Windows 10

Windows 10-gebruikers zijn de pineut

Het leek zo mooi: Microsoft beloofde dat Windows 10 gebruikers veel meer controle en vooral uitstelmogelijkheden betreffende feature-updates (ofwel de grote upgrades) zouden krijgen. De waarheid blijkt echter totaal anders. Vanaf nu heeft Microsoft de totale controle over je systeem, ook in geval van Windows 10 Pro.

Een balletje kan vreemd rollen. Klaagden met name meer professionele gebruikers van Windows 10 steen en been over de onvoorspelbare en gepushte upgrades, en leek Microsoft even gehoor te geven aan die klachten. Blijkt de uiteindelijke werkwijze erger te te worden dan ooit te voren. Terug naar de basis. Onlangs beloofde Microsoft dat Home-gebruikers meer uitstelmogelijkheden zouden krijgen betreffende feature updates. Daarvoor zou een link of knop in de strekking van ‘Nu installeren’ beschikbaar komen. Ook voor Pro-gebruikers zou dit systeem uitgerold worden. Deze werkwijze werd bejubeld en overal met groot enthousiasme aangekondigd. Nu heeft Microsoft echter een totaal andere werkwijze aangekondigd. Inderdaad: er kan ‘uitgesteld’ worden door niet op de genoemde link te klikken. Echter, in dat geval bepaalt een stukje kunstmatige intelligentie wanneer jij als gebruiker klaar bent voor een upgrade. Aan de hand van gedrag en vooral systeemgeschiktheid verschijnt dan ineens op een totaal onverwacht moment een verplichte upgrade. En die is niet meer te vermijden.

Vanaf juni en juli de pineut

Daarmee is de nu ontstane situatie qua upgrades nog veel vervelender dan hij ooit al was voor Windows 10. Het regent dan ook klachten na de aankondiging van Microsoft, waarin gemeld werd dat Pro-gebruikers van Windows 10 1803 vanaf deze maand (juni dus) al gefaseerd overgezet gaan worden op 1903. Die laatstgenoemde versie is pas net uitgerold en barst van de fouten en problemen. Een zakelijk gebruiker zit daar vanzelfsprekend niet op te wachten. Blijkbaar beschouwt Microsoft Pro-klanten inmiddels niet meer als zakelijk maar als een soort van profiteurs die alleen maar Pro hebben om upgrades uit te stellen. Vreemd, want zelfs áls dat al zo zijn is dat natuurlijk hun goed recht. Daar hebben ze immers fors extra voor betaald!

Ultieme onduidelijkheid

Wat het allemaal extra frustrerend maakt is dat Microsoft geen enkele indicatie (meer) geeft over wanneer Pro-gebruikers die upgrade naar 1903 voor de kiezen krijgen. Het is mogelijk enigszins afhankelijk van de uitstel-instellingen. Helaas, ook hiervan hoef je weinig te verwachten. In juni zijn in ieder geval de Pro-gebruikers die voor het Semi Annual (Targeted)-kanaal gekozen hebben de pineut. In juli moeten de gebruikers van het Semi Annual-kanaal dan volgen. Of beter: vanaf. Microsoft zwijgt in alle talen over hoe deze upgrade gepusht wordt. Het enige dat ze wel duidelijk hebben gemaakt is dat ze enkele maanden voor het aflopen van de ondersteuning van 1803 (dat gebeurt op 12 november) iedereen over willen hebben. Tja, dan is er dus nauwelijks tijd meer om dat te bewerkstelligen en zal de grootste push-campagne uit de geschiedenis van 10 dus inderdaad snel beginnen. De 365 dagen uitstel-optie is dus een wassen neus. 180 dagen – ofwel het drammerige halfjaarlijkse upgrade-schema – is ineens weer helemaal actueel.

Geen respect

Ronduit irritant is dat Microsoft de totaal gefaalde 1810-upgrade geheel buiten beschouwing laat. Dat meer dan 63% van de Windows 10-gebruikers nog 1803 draait heeft alles te maken met het feit dat Microsoft 1810 na de vele problemen eigenlijk niet meer verder uitgerold heeft. In plaats van enige coulance en begrip te tonen en meer spelingsruimte te geven (een paar maanden extra was mooi geweest), gebeurt het tegenovergestelde.

Wanneer?

Of dit allemaal daadwerkelijk zo gaat lopen is weer afwachten. Microsoft zwijgt zoals inmiddels gebruikelijk in alle talen. Kleine bedrijven en zakelijke eenpitters zijn boos. Zij dachten tot november de tijd voor een upgrade te hebben. En hadden gehoopt op een rustige zomer. In plaats daarvan is nu een heel onzeker en onduidelijk geheel ontstaan. Ja, er gaat een upgrade gepusht worden naar Pro-versies. Maar wanneer en met welke uitstelmogelijkheden (if any) is onbekend. Vervelend, want op veel systemen wil je voorafgaand aan een upgrade ten eerste een image maken, maar moet vaak ook allerlei software tijdelijk verwijderd worden. Met name AV-software en andere beveiligingsprogramma’s zorgen nogal eens voor crashes tijdens een update. Als je niet meer de kans krijgt die te verwijderen en een upgrade rustig in te plannen, is de Pro-versie feitelijk net zoveel waard als een Home-versie: weinig.

Chaos

Kortom: in plaats van de zo vurig gewenste rust is nu een totale chaos ontstaan. Zelfs kenners die zich al vele jaren diep in de handel en wandel van Microsoft en Windows hebben verdiept zijn het spoor volledig bijster. Wij durven op dit moment geen enkel advies meer te geven over hoe je iets kunt uitstellen aan upgrades. Hou er rekening mee dat ongeacht welke versie van Windows 10 je ook draait er zeer binnenkort een verplichte upgrade naar het buggy 1903 op het programma staat. Ook als je op vakantie bent in den vreemde. Vermijd daar in ieder geval koppelen van een Windows 10-laptop via tethering aan je mobiele telefoon. Een gemiddelde upgrade is richting de 10 GB groot, dus je verstookt dan in no-time je databundel met mogelijk heel dure extra kosten tot gevolg. Maak meer regelmatig back-ups, meer dan je ooit deed.

Tijd om over te stappen?

Windows 10Vraag jezelf eens serieus af of het geen tijd is om over te stappen naar een alternatief. Zowel Linux als macOS kennen dit soort pushgedrag totaal niet. Het geeft je rust, zeker als professional. De dagen dat je Windows 10 als betrouwbaar kon bestempelen zijn nu echt voorbij. Tenzij Microsoft bakzijl haalt, maar gezien de onbetrouwbare beloften uit het verleden… Hoe dan ook: wil je meer weten over de overstap naar bijvoorbeeld macOS, lees dan het boek Overstappen van Windows naar macOS (auteurs Henk van de Kamer & Ronald Smit) eens. Bomvol praktische tips zorgt het ervoor dat je moeiteloos overstapt. Op naar een heel wat vrijer en prettiger digitaal leven!

31 gedachten over “Windows 10-gebruikers zijn de pineut”

 1. De aap komt uit de mouw in de laatste zinnetjes. De bedoeling van het artikel is, zoals alle artikels voordien, het pousseren van de slecht verkopende boekjes van de zeurderige en fanatieke schrijver ervan.

  1. Helemaal met Emiel eens,altijd negatief over W10.Heb de allerlaatste versie al een week draaien,(op twee desktops) en perfect niks aan de hand.Dus steek de hand eens in eigen boezem!

  2. Goedemiddag, even een wat uitgebreidere reactie op zowel u als Fred Wolf. Ten eerste is dit artikel niet speciaal geschreven om dit specifieke aan het eind genoemde boek te verkopen. Wél geldt dat wij onderdeel van Van Duuren Media zijn, een boekenuitgever. Dus ja: er komt aan het eind van vrijwel élk artikel altijd een boek te staan. Van dit deel is de tekst vet gezet en het vormt een aparte alinea. Het idee is dat er – vanzelfsprekend – een titel passend bij de inhoud van een bericht wordt gezocht. De werkwijze is meestal zo, dat éérst het artikel wordt geschreven en er pas daarna een boek bij wordt gezocht. In dit geval was een overstapboek natuurlijk niet geheel onlogisch, maar het had ook een Windows-titel kunnen zijn.

   Dan over Windows zelf. Als u tevreden bent met Windows 10: houden zo! Natuurlijk zelfs, want waarom zou je iets veranderen waar je gelukkig mee bent? Bedenk echter wel dat er eveneens een grote groep gebruikers is die NIET gelukkig is met het push-gedrag van Microsoft. En die graag ook willen weten wat er op dit vlak gaande is. Overstappen naar een ander OS is momenteel makkelijker dan ooit tevoren in de computergeschiedenis. Steeds meer diensten zijn online te vinden, bestandsformaten zijn grotendeels gestandaardiseerd en uitgekristalliseerd, waardoor ze universeel – ongeacht het OS – bruikbaar zijn. Met name voor Windows 7-gebruikers is wel of niet overstappen naar iets anders momenteel een reële keuze.

   Waar ik het PERSOONLIJK niet mee eens ben wat Windows 10 betreft is dat de (nu inmiddels ook zakelijke/professionele gebruiker) volledig genegeerd wordt in z’n vraag om controle over de eigen computer. Het laatste wapenfeit in dezen is het negeren van Pro-gebruikers qua uitstel-intellingen aangaande feature-updates. Hopelijk begrijpt u dat mensen hier terecht boos om worden. En het daarmee dus nieuws is in de wereld van IT.

   Last but not least: bedenk ook dat er een groot verschil is tussen zakelijke en thuisgebruikers van Windows 10. Voor veel thuisgebruikers hoort zo af en toe opnieuw installeren van Windows er gewoon bij. Als zakelijk gebruiker (eenpitter of compleet bedrijf) betekent dit gewoon een kostenpost. Die je om de schade te beperkebn liefst zo precies mogelijk inplant en onder controle houdt. Dat kan nu niet meer en precies dát is waar dit artikel over gaat.

 2. Ik begrijp wel dat mensen zenuwachtig of zelfs boos worden als hun OS niet goed werkt, maar ik begrijp niet dat jij die mensen wil weghalen bij Windows. Dat is zeker niet jouw opdracht. En dat er zovelen boos worden hebt u nog nooit bewezen. De andere recensenten die ik regelmatig lees zijn helemaal niet zo fanatiek anti-Windows als u.

  1. Het is niet fanatiek anti-Windows, maar anti-updatebeleid. En als u een beetje op zakelijke forums en sites rondneust, zult u al snel zien dat daar toch een heel wat minder enthousiasme heerst dan bij de gemiddelde thuisgebruiker. Check ook de in het artikel genoemde links eens, niet de minste namen die daaronder staan. Begrijp me echter niet verkeerd: never change a winning team. Als U tevreden bent met Windows 10: prima toch? En zakelijke gebruikers worden meer dan boos als hun systeem niet meer werkt: dat kost ze simpelweg (veel) geld aan verloren productietijd. Andere belangen dus dan thuisgebruikers.

 3. Een klein geluid van ’n thuisgebruikertje: bij één van de vorige updates (toen ik nog van niets wist) zijn zomaar de drivers van mijn prachtige oude, trouwe scanner Epson Perfection 4990 Photo geheel verwijderd!! Ik stond paf! En op internet bleken de drivers niet meer downloadbaar. Om zoiets word je terecht woest op Windows. Ik heb de driver-data gekopieerd naar ’n externe schijf, nadat ik systeemherstel van vóór die diefstal uitgevoerd heb.

  Maar omdat ik amper kennis heb van systemen, probeer ik elke update te omzeilen door de laptop bij het afsluiten (waarbij de update wordt uitgevoerd) op slaapstand te zetten. De volgende dag gaat weer gewoon verder en kan ik afsluiten zonder updates. Ik hoop maar dat dat goed gaat (met goeie beschermingsprogramma’s)…

  1. Dit is natuurlijk niet de schuld van Windows 10,maar van de oude scanner. Het houd een keer op met de leeftijd van de drivers. Dus schaf maar eens een nieuwer type aan en alles werkt weer .

   1. Als jij betaalt, Fred! De scanner doet het PRIMA, ook weer na systeemherstel. Het was dus overduidelijk de schuld van die Windows 10 update.

   2. Niet iedereen heeft het geld (over) voor verder oorspronkelijk prima functionerende hardware onder Windows 10. Bij bedrijven ligt het nog veel gecompliceerder: daar staat vaak apparatuur die veel te kostbaar is om zomaar even te vervangen na een verkeerd gevallen Windows update. Nogmaals: ik begrijp dat u dik tevreden bent met Windows 10 en dat mag natuurlijk ook! Maar respecteer ook het feit dat een hoop anderen niet tevreden zijn. Verschillende gebruikers (scenario’s), verschillende meningen. En laten we heel eerlijk zijn: er staat meer dan genoeg positiefs of neutraals over Windows op de site. Zelf vind ik echter wel dat bij grote nieuwe beleidswijzigingen ten nadele van klanten (veel Pro-gebruikers hebben trouwens gewoon betaald voor hun Windows) hier wel degelijk aandacht aan besteed moet worden.

    De discussie an sich vind ik verder een interessante, maar laten we uitkijken mensen te gaan beoordelen op hun wel of niet voorstanden van Windows zijn. Kortom: hou de beargumentering zuiver en verwijt anderen niet dat ze ongelukkig worden omdat weer eens de portemonnee getrokken moet worden bijvoorbeeld.

  2. Bij een volgende update krijg je toch weer het zefde euvel,en je kan het niet telkens tegen houden,van wegen de veiligheid van het hele systeem.

   1. Dat is ook niet per definitie waar. Windows 10 heeft een bepaald drivermodel. Hieraan hebben fabrikanten zich qua specificaties te houden. Die driverspecificaties horen niet te veranderen; Windows 10 is Windows 10 wat dat betreft. Dat het toch maar al te vaak mis gaat na een upgrade heeft te maken met herinstallatie van drivers over drivers heen. Of omdat driverinformatie om wat voor reden ook niet meer op het systeem aanwezig is. In dat geval behoort een ‘oude’ Windows 10-driver gewoon te werken. Wat vaak niet het geval is. Voor iets als een videodriver soms nog een heel klein beetje te begrijpen, in geval van een scanner of printer niet.

  3. Dan behoor jij tot die geweldig grote groep (volgens Ronald Smit) van W10 gebruikers die niet tevreden zijn met hun gekregen paard. Maar die het tegelijkertijd ook vertikken om hun gekregen paard goed te verzorgen. Maar dan wel schrikken als het niet goed loopt.

   1. Helemaal mee ééns Emiel, sommige rommele maar wat met hun PC,oude drivers printers van jaren terug,en zo kan ik nog wel doorgaan.
    En als ze dan een frisse update krijgen gaan ze mopperen op W10 .

    1. Wás die update maar fris. 🙂 Probleem is dat Windows 10 upgrades (feitelijk een compleet nieuwe versie van Windows) zich installeert over een bestaande versie van Windows heen. En dan kun je je systeem nog zo fris en fruitig schoon houden, dat helpt regelmatig helemaal niks. Als je kijkt naar meer modern opgezette besturingssystemen zoals bijvoorbeeld macOS, dan zul je zien dat het besturingssysteem gescheiden is van programma- en gebruikersbestanden. Daarom verlopen upgrades onder dat OS (maar bijvoorbeeld ook Linux) veelal probleemloos en zijn ze ook veel sneller afgerond. Windows maakt nog steeds gebruik van een register, waardoor software, drivers en systeembestanden in een enkele complexe database worden bijgehouden. Dat systeem is in geen enkel ander OS meer in gebruik. En met reden, want als er ook maar iets mis gaat in het register, op een verkeerde plek leidt dat onherroepelijk tot problemen. Zoals bijvoorbeeld niet meer werkende scanners. Of een crashend systeem.

   2. Het spijt me te moeten melden dat ik niets GEKREGEN heb. Zoals u weet betaal je bijvoorbeeld extra voor een Pro-licentie, zeker bij een nieuwe pc of laptop. Dus een gegeven paard? Zéker niet. En zelfs als ik het wel gekregen had zouden ik en vele andere zakelijke gebruikers toch graag het heft in eigen handen houden wat systeembeheer betreft.

    1. Ik had het bij die gekregen paarden natuurlijk niet over de Pro-gebruikers. Dat had u toch moeten begrijpen.

     1. Dat was mij toch niet helemaal duidelijk… In ieder geval is het deze groep gebruikers waar het artikel zich op richt. Voor een duurdere versie speciaal aangekocht vanwege uitstelmogelijkheden van updates mag je toch verwachten dat dat zo blijft. Negeert Microsoft deze settings, dan had je net zo goed een veel goedkopere home-versie kunnen kopen.

 4. Sorry heren, ik rommel helemaal niet maar wat aan met m’n laptop. Ik onderhoud hem keurig! En als mijn prima aankoop van ’n dure scanner van destijds nog steeds draait als ’n tierelier op de drivers totdat die verdomde W10 de drivers eraf mietert, dan mag ik echt wel klagen over de manke knol W10 die mij dictatoriaal werd opgedrongen bij de aanschaf van mijn nieuwe laptop. Want de heerlijke W7 stond nergens meer op!!!!!
  Wat ’n vooroordelen hebben jullie, W10-minnende heren!! 🙁

  1. Tja, dat is natuurlijk het geval bij de gelukkigen waar het allemaal wel goed gaat. Het is dan moeilijk uitleggen als het bij anderen wel mis gaat; ongeloof is dan het resultaat. Geeft niks, als we maar wel een beetje lief voor elkaar blijven ;o)

 5. Ja je moet mee gaan met je tijd,en wat w7 betreft dat wordt volgend jaar niet meer ondersteund!
  Dus vernieuwen!

  1. Of je kiest een ander OS. Niets verplicht welke computergebruiker dan ook om van 7 naar 10 te upgraden. Die keuze is geheel vrij. En daar gaat dit artikel onder meer over: vrijheid van keuze.

   1. Meegaan met je tijd? Gewoon maar een nieuwe scanner kopen? Of een nieuwe PC? Als een update ineens het gebruik van je scanner om zeep helpt, is dat niet pech. Dat is gewoon raar. Maar ik neem aan de Fred Wolf niet een nieuwe scanner of nieuwe PC gaat betalen voor Booxalivedotnl.

    1. Goed, ik denk dat we met deze opmerking de discussie maar eens moeten beëindigen. Onder het motto: ‘ alle waar naar z’n geld’. Want je betaalt natuurlijk nooit alleen voor een stukje hard- of software, maar ook voor de service die daaraan gekoppeld is. Welk serviceniveau iemand prefereert is wederom een vrije keuze. En als iemand daar bereid is wat meer voor te betalen is dat eveneens een keuze. Dat is en blijft waar het oorspronkelijke artikel over gaat. Kan er niks anders van maken 🙂

     1. Uiteindelijk gaat het erom waar je je als gebruiker qua besturingssysteem lekker bij voelt. De een vindt dit, de ander dat. Laten we ieder in zijn of haar waarde laten. Leve macOS! Leve Windows 10! Leve iOS! En nu ga ik mijn nieuwe Android-telefoon inrichten!

 6. Als je van ’n bij elkaar geschraapt inkomen op bijstandsnivo moet rondkomen, dan is ’n OS van Apple geen optie. En zo zit je dan aan Bill vast, die in de PC’s zit. Ik heb nog nooit een laptop met Linux erop gezien, en zelf zou ik dat er niet op kunnen zetten.
  Deze artikelen over W10 en z’n brute updates zijn heel waardevol voor zo’n klein keuterboerinnetje als ik. Dank, ComputerCreatief!!

  1. De huidige generatie Linuxversies is net zo makkelijk te installeren als Windows of macOS. Ingewikkeld gedoe is er in ieder geval niet te verwachten. Gebruikers van Windows voelen zich overigens het snelst thuis in Linux Mint, macOS-gebruikers in Ubuntu. Maar dat terzijde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.