Photoshop mockup

Maak een makkelijk aan te passen Photoshop-mockup

Je komt ze tegenwoordig vaak tegen: kant-en-klare Photoshop-mockups (ook wel mock-up) op stockfoto-sites van bijvoorbeeld een laptop, tablet of magazine. Je hoeft daar alleen maar je eigen materiaal in te zetten en hup: je hebt meteen een mooie presentatie gemaakt voor een opdrachtgever. Maar, hoe zitten deze mockups in elkaar, en hoe maak je zelf een Photoshop mockup? Dat lees je in dit artikel.

Eindresultaat

Het eindresultaat kan er uitzien zoals de afbeelding die je hieronder ziet, maar het concept van deze les is natuurlijk toe te passen op allerlei foto’s. Ik heb een screenshot van deze website gemaakt, en die omgezet in een makkelijk aanpasbare mockup. Zo kun je zonder al teveel moeite een nieuw screenshot maken, en de huidige vervangen:

Eindresultaat Photoshop mockup
Eindresultaat Photoshop mockup

Stap 1: Zoek of maak zelf een foto

Ik ben begonnen met een kleine zoektocht op freepik.com en heb daar een foto van een laptop gevonden. De maker van de foto had het scherm al wit gemaakt, maar dit hoeft natuurlijk niet. Deze foto heb ik geopend met Photoshop:

Foto van leeg scherm
Foto van een leeg scherm, geopend in Photoshop

Stap 2: Voeg een screenshot toe

Daarna importeer je een website-screenshot in Photoshop. Ik heb, zoals je hieronder ziet, een screenshot van deze website gemaakt, en die via de Finder (of Verkenner in Windows) gesleept in Photoshop. Je kunt ‘m natuurlijk ook op een andere manier importeren.

Screenshot geïmporteerd in Photoshop
Screenshot geïmporteerd in Photoshop

Stap 3: Maak een slim object van je laag

Om zometeen goed met de mockup te kunnen werken, moet je je laag eerst omzetten in een Slim Object of Smart Object. Als je met je rechtermuisknop op je screenshot-laag klikt, dan zie je de optie “Omzetten in Slim Object”, of “Convert to Smart Object”. Klik op die optie, en je laag is direct omgezet. In de volgende stappen lees je waarom dit handig is.

Zet je laag om in een slim object
Zet je laag om in een slim object door er met je rechtermuisknop op te klikken
Zo ziet je laagicoon eruit als je laag een Slim Object of Smart Object is
Zo ziet je laagicoon eruit als je laag een Slim Object of Smart Object is

Stap 4: Transformeer je screenshot met Cmd (Mac) of Ctrl (Windows)

Nu je laag is omgezet naar een Slim Object, kun je je laag transformeren, zodat het precies op het scherm past. Dit doe je met het bovenste gereedschap uit het gereedschappenpaneel: Verplaatsen of Move Tool.

Belangrijk: Zorg er wel even voor dat je in de bijbehorende opties bovenin je scherm Transformatie-elementen Tonen of Show Transform Controls aanzet om de transformatie-hendels te tonen.

Transformatie-elementen tonen bij de Move Tool
Zet even het vinkje Transformatie-elementen tonen of Show Transform Controls aan als je het gereedschap Verplaatsen (Move Tool) geselecteerd hebt

Als je nu de Cmd (MacOS) of Ctrl (Windows)-toets indrukt terwijl je je je screenshot verkleint, dan kun je het object verkleinen totdat het precies op het scherm past:

Vergroten of verkleinen met de Cmd (MacOS) of Ctrl (Windows)-toets ingedrukt
Vergroten of verkleinen met de Cmd (MacOS) of Ctrl (Windows)-toets ingedrukt

Als je alle hoeken op deze manier verplaatst hebt, ziet je screenshot er zo uit:

Eindresultaat na het schalen
Eindresultaat na het schalen

Stap 5: Vervang je screenshot op een gemakkelijke manier

Nu begint het eigenlijk pas leuk te worden 😉
Omdat je van je huidige screenshot een Slim Object hebt gemaakt, kun je deze gemakkelijk vervangen, zonder steeds opnieuw je screenshot te hoeven vervormen. Het enige dat je hoeft te doen is dit: dubbelklik op het Slimme Object-icoon in je lagenpaneel:

Dubbelklik op het Slimme Object-symbool in je lagenpaneel
Dubbelklik op het Slimme Object-symbool in je lagenpaneel

Wat er nu gebeurt is dit: je slimme laag opent de inhoud van het slimme object (het originele screenshot), met de oorspronkelijke afmetingen in een nieuw tabblad:

Je screenshot opent zich nu in een nieuw tabblad
Je screenshot opent zich nu in een nieuw tabblad

Als je nu een nieuw screenshot toevoegt, ziet dit er zo uit:

Plaats een nieuw screenshot
Plaats een nieuw screenshot

Je kunt je oude screenshot gewoon laten staan, maar je mag ‘m ook verwijderen. Sla het bestand op via Bestand > Opslaan, of File > Save. Wat je nu eigenlijk doet is de inhoud van je slimme laag opslaan. Sluit het huidige tabblad af, zodat je weer in je ‘oude’ document zit. Je ziet nu dat je screenshot is vervangen, en ook gelijk op de juiste positie staat. Handig toch?

Mock-up met nieuw screenshot
Mockup met nieuw screenshot

Stap 6: Sla deze Photoshop-mockup op als PSD en hergebruik ‘m als het nodig is

Als je je Photoshop-document nog niet opgeslagen hebt dan doe je dat nu. Op het moment dat je een nieuwe Photoshop-mockup wilt maken, open je gewoon dit document, en voeg je weer een nieuw screenshot toe aan de slimme laag. Dit document is natuurlijk ook erg makkelijk om aan collega’s te sturen die minder handig zijn met Photoshop en toch af en toe even snel een screenshot moeten veranderen. Of, misschien kun je je eigen mockups op den duur wel verkopen op stockfoto-sites.

Photoshop Masters, 2e editie

Rob de Winter werkt sinds 2007 als trainer/docent. Hij is Adobe Certified Expert/Instructor voor o.a. Photoshop, Illustrator en InDesign. Deze trainingen verzorgt hij voor zijn eigen bedrijf, DWM Trainingen, in opdracht van particulieren, bedrijven en het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR). Voor Van Duuren Media schreef hij het boek Photoshop Masters.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.