Leuke voornemens op het gebied van fotografie

Leuke voornemens op het gebied van fotografie

Heb jij nog leuke voornemens? Nee, ik bedoel niet de goede voornemens, zoals naar de sportschool, minder vet eten of minder alcohol. Maar leuke voornemens, zoals naar een concert, een museum, een goed boek lezen of zelf schrijven. Zoiets. Een voornemen waarvan je plezier beleeft. Ik heb er wel een paar, leuke voornemens op het gebied van fotografie. Wat is er nu leuker dan te proberen je foto’s beter, mooier en interessanter te maken?

Een nieuwe camera?

Als je werk of liefhebberij om fotografie draait, dan heb je veel mogelijkheden om jezelf uit te dagen en beter te maken. Ik heb het dan niet over het kopen van een nieuwe camera- body of die lens die je al tijden wilt hebben. Natuurlijk, een van die aardige aspecten van de fotografie is je apparatuur en veel fotografen ‘geilen’ op een nieuwe camera, die nieuwe lens, die mooie flitser. Brengt dat je fotografie vooruit? Misschien. Het kan je een impuls geven om er weer eens op uit te gaan, om meer te gaan fotograferen. Je kunt je ook afvragen of je die nieuwe lens echt nodig hebt, of je nu wel alles uit je apparatuur haalt wat er uit te halen valt.

Die prachtlens…

Zelf heb ik ook last van apparatuur-lust. Voor elke aankoop is er wel een smoes te verzinnen. Ik wil nog graag de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8-lens, die een ideaal koppel zou vormen met mijn Fuji X-H1. Ik heb me nog steeds in kunnen houden, want ik heb een Fujifilm 18-55mm lens, maar ja, die is f/2.8-4. Verder een prima lens, maar ja die vaste f/2.8… Ik houd me echter telkens in, omdat ik denk: biedt het me echt iets extra’s, wordt mijn fotografie er echt beter door?

Leuke voornemens

Terug naar de leuke voornemens. Qua fotografie zijn de mogelijkheden oneindig. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw kennis van Lightroom? Haal jij uit Lightroom wat er uit te halen valt? Datzelfde geldt voor Photoshop. Misschien is het tijd om je kennis daarvan bij te spijkeren. De mogelijkheden voor het verkrijgen van die kennis zijn groot. Bij Van Duuren zijn er heel veel boeken over beide applicaties (Over Lightroom HIER en over Photoshop HIER). Als boeken niet jouw ding zijn kun je natuurlijk ook kijken bij onze vrienden van de Photofacts Academy. Daar vind je video-trainingen als je zoiets lekkerder vindt leren. Zelf ga ik me meer verdiepen in Luminar, ook al omdat ik er dit jaar een boekje over ga maken.

OCOLOY, ofwel ECELEJ

Een foto van mijn leuke voornemens. Mijn Fujifilm X-H1 en de 23mm-lens. Bij restaurant The Golden chopsticks in Amsterdam. Bewerkt en Lightroom, Luminar en – een beetje slordig – in Photoshop.

Je kunt jezelf natuurlijk ook foto-opdrachten geven. Jezelf uitdagen en zien wat er van komt. Ik bedoel: er op uit gaan en fotograferen. Je wordt alleen maar beter door het veel te doen. Niet in het wilde weg, maar – eh – gestructureerd. Ik heb mezelf twee opdrachten gegeven. Ik wil mezelf beter maken in zwart-wit en ik wil elke dag fotograferen, al is het maar even. Even geconcentreerd bezig zijn met fotografie. Bij de Online Photographer las ik op 31 december zijn blogpost 2020 OCOLOY: The Joy of Looking and the Satisfaction of Seeing. OCOLOY klinkt als een ernstige ziekte, maar het staat voor one camera, one lens, one year: een camera, een lens voor een jaar, ECELEJ. En niks anders.

En jouw voornemens?

Ga ik dat doen? Bijvoorbeeld met mijn X-H1 met de 23mm f/2? Deze prima lens gebruik ik veel te weinig. Ik ben altijd erg geporteerd geweest voor de 35mm-lens op een full-frame camera. Op de Nikon D700, die jaren mijn vaste gereedschap was had ik een 35mm f/2 en daar heb ik zo’n 50.000 foto’s mee geschoten, zo’n beetje de helft van wat ik met deze camera maakte. Dit jaar dus ECELEJ, met de Fujifilm-combinatie? Ik ben er al een beetje mee begonnen. Ook met mijn zwart-wit-plan. En jij? Heb je plannen voor het verbeteren, leuker maken van je fotografie? Laat het me weten in de reacties op dit blog.

Een gedachte over “Leuke voornemens op het gebied van fotografie”

  1. Mijn goede voornemens hebben ook al vaste vorm aangenomen. Ik werk nu nog een cursus reportagefotografie af en ik heb me al ingeschreven voor de cursus macrofotografie. Ik heb me met black friday 2019 eens flink laten gaan en dus staat het uitpluizen van de mogelijkheden van de Sony a7III ook op het programma. En als er nog wat vrije tijd overblijft dan is er inderdaad bij Photofacts nog wel iets nieuws te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.