Waarom alles hetzelfde laten als je het ook kunt veranderen? Die gedachte bekruipt met wel eens als het om software gaat. Zeker als er net een boek uit is en de software wordt enige tijd daarna aangepast. Google Foto’s is daar een goed voorbeeld van. De manier waarop je in Google Foto’s een filmpje maakt veranderde na het maken van het boek. Vervelend voor de schrijver van het boek, nog vervelender voor de lezer van het boek. Ter aanvulling van het boek: Een filmpje maken in Google foto’s, maar dan zoals het nu gaat.
Waar is het klapboard?
We kregen een mail van een lezer. Die maakte een filmpje met verschillende foto’s in Google Foto’s en wilde daarna het filmpje aanpassen. De manier waarop we beschreven hoe je de film moest aanpassen klopte echter van geen kant. ‘Toen ik hem wilde AANPASSEN volgens de beschrijving in jullie boek lukte mij dat niet. Het klapboard verscheen niet zoals het beschreven werd in het boek. Het is niet mogelijk om van stijl te veranderen. Ook weet ik niet hoe je een gemaakte film een naam of titel moet geven. Dit alles lukt mij niet ondanks herhaaldelijk proberen. De icoontjes op het klapboard komen ook niet overeen met de icoontjes die verschijnen onderaan een aangetikte gemaakte film die ik van stijl wil aanpassen.’
Geen stijl!
Ik had al een tijdje zelf geen films gemaakt in Google Foto’s en inderdaad, de manier waarop je in de huidige versie van Google Foto’s filmpjes maakt en aanpast is volkomen anders dan hoe ik het had beschreven. Weg zijn het Klapboard en de filmstrip. Alleen het muzieknootje is overgebleven. Hoe bewerk je in de huidige versie van Google Foto’s een filmpje dat bijvoorbeeld automatisch door Google Foto’s is samengesteld? Echt ingewikkeld is het niet geworden. Voor een deel heb je meer mogelijkheden, voor een ander deel weer minder. De stijlen die je voorheen had – 8mm, Bioscoop, Natuurlijk enzovoort – zijn verdwenen. Volgens mij is alleen Natuurlijk overgebleven. Een titel geven aan een film? Geen idee waar je dat nog kunt toevoegen. Bewerken gaat in ieder geval als volgt:
1 Open in Google Foto’s de film die je wilt gaan bewerken. De film begint meteen te spelen. Tik op het pauze-tekentje om de film te stoppen.

2 Onderin zie je op het scherm verschillende icoontjes. Van links naar rechts: het icoontje om te delen, te bewerken (de Schuifregelaars), de i voor informatie en de Prullenmand om de film weg te gooien. Tik op het icoontje van de Schuifregelaars.

3 De verschillende ‘clips’ waaruit de film bestaat worden gedownload. In dit geval zijn het foto’s en gif-animaties. Links zie je de film zoals die nu is, rechts zie je de clips in de volgorde zoals ze nu worden getoond.

4 Onderaan in het midden zie je het muzieknootje. Als je de muziek van de film wilt aanpassen tik je daarop. Je kunt Eigen muziek, Themamuziek en Geen muziek aan de film toevoegen.De Themamuziek is de muziek die Google je aanbiedt.

5 Bij elke clip zie je een drie-puntjes-menu.Tik op een drie-puntjes-menu van een clip. Je krijgt afhankelijk van de content een aantal mogelijkheden te zien: Omhoog of Omlaag verplaatsen, Clip invoegen, Dupliceren en Verwijderen. Wil je een clip verwijderen: kies de prullenmand. Wil je dat een clip later of eerder in beeld komt: kies voor Omlaag verplaatsen of Omhoog verplaatsen.
6 Kies je voor Clip invoegen, dan ga je naar het Google Foto’s overzicht en kun je daar telkens een foto of filmpje toevoegen. Helemaal onderaan bij de clips kun je bij het +-teken ook foto’s toevoegen, telkens maar één tegelijk.
7 Je kunt de verschillende clips ook handmatig verschuiven. Tik op een clip en houd je vinger op die clip. Je kunt nu de clip omhoog of omlaag slepen.
8 In de balk van een clip zie je hoe lang een foto of welk deel van een filmpje wordt getoond in de uiteindelijke film. Door met het witte handvatten te slepen kun je de foto langer of korter tonen. Bij video-content kun je kiezen welk deel van een videoclip je in de uiteindelijke film wilt gebruiken.
Telkens kun je het resultaat bekijken door op de video af te spelen. Tik op Opslaan om de film te bewaren. Het resultaat kun je HIER bekijken. Hoe een en ander werkt kun je in dit filmpje van Google nog eens goed bekijken:
Is het een verbetering? Ik denk het wel. Wat je mist uit de vorige versie zijn de Stijlen en (eenvoudige) filmtitels. Google kennende komen die mogelijkheden er wel weer in. Even geduld waarschijnlijk.
Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij natuurlijk ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Tja, papier kan de snelle veranderingen online niet bijbenen en wordt daardoor steeds vaker een verspilling van dat papier.
Alle reden om berichtgeving over internet, als het verkoopbaar moet zijn, als ebook te publiceren en papier maar tot kunstboeken of voor op het toilet te beperken.