Platen digitaliseren

Platen digitaliseren met een tablet

Mijn verzameling lp’s – vinyl – staat te verstoffen en er zit nog genoeg moois tussen, alleen van platen draaien komt niet zoveel terecht. Ieder kwartier of twintig minuten de plaat omdraaien – als het langspeelplaten zijn, bij singles moet dat al na drie minuten – dat is hooguit leuk als je verder niks te doen hebt, maar als “muziek terwijl u werkt”, is het minder geschikt. Dus kreeg ik het plan om nog één keertje al mijn de platen (200+) af te draaien en ze dan meteen te digitaliseren, zodat ik toch weer van mijn oude favorieten kan genieten.

Ik had nog ergens een usb-voorversterker die ik jaren geleden gebruikte om mijn cassettespeler met de computer te verbinden… Eerst maar eens kijken of ik alles aan de praat kon krijgen – jawel, de platenspeler deed het nog. En ik had natuurlijk ook nog een geschikt programma nodig, maar hoe heette dat ook al weer… Tijdens een zoekactie op internet kwam er genoeg langs, inclusief een app voor tablets – zowel iPad als Android. Dat leek me wel wat, want waarom zou je hele dagen in de werkkamer achter de computer bivakkeren als het ook met een tablet of smartphone kan?

Wat je nodig hebt

Uiteraard heb ik eerst maar eens gekeken wat er dan verder nog nodig is, want er is natuurlijk ook nog een geschikte kabel nodig om de platenspeler met de tablet of telefoon te verbinden. Een bezoekje aan de site van Convert AV, de maker van de app ION EZ Vinyl 2, www.convert-av.com/ion-ezvinyl2, was de moeite waard. Daar staan de handleidingen en meer informatie over geschikte kabels voor zowel Apple- als Androidapparaten. Androidapparaten gebruiken een OTG-kabel – On The Go – een verloopkabeltje tussen de aansluiting van de tablet en een usb-apparaat. Dit werkt alleen met apparaten die niet te veel stroom nodig hebben. Gebruik voor de iPad een kabel van de camerakit. Die kabel had ik al in huis, want die gebruik ik al jaren als ik foto’s snel van mijn camera wil overzetten naar de iPad – en de cloud. In theorie kun je met die kabel ook andere usb-apparaten aansluiten, maar daarbij kreeg ik meestal de melding dat het accessoire teveel stroom nodig had. Op de site van Convert AV staat de waarschuwing om originele kabels te gebruiken, omdat de goedkope kabels meestal niet werken. Verder stond er ook de tip dat je bij stroomproblemen een powered hub kunt gebruiken, dat is een usb-hub met een eigen stroomvoorziening. Het gebruik van zo’n hub zorgt er meteen voor dat je ook andere usb-apparaten kunt aansluiten, zoals usb-sticks en -harde schijven.

Tip • Heb je nog geen geschikte kabel voor de iPad in huis, dan is de nieuwe Lightning-naar-USB-3-camera-adapter van Apple een mooie oplossing, daarmee kunt u niet alleen USB-3-apparatuur aansluiten, maar gelijktijdig ook de netvoeding van de iPad. Een powered usb-hub is dan niet nodig.

Gebruik ook een koptelefoon, bij voorkeur met een kabel aangesloten op de uitgang van de tablet, maar aansluiten via Bluetooth kan ook. Meer hebt u niet nodig, dus stof uw platen af, installeer de app vanuit de App Store of Google Play en sluit uw platenspeler aan. Start daarna de app.

Tip • De app ION EZ Vinyl 2 kost € 10,99, maar op de iPad – en iPhone – kun je met de standaardapp Dictafoon ook direct opnemen van een usb-geluidsbron. Uiteraard zul je daarna handmatig de tracks moeten splitsen en na het importeren op de computer handmatig de trackinformatie en dergelijke moeten toevoegen. Geen probleem als het om een paar platen gaat, maar bij een hele stapel is de app dubbel en dwars zijn geld waard.

ION EZ Vinyl 2

Platen digitaliseren
Het scherm van ION EZ Vinyl 2 tijdens de opname.

De app is eenvoudig te gebruiken, sluit de platenspeler aan, leg er een plaat op en start de platenspeler. Start nu de app en na een paar seconden wordt de platenspeler herkend. Selecteer de platenspeler in de app, tik op de rode knop om de opname te starten en laat de naald op de plaat zakken. De rode knop verandert in een rood vierkant, daarmee kunt u de opname stoppen. Het is aan te bevelen om het hele album in één keer op te nemen, de app herkent dan dat het om een album gaat. De app splitst de opname in tracks en gebruikt de de database Gracenote voor het herkennen van de muziek en albums. Voor het gebruik van Gracenote is wel toegang tot internet nodig.

Platen digitaliseren
Informatie voor album en track invoeren…

Tip • De app werkt niet alleen met een usb-platenspeler of usb-cassettespeler, maar ook met een oude platenspeler met usb-voorversterker. Oude platenspelers hebben meestal een (voor)versterker nodig omdat het signaal van de platenspeler te zwak is om rechtstreeks naar de speakers te sturen. Is het binnenkomende signaal te zwak, dan hoort u de muziek niet luid genoeg. Gebruik dan in de app de instelling Digital Gain om een beter resultaat te krijgen.

Automatische herkenning

De automatische herkenning werkt prima bij populaire muziek, maar Gracenote bevat niet alle muziek, dus bij oude klassieke muziek, cabaret en dergelijke gaat het nog wel eens fout. Ook bij compilatiealbums, zoals de grootste hits van… gaat het meestal fout, omdat dan de verschillende tracks gekoppeld worden aan de originele albums. Geen probleem, want het is kinderlijk eenvoudig om meerdere tracks te selecteren en dan de juiste informatie in te voeren voor het album. Uiteraard is het mogelijk om voor aparte tracks de informatie aan te passen. Ook het aanpassen van de lengte van de verschillende tracks is direct in de app mogelijk. Als de cover niet klopt, voeg dan een foto van de platenhoes toe. Maak de foto – en bewerk deze als dat nodig is – met uw tablet, of gebruik de site Discogs.com voor meer informatie en afbeeldingen van uw platen.

Automatische toevoeging

De opnamen worden bij Android automatisch toegevoegd aan de standaard muziekspeler, bij de iPad komen ze in een eigen bibliotheek terecht. Je kunt de opnamen daar afspelen, maar het is een beter idee om de opnamen te exporteren. Klik in de bibliotheek op een album, klik op de rode knop en kies in het menu Exporteren naar iCloud. Importeer dan het album op de computer in iTunes of Muziek. Vergeet niet om de albums te wissen in de bibliotheek, dat scheelt weer opslagcapaciteit op de iPad of iPhone.

Platen digitaliseren
De muziekbibliotheek op de iPad.

Het werkt allemaal voortreffelijk, ik heb de platenspeler op een klein tafeltje op wielen geplaatst, iPad erbij, bak met platen ernaast en draaien maar. In een paar dagen tijd heb ik al een zo’n vijftig albums gedigitaliseerd, gewoon vanuit de luie stoel, koptelefoon op, boekje erbij en koffie onder handbereik! Helemaal top!

Meer lezen van Henny Temmink? Voor Van Duuren Media schrijft ze boeken over iOS, iPadOS en de fotobewerkingssoftware Luminar.

3 gedachten over “Platen digitaliseren met een tablet”

    1. Oh, daar zijn duizend-en-een mogelijkheden voor. De allersimpelste is simpelweg gebruik maken van de hoofdtelefoonb-uitgang van de iPad. Koop een verloopkabel van 3,5 mm jack naar ‘tulp’ (cinch). Inprikken aan beide zijden en klaar. Ah, wacht: je hebt zo’n hoofdtelefoonaansluiting-loze iPad? Dan heb je een zogeheten externe DAC nodig. In z’n meest simpele vorm is dat het gammele Apple-snoertje dat aan de ene kant voorzien is van een Lightning of USB-C-aansluiting en aan de andere kant van een hoofdtelefoon-aansluiting (kost een tientje). Maak ook nu weer gebruik van de genoemde kabel en luisteren maar. Er zijn ook veel betere oplossingen beschikbaar, denk dat ik daar binnenkort een stukje over ga schrijven! Hou de site dus in de gaten 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.