Het schijnt dat de gemiddelde Europese vakantieganger zijn of haar keuze sterk laat afhangen van Wifi-beschikbaarheid. Maar is dat nou zo nodig?
In dit aardige artikel van De Telegraaf lezen we dat het overgrote deel van de Europese vakantiegangers de bestemming erg laat afhangen van het wel of niet beschikbaar zijn van Wifi. Enerzijds is dat natuurlijk te begrijpen, je moet immers je social media-accounts bijhouden en ook de baas wil vast nog wel wat van je gedurende de vakantie. Bereikbaar zijn wordt tegenwoordig als standaard verondersteld. Of dat een goede of slechte zaak is laten we wijselijk in het midden. Wel apart is het dat vakantiegangers bij voorkeur kiezen voor een bestemming met Wifi. Zeker als het gaat om een adres binnen de Europese Unie is dat eigenlijk niet echt noodzakelijk meer. Over de grens mobiel internetten kost immers niks extra’s meer.
Mobiel als hotspot
Binnen de Europese Unie heb je eigenlijk niet echt Wifi in een hotel, camping of internetcafé meer nodig. Je eigen mobiel instellen als mobiele hotspot (dat kunnen zowel Android-toestellen als iPhones) volstaat. Wél is het verstandig voor vertrek – indien mogelijk – tijdelijk een grotere databundel bij je provider aan te schaffen. En deze grotere bundel bij terugkomst niet weer vergeten uit te zetten. Een bundeltje van ergens tussen de 10 en 20 GB volstaat voor de meeste vakantiegangers, mits je geen Netflix gaat streamen of avond aan avond YouTube gaat kijken. Hou het bescheiden, zouden we zeggen. Wil je toch aanhaken bij een lokale Wifi-hotspot, lees dan vooral dit artikel over het gebruik van VPN goed door. Zonder VPN koppelen aan een (al dan niet openbare) hotspot is een zeer slecht idee: digidieven liggen overal op de loer. Overigens is camping- en hotel-wifi vaak behoorlijk traag, omdat er heel veel mensen tegelijk gebruik van maken. Geduld is dan een schone zaak. Kortom: als je binnen de EU vakantie viert, is je mobiele internet vanaf je eigen toestel gebruiken een veilige en relatief snelle oplossing.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.