en iPadOS! Wat iOS en iPadOS betreft gaat het om updates naar versie 16.4; voor macOS naar versie 13.3. Let op: ook voor oudere versies van genoemde…

 • upgraden naar macOS Ventura
  Upgraden naar macOS Ventura

  Afgelopen vrijdag mijn eerste Mac overgeheveld naar macOS Ventura. Het upgraden naar macOS Ventura ging snel, maar is er echt veel spannends te beleven aan de nieuwste versie? Het is een vraag die zich elk jaar weer opdringt bij het verschijnen van een nieuwe versie van macOS: doen of niet doen, die upgrade? Een niet…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.