Audio streamen met iPad en iPhone

Audio streamen met iPad en iPhone

Je kunt je iPad, iPhone of iPod Touch natuurlijk via een kabel (of een dongle met daarin een DAC) koppelen aan de hifi. Draadloos audio streamen met iPad en iPhone kan echter ook!

Afgelopen vrijdag schreven we over het koppelen van een iPad en een iPhone aan een versterker. Gewoon via een draadje of met behulp van een dongle met daarin een DAC verwerkt. Beschik je over een moderne hifi-installatie, dan kan die mogelijk overweg met Bluetooth. Makkelijk: koppel je i-apparaat aan de versterker en spelen maar. Lees in de handleiding van je hifi hoe je deze in Bluetooth-koppelmodus zet. Start in iOS vervolgens de app Instellingen. Tik daarin op Bluetooth en zet de schakelaar achter Bluetooth aan. Als je je hifi nog nooit gekoppeld hebt, zie je het apparaat als ‘t goed is verschijnen onder ANDERE APPARATEN. Tik erop en je hifi wordt gekoppeld. Al het geluid dat normaliter door je i-apparaat wordt geproduceerd hoor je nu via de hifi-installatie. Ook muziek dus, die je bijvoorbeeld vanuit iTunes afspeelt. Kortom: lekker draadloos Audio streamen met iPad en iPhone!

Let op de codecs

Op zich kan op deze manier werken heel goed klinken. Maar het is wel afhankelijk van welke ‘codecs’ jouw hifi ondersteunt. Bluetooth is namelijk slechts een overdrachtssysteem voor data. Het is niet bedoeld voor verzenden van ongecomprimeerd geluid, daar is het niet snel genoeg voor. Standaard ondersteunt Bluetooth het SBC-compressiealgoritme, ofwel een codec (coder-decoder) geheten. Dat SBC klinkt redelijk, maar verre van optimaal. Het is dan ook alweer een dagje ouder. Bovendien – veel erger – zijn alle iTunes-tracks bewaard met AAC-compressie. Ondersteunt jouw hifi of Bluetooth-speaker (voor een hoofdtelefoon geldt uiteraard hetzelfde) geen AAC, dan wordt AAC dus eerst omgezet naar SBC. Gecomprimeerd geluid nogmaals comprimeren is géén goed idee en funest voor de geluidskwaliteit. Het mooist is ‘t dus als jouw hifi zelf AAC kan decoderen, dan hoeft er niks omgezet te worden en klinkt het wél als een klok. Kortom: check eens in de handleiding van jouw installatie of de AAC Bluetooth codec wordt ondersteund, dan zit je goed.

Losse Bluetooth-adapter

Beschikt jouw hifi of versterker niet over Bluetooth, maar wil je toch koppelen via Bluetooth, dan heb je een Bluetooth-ontvangertje nodig. Dat sluit je aan op een vrije lijn-ingang (AUX) van je apparaat. Vervolgens kun je alsnog draadloos via Bluetooth streamen. Check voor je zo’n apparaatje koopt of het AAC ondersteunt, alleen dan behaal je vanuit een Apple-apparaat de optimale geluidskwaliteit.

Audio streamen met iPad en iPhone
Er zijn bergen aan Bluetooth audio adapters te koop, in allerlei prijsklassen. Waar je bij gebruik van Apple apparaten op moet letten is de ondersteuning van de AAC-codec. Voor Android-apparaten is aptX interessant. Deze Philips (https://www.philips.nl/c-p/AEA2700_12/bluetooth-adapter) ondersteunt ze allebei.

Andere oplossingen zijn er ook. Sommige slimme speakers en stereo’s kun je koppelen via Apple Airplay (2). Ook is er Chromecast. Soms ingebouwd in een versterker, maar vaak ook niet. Een Chromecast-dongle biedt dan uitkomst. Jammer, maar helaas: Google maakt die die Chromecast-dongles sinds begin vorig jaar niet meer…  De Apple Airport Express, de Chromecast Audio, het waren mooie oplossingen om je muziek op je oude versterkers te streamen, maar niet meer te koop.

iPhone en iPad koppelen aan een versterkerHeb je een NAS, dan komt die uitstekend van pas voor het opslaan van je hi-res muziekbestanden. Omdat dit veelal (veel) grotere bestanden betreft dan gecomprimeerde AAC’tjes en mp3’tjes, is het niet handig om die allemaal lokaal op je i-apparaat te bewaren. Op die manier loopt je opslagruimte mogelijk snel vol. Op de NAS heb je meestal veel en veel meer opslagruimte tot je beschikking. En je kunt muziekbestanden dan niet alleen via een bestandsbeheerder als het al genoemde FileBrowser benaderen, maar ook ‘streaming’ via DLNA.

Moderne hifi-apparatuur kan eveneens overweg met DLNA, dus je zou dan in principe zelfs het hele tussenstation iPad over kunnen slaan. Of je gebruikt de muziek-app die voor je NAS beschikbaar is. Daarmee stream je dan via DLNA naar je versterker. Zo’n NAS is dus veel meer dan alleen een simpele harde schijf met een netwerkaansluiting. Wat je er nog allemaal meer mee kunt, lees je in het boek Werken met een NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit. De focus ligt hierbij op het meest populaire NAS-merk Synology. Maar mocht u het willen, dan ziet u ook hoe u uw eigen NAS in elkaar kunt zetten, of hoe u een NAS van een ander merk ineens heel wat meer mogelijkheden geeft door er een ander besturingssysteem op te installeren.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.