lagen in InDesign

Lagen in InDesign

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieHet concept lagen in InDesign is lang niet altijd even duidelijk voor iedereen. Hier leer je wat het precies zijn, óók interessant voor niet-InDesign-gebruikers! Onderstaande tekst is afkomstig uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.

Voordat u begint met het maken en wijzigen van objecten, is het belangrijk om te weten hoe lagen werken. Wanneer u objecten op verschillende lagen plaats, kunt u ze ordenen om ze gemakkelijker te kunnen selecteren en bewerken. Als u bijvoorbeeld een laag vergrendelt, kunt u eenvoudig objecten selecteren en verplaatsen zonder per ongeluk objecten, zoals achtergrondafbeeldingen, te selecteren of te verplaatsen die u op de bestaande plek wilt houden. Standaard bevat elk nieuw InDesign-document één laag (met de naam Laag 1). U kunt deze laag een andere naam geven en op elk moment meer lagen toevoegen.

lagen in InDesign
Documentpagina.

Denk aan lagen als op elkaar gestapelde transparante vellen. Elke laag bevat zijn eigen verzameling objecten.

In het deelvenster Lagen (Venster > Lagen) wordt een lijst van de lagen van een document weergegeven en kunt u lagen toevoegen, beheren en verwijderen. In het deelvenster Lagen kunt u ook de namen van alle objecten in een laag weergeven en afzonderlijke objecten of een hele laag selecteren, weergeven, verbergen of vergrendelen.

lagen in InDesign
U kunt lagen zien als gestapelde transparante vellen of de verdiepingen van een flatgebouw.

Klik op het driehoekje links van een laagnaam om de namen van de objecten in de laag afwisselend te tonen of te verbergen.

De volgorde die in het deelvenster Lagen wordt weergegeven is de stapelvolgorde in het document. Als elke laag één transparant vel is, dan zijn alle lagen bij elkaar een stapel transparante vellen. De bovenste laag in het deelvenster is de bovenste laag in het document enzovoort. De objecten op elke laag volgen dezelfde logica. Een manier om een object voor (boven) of achter (onder) een ander object te verplaatsen, is door het in het deelvenster Lagen omhoog of omlaag te verplaatsen.

Verdiepingen

Denk bij laagvolgorde aan de verdiepingen van een gebouw met meerdere verdiepingen, waarbij elke verdieping U kunt lagen zien als gestapelde transparante vellen of de verdiepingen van een gebouw. een laag is. Bij de weergave van de pagina kijkt u vanaf de bovenste verdieping recht naar beneden door de verdiepingen heen. De objecten op elke laag lijken op het meubilair, dat naar elke verdieping kan worden verplaatst. Maar in tegenstelling tot bij een gebouw, kunnen in InDesign ook hele lagen op en neer bewegen. Het is alsof u een lagere verdieping van het gebouw met de complete inrichting op kunt pakken en boven op de bovenste verdieping kunt plaatsen. Vanuit uw hoogste standpunt zou u dan al het meubilair zien op de verdieping die u omhoog hebt geplaatst en het zicht op het meubilair op lagere verdiepingen zou gedeeltelijk worden geblokkeerd. Dit is de weergave in het deelvenster Lagen.

Stel u nu eens voor dat het gebouw met de transparante verdiepingen op zijn kant wordt gelegd. De bovenste verdieping bevindt zich nu vóór de volgende verdieping enzovoort, terwijl de onderste verdieping nu het verst achteraan is. Het meubilair op de bovenste verdieping staat vóór het meubilair op alle andere verdiepingen. Dit is de weergave wanneer u naar een documentpagina kijkt.

Over InDesign is natuurlijk véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieEn vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen. Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden.

De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.